Current Affairs Quiz – April 25 2019

Current Affairs Quiz – April 25 2019


1. Pubilic sector BEML , has signed a memorandum of understanding (MoU) for financing earth moving and construction equipment manufactured by BEML with ____________.
a)Punjab National Bank
b)Bandhan Bank
c)Syndicate Bank
d)ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer c)Syndicate Bank. Pubilic sector BEML , has signed a memorandum of understanding (MoU) for financing earth moving and construction equipment manufactured by BEML with Syndicate Bank. Syndicate Bank and BEML expect to book business worth ₹100 crore, by March 2020 under this window.

2. _____________ has entered a Memorandum of Understanding (MoU) with Network Intelligence to provide cybersecurity services .
a)RBI
b)SEBI
c)BSE
d)NSE

Click here to View Answer
Answer c)BSE. BSE, India’s largest stock exchange has entered a Memorandum of Understanding (MoU) with Network Intelligence, a global cybersecurity services provider & CERT-IN empanelled vendor to provide cybersecurity services to its members in line with the cybersecurity framework set by SEBI.

3. ________________ announced the country’s first ‘Green Car Loan’ (Electric Vehicle) to encourage customers to buy electric vehicles.
a)BOB
b)BOM
c)RBI
d)SBI

Click here to View Answer
Answer d)SBI. State Bank of India announced the country’s first ‘Green Car Loan’ (Electric Vehicle) to encourage customers to buy electric vehicles. The new scheme will offer loan at 20 basis points lesser than the interest rate on the existing car loan schemes.

4. India’s middle-distance runner _____________ won the country’s third gold medal at the Asian Athletics Championships 2019 in Doha, Qatar .
a)Shiny Abraham
b)PU Chitra
c)O. P. Jaisha
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)PU Chitra. India’s middle-distance runner PU Chitra won the country’s third gold medal at the Asian Athletics Championships 2019 in Doha, Qatar by finishing on the top step of the podium in the women’s 1500m event. Gomathi Marimuthu (women’s 800m) and Tajinder Pal Singh (men’s shot put) had won India gold medals .

5. The first official International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace will be celebrated on _____________2019.
a)April 24
b)April 21
c)April 20
d)April 23

Click here to View Answer
Answer a)April 24 . On April 24 2019, the first official International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace will be celebrated and the General Assembly will convene a one-day high-level plenary meeting PDF to commemorate and promote the day.

6. The Immunisation Awareness Week will be celebrated this year between ___________.
a)April 23 and April 39
b)April 22 and April 28
c)April 20 and April 26
d)April 24 and April 30

Click here to View Answer
Answer d)April 24 and April 30. To promote the importance of vaccination and immunization, the world celebrates World Immunisation Week, initiated by the efforts of World Health Organisation. The Immunisation Awareness Week will be celebrated this year between April 24 and April 30.

7. UN English Language Day is observed annually on ______________.
a)24 April
b)20 April
c)21 April
d)23 April

Click here to View Answer
Answer d)23 April. UN English Language Day is observed annually on 23 April. The event was established by UN’s Department of Public Information in 2010 “to celebrate multilingualism and cultural diversity as well as to promote equal use of all six official languages throughout the Organization”.

8. The world’s first malaria vaccine has been rolled out in ______________.
a)Russia
b)India
c)China
d)Malawi

Click here to View Answer
Answer d)Malawi. The world’s first malaria vaccine has been rolled out in Malawi to protect 360,000 children under two in Malawi, Kenya and Ghana in Sub-Saharan Africa from the mosquito-borne disease that causes 435,000 people global deaths each year.

9. Jonai in ______________’s Dhemaji will host the 27th convention of the National Children’s Science Congress (NCSC), Dhemaji district unit in September this year.
a)Madhya Pradesh
b)Manipur
c)Kerala
d)Assam

Click here to View Answer
Answer d)Assam. Jonai in Assam’s Dhemaji will host the 27th convention of the National Children’s Science Congress (NCSC), Dhemaji district unit in September this year.

10. Russian President Vladimir Putin and North Korean leader _____________began their first-ever talks in the Pacific port city of Vladivostok .
a)Mamuka Bakhtadze
b)Kim Jong Un
c)Kim Sol-song
d)Kim Yo-jong

Click here to View Answer
Answer b)Kim Jong Un . Russian President Vladimir Putin and North Korean leader Kim Jong Un began their first-ever talks in the Pacific port city of Vladivostok. Mr. Putin said he supports ongoing efforts to ease tensions on the Korean peninsula and wants to boost bilateral economic ties.

11. The United Nations and the___________ have signed a joint framework aimed at strengthening partnership in counter-terrorism efforts.
a)IMF
b)UAE
c)UK
d)European Union (EU)

Click here to View Answer
Answer d)European Union (EU). The United Nations and the European Union (EU) have signed a joint framework aimed at strengthening partnership in counter-terrorism efforts. The UN Office of Counter-Terrorism said that the framework was enacted on the occasion of the second EU-UN high-level political dialogue on Counter-Terrorism that was held in New York.

12. Based on the recommendation of second Narasimham Committee, the Reserve Bank has divested its entire stake in NHB and____________.
a)IDBI
b)NABARD
c)SEBI
d)IRDA

Click here to View Answer
Answer b)NABARD.Based on the recommendation of second Narasimham Committee, the Reserve Bank has divested its entire stake in National Housing Bank (NHB) and the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD).

13. Rating and Research Agency __________has reported that Wireless broadband subscriber base in India has surged to 532 million in February 2019.
a)CARE
b)ICRA
c)BWR
d)SMERA

Click here to View Answer
Answer b)ICRA . Rating and Research Agency ICRA has reported that Wireless broadband subscriber base in India has surged to 532 million in February 2019. ICRA in its latest report said the wireless broadband subscriber base continues to maintain its strong growth trajectory witnessing the addition of 10.2 million during the month.

14. ___________reduces minimum subscription requirement for REITs, InvITs.
a)IMF
b)SBI
c)SEBI
d)RBI

Click here to View Answer
Answer c)SEBI. Markets regulator Sebi has reduced the minimum subscription requirement as well as defined trading lots for Real Estate Investment Trusts (REITs) and Infrastructure Investment Trusts (InvITs). REITs have to offer their units in lots worth at least Rs 50,000 in initial and follow on public offers.

15. ______________ Introduces First Indian Platform for Wholesale Cryptocurrency Trading.
a)Bitbns
b)BuyUcoin
c)Localbitcoins
d)Wazirx

Click here to View Answer
Answer b)BuyUcoin. BuyUcoin, which is the second oldest Cryptocurrency Exchange in India, announces the launch of a new and unique platform for wholesale cryptocurrency trading which allows its users to trade on a large scale with low price fluctuations. The platform currently works on free trading model i.e. charges zero fee on any trade.

16. _____________ has announced the launch of an industry-first debit card-based authentication solution on NPCI’s e-Mandate API platform.
a)Punjab National Bank
b)State Bank of India
c)NABARD
d)Kotak Mahindra Bank

Click here to View Answer
Answer d)Kotak Mahindra Bank. Kotak Mahindra Bank has announced the launch of an industry-first debit card-based authentication solution on NPCI’s e-Mandate API platform.

Kotak becomes the first Destination Bank to go live with Net Banking and Debit Card-based e-mandate authentication, the bank said in a statement adding that the capability will enable its customers to create electronic mandates (similar to the erstwhile eNACH with Aadhaar + OTP) via both the Debit Card and Net Banking channels.

17. ________________is the first central bank in the Asia-Pacific region to begin an explicit interest rate easing cycle .
a)Central Bank of Bahrain
b)Central Bank of Afghanistan
c)Reserve Bank of India
d)Reserve Bank of Australia

Click here to View Answer
Answer c)Reserve Bank of India . The Reserve Bank of India is the first central bank in the Asia-Pacific region to begin an explicit interest rate easing cycle buoyed by benign food inflation and easier global financial condition, Fitch Ratings said.

18. __________has set up Coordinating Council for attracting foreign investments including from India.
a)Uzbekistan
b)India
c)China
d)Kazakhstan

Click here to View Answer
Answer d)Kazakhstan .Central Asia’s biggest and resource-rich Kazakhstan has set up Coordinating Council for attracting foreign investments including from India.

19.__________ and Pakistan have agreed to set up a joint border “reaction force” following a number of deadly attacks by militant groups on their frontier.
a)China
b)Iraq
c)India
d)Iran

Click here to View Answer
Answer d)Iran. Iran and Pakistan have agreed to set up a joint border “reaction force” following a number of deadly attacks by militant groups on their frontier, Iranian President Hassan Rouhani announced after talks with visiting Pakistani Prime Minister Imran Khan.

Leave a Comment