Current Affairs Quiz – April 29 2017

Current Affairs Quiz

1. Which company was conferred the ‘Indian MNC of the Year’ award by the All India Management Association (AIMA)?
a) Sony Corporation
b) Nestle
c) Hero MotoCorp
d) PepsiCo

Click here to View Answer
Answer c) Hero MotoCorp. Pawan Munjal-led Hero MotoCorp was conferred the ‘Indian MNC of the Year’ award by the All India Management Association (AIMA). The award comes as the two-wheeler maker is set to enter the potentially lucrative markets of Brazil, Latin America’s largest two-wheeler market with annual sales in excess of two million units, and Mexico, which has a market size of more than half a million units per year.

2. Who has been appointed by the UN agency for refugees as its new Goodwill Ambassador?
a) Ibtihaj Muhammad
b) Katie Ledecky
c) Gaurika Singh
d) Yusra Mardini

Click here to View Answer
Answer d) Yusra Mardini. Yusra Mardini, a Syrian woman who helped save a boat carrying fellow refugees, has been appointed by the UN agency for refugees as its new Goodwill Ambassador. The Office of the United Nations High Commissioner for Refugees said Mardini’s actions saved the lives of 20 refugees who were fleeing the Syrian capital, Damascus.

3. According to International Monetary Fund, The ambitious Goods and Services Tax to be implemented from July 1 would help raise India’s medium-term growth to above ______
a) 7%
b) 7.5%
c) 8%
d) 9%

Click here to View Answer
Answer c) 8%. The ambitious Goods and Services Tax to be implemented from July 1 would help raise India’s medium-term growth to above eight percent; the International Monetary Fund has said adding that the reforms being done is expected to pay off in terms of higher growth in the future. The IMF believes that India is going to continue to grow at a fast pace, with a projected 6.8 per cent rate for Financial Year 2016-17 and 7.2 per cent in 2017-18.

4. India’s first village of books to come up in _____________
a) Tamil Nadu
b) Maharashtra
c) Punjab
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra. In a first, a village of books in Maharashtra, called ‘Pustakanche Gaon’ in Marathi, is set to open on May 2017. This village of books, located in Bhilar, is stretches over 2 kilometres. The village, surrounded by beautiful valleys, is already attracting tourists under MTDC’s ‘Nyahari and Nivas’ programme. It will have exclusive Marathi books to promote Marathi reading and literature.

5. Which state to be first state to have policy on hospital linen washing?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andra Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu. The Tamil Nadu government has initiated a process to enact a policy on the laundry of ‘infectious’ hospital linen. With the policy, Tamil Nadu will become the first state in the country to have separate guidelines on the issue. The interests of traditional washermen would be taken into consideration and protected, said an official.

6. Union Health Ministry launched the Test and Treat policy for Human Immunodeficiency Virus (HIV) patients, who is the present Union Health Minister?
a) Prakash Javadekar
b) JP Nadda
c) Ravi Shankar Prasad
d) Harsh Vardhan

Click here to View Answer
Answer b) JP Nadda. Union Health Minister JP Nadda has launched the Test and Treat policy for Human Immunodeficiency Virus (HIV) patients. As per this new policy, anyone who is tested and found positive will get the necessary treatment free of cost. Anyone found positive will be provided with ART (Anti- Retroviral Therapy) irrespective of his CD count. The scheme will be a centrally sponsored scheme. All men, women, adolescents and children who have been diagnosed positively can benefit under this new policy.

7. Small panchayat ward in _________has become the first one to go digital in the country
a) Tamil Nadu
b) Manipur
c) West Bengal
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. A ward in the district became India’s first digitalised panchayat ward. Union minister of state for social justice and empowerment Krishan Pal Gurjar inaugurated the website of the first digitalised panchayat ward number 15 of Aymanam grama panchayat.

8. More than 130 people participated in the first-ever athletics meet for transgender persons organised by the Kerala government at _____________
a) Kollam
b) Thiruvananthapuram
c) Thrissur
d) Kozhikode

Click here to View Answer
Answer b) Thiruvananthapuram. At least 132 people participated in the first-ever athletics meet for transgender persons organised by the Kerala government at Thiruvananthapuram’s Central Stadium. The first-of-its-kind tournament saw them taking part in popular track and field events such as sprint, relay race, shot put and long jump.

9. The Ministry of Civil Aviation under the proposed “Digi Yatra” initiative is looking forward to make boarding pass and security check-ins digital at airports using __________ and ___________
a) Aadhaar and mobile phones
b) Voter ID and mobile phones
c) PAN Card and mobile phones
d) Driving License and mobile phones

Click here to View Answer
Answer a) Aadhaar and mobile phones. The Ministry of Civil Aviation under the proposed “Digi Yatra” initiative is looking forward to make boarding pass and security check-ins digital at airports using Aadhaar and mobile phones. Under this initiative, a digital mode for airport entry and verification of passengers would be used. The move is aimed to ease the security and boarding procedure.

10. The first freight train to link China directly to the UK reached in the eastern Chinese city of Yiwu. The freight train covered 12,000 km in ________
a) 10 days
b) 15 days
c) 20 days
d) 25 days

Click here to View Answer
Answer c) 20 days. The first freight train to link China directly to the UK reached in the eastern Chinese city of Yiwu. The freight train covered 12,000 km which makes the journey the second-longest route in the world. The train was loaded with pharmaceuticals, machinery, baby milk and whiskey. The first train which links China to the UK over the period of 20 days, passed through France, Belgium, Germany, Poland, Belarus, Russia and Kazakhstan.

11. The Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare was observed on?
a) April 26
b) April 27
c) April 28
d) April 29

Click here to View Answer
Answer d) April 29. The Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare is an annual event held on April 29 as a “tribute to the victims of chemical warfare. The day is observed also to reaffirm the commitment of the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) to the elimination of the threat of chemical weapons.

12. Who won the jury prize gold medal at the 10th Moscow Sand art Championship?
a) Radovan Zivny
b) Sudarsan Pattnaik
c) Jim Denevan
d) Dan Belcher

Click here to View Answer
Answer b) Sudarsan Pattnaik. Internationally renowned sand artist Sudarsan Pattnaik from Odisha won the jury prize gold medal at the 10th Moscow Sand art Championship. The theme for the competition was “The world around us“. Pattnaik was the Indian representative in the competition, where twenty five sculptors from different countries participated.

13. Who won the Asian Snooker Championship title 2017?
a) Lv Haotian
b) Pankaj Advani
c) Judd Trump
d) John Higgins

Click here to View Answer
Answer a) Lv Haotian. India’s top cueist Pankaj Advani lost to China’s Lv Haotian in the summit clash of Asian Snooker Championship. Advani lost 3-6 in the final to his Chinese opponent. Having won all the major events — Nationals, Asian and World Championships in both Billiards and Snooker and in both the long and short formats, this is the one title (15-red Asian Snooker) that has eluded Advani.

14. Who became India’s first woman to drive a Formula E car after driving the racing car in Barcelona, Spain?
a) Celina Jaitly
b) Ayesha Takia
c) Gul Panag
d) Shruti Seth

Click here to View Answer
Answer c) Gul Panag. Bollywood actress Gul Panag reportedly became India’s first woman to drive a Formula E car after driving the racing car in Barcelona, Spain. “I have been a motorsport enthusiast forever… I was extremely delighted to hear that there is going to be an electric race”, Panag said about her experience after the race.

Leave a Comment