Current Affairs Quiz – April 27 2017

Current Affairs Quiz

1. Who was crowned Miss Teen Universe 2017 after beating 25 contestants from around the world at the annual beauty pageant?
a) Xirelle Agustin
b) Nicole Obando
c) Srishti Kaur
d) Ankita Sharma

Click here to View Answer
Answer c) Srishti Kaur. Srishti Kaur, a resident of Noida, was crowned Miss Teen Universe 2017 after beating 25 contestants from around the world at the annual beauty pageant. The event was held at Managua, the capital of Central American country Nicaragua. She also won an award for the best national costume, which featured a peacock – the Indian national bird.

2. Who was conferred with the 52nd Jnanpith Award by President Pranab Mukherjee?
a) Sankha Ghosh
b) Ashapoorna Devi
c) Raghuveer Chaudhari
d) Sukanta Chaudhuri

Click here to View Answer
Answer a) Sankha Ghosh. Eminent Bengali poet and literary critic Sankha Ghosh was conferred the 52nd Jnanpith Award by President Pranab Mukherjee. The 85-year-old poet was awarded with Sahitya Akademi in the year 1977 for his work “Baabarer praarthanaa” and in 1999, for translating Kannada play “Taledanda” into Bengali as “Raktakalyan”. Ghosh was also honoured with Padma Bhushan in 2011. Some of his famous works are “Adim Lata- Gulmomay”, “Murkho Baro”, “Samajik Noy”, to name a few.

3. India ranked ____out of 180 countries in World Press Freedom Index
a) 144
b) 136
c) 122
d) 117

Click here to View Answer
Answer b) 136. In its annual World Press Freedom Index, Reporters without Borders has ranked India at 136 of 180 countries. The country’s ranking has slipped by three spots from last year’s 133rd ranking. India was ranked just three places above Pakistan and was one notch below violence-torn Palestine. India’s neighbours Bhutan and Nepal were placed at 84th and 100th rank, respectively.

4. Prime Minister Narendra Modi launched UDAN, a scheme to help people to fly cheap to small towns, the airfare for a one-hour journey of 500 km has been capped at Rs. _______
a) 1000
b) 1500
c) 2000
d) 2500

Click here to View Answer
Answer d) 2500. Prime Minister Narendra Modi launched UDAN, a scheme to help people to fly cheap to small towns. PM Modi flagged off three flights – on the Shimla-Delhi sector, the Kadapa-Hyderabad and the Nanded-Hyderabad sectors. Announcing the launch in a series of tweets, the Prime Minister’s Office said the airfare for a one-hour journey of 500 km has been capped at Rs. 2,500, which will be an all-inclusive charge.

5. Which state government stated that nearly 73 lakh LED bulbs have been distributed under the ‘Rashtriya Ujala Yojana’ in the past year?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Chhattisgarh
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer c) Chhattisgarh. Chhattisgarh government stated that nearly 73 lakh LED bulbs have been distributed under the ‘Rashtriya Ujala Yojana’ in the past year. Further, a saving of 190 MW of power during the peak demand of electricity has been recorded daily due to the LED bulbs, it added. This amounts to a saving of ₹379 crore every year, officials claimed.

6. India successfully test-fired its intermediate-range ballistic missile Agni-III from Abdul Kalam Island off the Odisha coast, The missile has a strike range of _______ to __________
a) 2,000 km to 3,000 km
b) 3,000 km to 5,000 km
c) 4,000 km to 5,000 km
d) 1,000 km to 3,000 km

Click here to View Answer
Answer b) 3,000 km to 5,000 km. India successfully test-fired its intermediate-range ballistic missile Agni-III from Abdul Kalam Island off the Odisha coast. This was a user test, undertaken by the Strategic Forces Command — an especially raised missile-handling unit of the Indian Army. It carried out the test with logistics support from the DRDO. The missile has a strike range of 3,000 km to 5,000 km and is capable of carrying both conventional and nuclear warheads weighing up to 1.5 tonnes.

7. The Indian Oil Corporation (IOC) plans to build a new oil terminal in __________to supply fuel to neighbour Nepal through the planned pipeline up to Amlekganj in Nepal
a) Andra Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Punjab
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer d) Bihar. The Indian Oil Corporation (IOC) plans to build a new oil terminal at Motihari in Bihar to supply fuel to neighbour Nepal through the planned pipeline up to Amlekganj in Nepal. In August 2015, the Indian and Nepalese governments signed a memorandum of understanding (MoU) for a product pipeline, and subsequently IOC and Nepal Oil Corporation entered into a MoU for laying down of the pipeline by the Indian company.

8. The Reserve Bank of India (RBI) will soon put into circulation new ₹5 coins to celebrate the 150th anniversary of the ____________
a) Allahabad High Court
b) Kerala High Court
c) Gujarat High Court
d) Mumbai High Court

Click here to View Answer
Answer a) Allahabad High Court. The Reserve Bank of India (RBI) will soon put into circulation new ₹5 coins to celebrate the 150th anniversary of the Allahabad High Court. New ₹10 coins have also been minted to commemorate the 125th year of National Archives of India. The RBI said the existing coins in this denomination shall also continue to be legal tender.

9. NASA has discovered a planet the same size as Earth, and the same distance from its star as our planet is from the sun, which named as _________ planet
a) Ringball
b) Greenball
c) Iceball
d) Earthball

Click here to View Answer
Answer c) Iceball. NASA has discovered a planet the same size as Earth, and the same distance from its star as our planet is from the sun. Due to its small size, the host star does not produce enough heat to support life on the planet. This has prompted scientists to label the world – nominally called OGLE-2016-BLG-1195Lb – the ‘iceball’ planet.

10. World’s oldest fungus discovered in ______________
a) India
b) South Africa
c) Australia
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) South Africa. Scientists have discovered what may be the world’s oldest fungus in South African rocks dating back 2.4 billion years. The fossils suggest that fungus may have evolved from under the deep sea rather than land. Drilled from rocks that were once beneath the seafloor, the fossils resemble living fungi and could push back the date for the oldest fungi by one to two billion years. The fossils closely resemble those found in similar conditions on land. They are made up of jumbles of tangled threads some hundredths of a millimetre thick.

11. Vinod Khanna who passed away recently was a/an
a) Author
b) Scientist
c) Actor
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer c) Actor. Veteran Bollywood actor Vinod Khanna passed away at the age of 70 due to advanced bladder carcinoma. The actor was sitting Bharatiya Janata Party member of the Lok Sabha from the Gurdaspur constituency in Punjab. Vinod Khanna had starred in more than 100 films in a career spanning over five decades. He was was last seen in the Shah Rukh Khan-starrer “Dilwale” in 2015.

12. Jonathan Demme who passed away recently, he won Oscar award as a ___________
a) Director
b) Actor
c) Singer
d) Music Director

Click here to View Answer
Answer a) Director. Jonathan Demme, the Oscar-winning director of The Silence of the Lambs, has died in New York at the age of 73. His publicist confirmed he died from complications from oesophageal cancer. Born in 1944, Demme’s other features included Philadelphia, Something Wild and the Talking Heads documentary Stop Making Sense.

13. Actor and writer Vinu Chakravarthy who passed away recently, he was a popular actor of _________ film industry
a) Malayalam
b) Tamil
c) Telugu
d) Kannada

Click here to View Answer
Answer b) Tamil. Well-known Tamil actor and writer Vinu Chakravarthy, who had starred in over 1,000 films, has passes away at the age of 74. Chakravarthy had acted in 1002 films, mostly in Tamil. Born in 1945, he began his career as a script writer and worked under Kannada director Puttana Kanagal.

Leave a Comment