Current Affairs Quiz – April 30 2019

Current Affairs Quiz – April 30 2019


1. Former Ethiopian president ___________has died in Germany .
a)Arvi Parbo
b)B. Subhashan Reddy
c)Negasso Gidada
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Negasso Gidada. Former Ethiopian president Negasso Gidada has died in Germany where he was undergoing medical treatment for an unspecified illness, state broadcaster EBC reported .

Negasso, who was 75, was president between 1995 and 2001 and was the first head of state after Ethiopia adopted a new constitution transforming the country into a federal state, with increased autonomy given to the different regions.

2. _____________ has been named in Forbes’ inaugural Blockchain 50 List.
a)Prudential Financial
b)Sbi Life insurance
c)Liberty Mutual
d)MetLife

Click here to View Answer
Answer d)MetLife. MetLife has been named in Forbes’ inaugural Blockchain 50 List, the first-ever ranking of the top 50 organizations that are leading the pack in regard to adapting decentralized ledgers to their business.

MetLife was recognized for its Vitana experiment, which was launched in Singapore last August by LumenLab, MetLife’s Asia innovation center.

3._________ settled for a silver in 82kg while Gyanender won a bronze in 60kg on the final day of competition.
a)MS Dhoni
b)Virat Kohli
c)Harpreet Singh
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Harpreet Singh. India wrapped up their campaign at the Asian Wrestling Championships on a resounding note with 16 medals after Greco-Roman grapplers added a silver and a bronze on the concluding day in Xi’an, China . Harpreet Singh settled for a silver in 82kg while Gyanender won a bronze in 60kg on the final day of competition. India’s overall tally of 16 medals included eight — one gold, three silver and four bronze — won by men’s freestyle wrestlers, four bronze by women and three silver and a bronze by Greco-Roman wrestlers.

With this performance, India’s Greco-Roman wrestlers have bettered their tally of two bronze from the last edition and is the country’s best ever showing in this discipline so far at the Asian Championships.

4. Air Marshal __________ will take over as the Vice Chief of Indian Air Force.
a)Arjan Singh
b)Anil Khosla
c)Birender Singh Dhanoa
d)Rakesh Kumar Singh Bhadauria

Click here to View Answer
Answer d)Rakesh Kumar Singh Bhadauria. Air Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria will take over as the Vice Chief of Indian Air Force on May 1 succeeding Air Marshal Anil Khosla who is superannuating .

Bhadauria is at present heading IAF’s Bengaluru-based Training Command and in his earlier avatar as the Deputy Chief, he was the chairman of the Indian negotiating team for the 36 Rafale combat aircraft deal with France.

5. The Indira Gandhi National Open University (IGNOU) will launch an awareness programme on Goods and Services Tax (GST) in collaboration with ______________.
a)London Stock Exchange
b)NSE
c)BSE
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)BSE. The Indira Gandhi National Open University (IGNOU) will launch an awareness programme on Goods and Services Tax (GST) in collaboration with Bombay Stock Exchange Institute Limited from its July 2019 session, the varsity said .

The programme, which will be launched by IGNOU’s School of Management Studies aims to impart basic knowledge and skills required to fulfil various requirements under the GST Act.

This programme would be beneficial to people who are engaged in maintaining accounts and filing of various indirect tax returns.

6.______________ has been named the 2019 footballer of the year by the Football Writers’ Association (FWA).
a)Raheem Sterling
b)Bobby Moore
c)Peter Shilton
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Raheem Sterlin.Raheem Sterling has been named the 2019 footballer of the year by the Football Writers’ Association (FWA). The Manchester City and England forward topped the poll of the 400-strong FWA membership as a clear winner, with 62 percent of the votes.

7. Digital payments ___________________ introduces new keyboard for seamless transaction.
a)PhonePe
b)Instamojo
c)CCAvenue
d)Noneof these

Click here to View Answer
Answer a)PhonePe. Digital payments platform PhonePe launched a special keyboard on Tuesday that will allow users to transact conveniently and securely with just a click, anytime and anywhere while using their Android phone.

The PhonePe keyboard will allow users to send and request money, check their account balance and invite friends and family to explore the PhonePe platform, across all apps and use cases on any phone where a keyboard is required.

8.___________ Consumer Care and Lighting has signed a definitive agreement to acquire Splash Corp., Philippines’s largest personal care company.
a)Cognizant
b)Infosys
c)TCS
d)Wipro

Click here to View Answer
Answer d)Wipro. Wipro Consumer Care and Lighting has signed a definitive agreement to acquire Splash Corp., Philippines’s largest personal care company. Splash, which clocked $80 million revenue last year, owns brands including SkinWhite, Maxi-peel and Vitress.

9._____________ was appointed as the Officer on Special Duty (OSD) in the office of Lokpal.
a)Manish Maheshwari
b)Dilip Kumar
c)Pujith Jayasundara
d)Uday Kumar Varma

Click here to View Answer
Answer b)Dilip Kumar.Senior IAS officer Dilip Kumar was appointed as the Officer on Special Duty (OSD) in the office of Lokpal. It is perhaps the first official appointment of a bureaucrat in Lokpal.

10. World number three tennis player____________ (Czech Republic) beat Anett Kontaveit (Estonia) to win Stuttgart Porsche Grand Prix for her second title of the year.
a)Serena Williams
b)Rafael Nadal
c)Petra Kvitova
d)Andy Murray

Click here to View Answer
Answer c)Petra Kvitova. World number three tennis player Petra Kvitova (Czech Republic) beat Anett Kontaveit (Estonia) to win Stuttgart Porsche Grand Prix for her second title of the year.
Kvitova is a two-time Wimbledon champion. The championship was held at Stuttgart, Germany.

11. The government has issued a notification taking over the National Housing Bank (NHB) after buying entire stake for ₹1,450 crore from ________.
a)SBI
b)SEBI
c)RBI
d)IMF

Click here to View Answer
Answer c)RBI. The government has issued a notification taking over the National Housing Bank (NHB) after buying entire stake for ₹1,450 crore from the Reserve Bank of India (RBI).

The RBI has exited the NHB, thus making it a fully government-owned entity. The central bank was holding 100% stake in the NHB, the housing finance regulator.

12. __________launches video streaming app Wynk Tube to woo Bharat in fight with Jio.
a)Reliance
b)Airtel
c)Idea
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Airtel . After conceding market share to rival Reliance Jio, Bharti Airtel is now taking the fight to Jio’s turf – rural India – with the launch of a new audio-video streaming app targeted at the non-English speaking population possessing entry-level smartphones.

13. ISRO plans to launch radar imaging satellite_____________ in May.
a)RISAT 1BR1
b)RISAT 2BR3
c)RISAT 2BR2
d)RISAT 2BR1

Click here to View Answer
Answer d)RISAT 2BR1. India is planning to launch its radar imaging satellite RISAT 2BR1 sometime towards the end of May 2019 on one of the variants of its Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) rocket.

The rocket that would carry RISAT 2BR1 is designated as PSLV-C46 as per ISRO’s numbering system and will blast off from the first launch pad at the country’s rocket port in Sriharikota.

14. __________launched the Kashmiri version of ‘Kaun Banega Crorepati’, The show is named, “Kus Bani Koshur Karorpaet”.
a)COLORS TV
b)SONI TV
c)ZEE TV
d)DDKisanChannelDD-Kashir

Click here to View Answer
Answer d)DDKisanChannelDD-Kashir . DDKisanChannelDD-Kashir launched the Kashmiri version of ‘Kaun Banega Crorepati’ at the Doordarshan Kendra’s Srinagar Studios . The show is named, ‘Kus Bani Koshur Karorpaet’.

15.The New Zealand Open Badminton tournament began in _____________.
a)Hamilton
b)Auckland
c)Wellington
d)Rotorua

Click here to View Answer
Answer b)Auckland . The New Zealand Open Badminton tournament began in Auckland. Some Qualification matches are being played today along with Mixed Doubles opening round fixtures.

Ace Indian shuttler Saina Nehwal will be aiming to win her second title this year. She will take on China’s Wang Zhiyi in the Women’s Singles first round tomorrow. Olympic silver medalist PV Sindhu is not competing in this tournament.

16. Table Tennis Federation of India (TTFI) has decided to bid for the _____________ edition of the biennial World Team Championships.
a)2020
b)2023
c)2022
d)2024

Click here to View Answer
Answer d)2024. Table Tennis Federation of India (TTFI) has decided to bid for the 2024 edition of the biennial World Team Championships. Federation secretary M P Singh said the time has come for India to host a high-profile event and TTFI will bid for the 2024 edition in which 32 teams will take part. The last time India hosted a World Championships was way back in 1987.

Leave a Comment