Current Affairs Quiz – April 22 2017

Current Affairs Quiz

1. For the first time since the Industrial Revolution, ________witnessed a full day powered by energy generated without the use of coal
a) USA
b) Japan
c) India
d) UK

Click here to View Answer
Answer d) UK. The National Grid has announced Britain’s first full day without coal power “since the Industrial Revolution”. The Government has pledged to phase out coal – the most polluting fossil fuel – from the system by 2025 as part of efforts to cut carbon emissions in the UK.

2. The World Bank has approved $37.5 crore loan for capacity augmentation of National Waterway-1 (NW-1) on the river __________under the Jal Marg Vikas Project (JMVP)
a) Narmada
b) Yamuna
c) Ganges
d) Kaveri

Click here to View Answer
Answer c) Ganges. The World Bank has approved $37.5 crore loan for capacity augmentation of National Waterway-1 (NW-1) on the river Ganga under the Jal Marg Vikas Project (JMVP). The project will enable commercial navigation of vessels with a capacity of 1,500-2,000 dead weight tonnes along a 1,390-km stretch. The NW-1 passes through Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal.

3. Which state government inaugurated ‘Pariskara Vedika‘, a call centre meant for public grievance redressal?
a) Telangana
b) Andra Pradesh
c) Karnataka
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer b) Andra Pradesh. Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu has inaugurated ‘Pariskara Vedika‘, a call centre meant for public grievance redressal. People will be able to directly contact call centre executives to give feedback and get information on government welfare schemes, by giving their Aadhaar number. Notably, this is the biggest call centre run by a state government in India.

4. Which state has established a welfare board for transgender persons?
a) Andra Pradesh
b) Bihar
c) Kerala
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer a) Andra Pradesh. Andhra Pradesh has established a welfare board for transgender persons at the Sri Venkateswara University in Tirupati. The welfare board will be run by the community, with voting rights for the minorities.

5. Which airlines company has lowered the age limit for availing travel concession under its scheme for senior citizens to 60?
a) Air India Express
b) Jet Airways
c) Air India
d) IndiGo

Click here to View Answer
Answer c) Air India. National carrier Air India has lowered the age limit for availing travel concession under its scheme for senior citizens to 60. As per the scheme, an Indian citizen who has attained the age of 60 on the date of commencement of journey is entitled to a 50% discount on the basic fare of an economy class seat. Earlier, the age limit for this offer was 63 years. This offer, however, is only valid for domestic travel.

6. The Indian Navy has successfully test fired a land attack version of the BrahMos supersonic cruise missile from its frigate in the ________
a) Arabian Sea
b) Bay of Bengal
c) Andaman Sea
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Arabian Sea. The Indian Navy has successfully test fired a land attack version of the BrahMos supersonic cruise missile from its frigate in the Bay of Bengal. This enables the Navy to precisely “neutralise selected targets deep inland” from the sea. The Navy has more than 10 vessels equipped with BrahMos missiles anti-ship capabilities.

7. Which state government has decided to set up 40 Yoga wellness centres in 40 districts during current financial year?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Manipur
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh government has decided to set up 40 Yoga wellness centres in 40 districts during current financial year. Of them 23 will be set up at Ayurvedic hospitals, 12 at homeopathic and 7 at Unani hospitals and colleges. State will seek assistance from union government to set up such centres in remaining 35 districts.

8. International Mother Earth Day was observed on?
a) April 20
b) April 21
c) April 22
d) April 23

Click here to View Answer
Answer c) April 22. International Mother Earth Day was celebrated on April 22 to remind each of us that the Earth and its ecosystems provide us with life and sustenance. It also recognizes a collective responsibility, as called for in the 1992 Rio Declaration, to promote harmony with nature and the Earth to achieve a just balance among the economic, social and environmental needs of present and future generations of humanity.

9. India and ____________signed an agreement to firm up bilateral cooperation in defence shipbuilding
a) Australia
b) South Korea
c) Russia
d) North Korea

Click here to View Answer
Answer b) South Korea. India and South Korea signed an agreement to firm up bilateral cooperation in defence shipbuilding. Under the MoU, conceived under the umbrella of the special strategic partnership, the two sides will nominate one shipyard each for this purpose. India has already picked Hindustan Shipyard Limited (HSL) while Korea will make the nomination soon, Secretary (Defence Production).

10. Two Indians _________________ and ______________ feature in Time magazine annual list of ‘100 most influential people in the world’ of 2017
a) Narendra Modi and Aditya Puri
b) Pranab Mukherjee and Mukesh Ambani
c) Narendra Modi and Vijay Shekhar Sharma
d) Narendra Modi and Uday Kotak

Click here to View Answer
Answer c) Narendra Modi and Vijay Shekhar Sharma. Time magazine released its annual list of ‘100 most influential people in the world’ of 2017 and two Indians made it to the list, Prime Minister Narendra Modi and Paytm founder Vijay Shekhar Sharma. This list honours people from around the world for “the power of their inventions, the scale of their ambitions, the genius of their solutions to problems that no one before them could solve”, divided in 5 categories: pioneers, artists, titans, leaders and icons.

11. The First Indian-Indonesia Energy Forum was held in _____________
a) Mumbai, India
b) Jakarta, Indonesia
c) New Delhi, India
d) Pekanbaru, Indonesia

Click here to View Answer
Answer b) Jakarta, Indonesia. The First Indian-Indonesia Energy Forum was held in Jakarta, Indonesia. The Union Minister of State (Independent Charge) for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines Piyush Goyal and Indonesia’s Energy and Mineral Resources Minister Ignasius Jonan participated in the forum.

12. Which two counties have signed an agreement to re establish diplomatic ties after a gap of 37 years?
a) Cuba and Morocco
b) India and Morocco
c) USA and China
d) Japan and Cuba

Click here to View Answer
Answer a) Cuba and Morocco. Cuba and Morocco has signed an agreement to re establish diplomatic ties after a gap of 37 years. Morocco cut ties with Havana in 1980 after Cuba recognised Western Sahara as the independent Sahrawi Arab Democratic Republic. Morocco claims the territory as its own.

13. Who among the following are the winners of the second edition of the Golf Industry Association (GIA) Awards 2017?
a) Aditi Ashok
b) S.S.P Chawrasia
c) Ali Sher
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above. The Golf Industry Association (GIA) announced the winners of the second edition of the Golf Industry Association (GIA) Awards 2017, with Ali Sher, S.S.P Chawrasia and Aditi Ashok, who finished second in the Ladies European Tour (LET) order of merit last year with the help of two victories, expectedly bagging the Award for Outstanding Achievement as a Player.

14. _____________will be featured as a full sport at the 2022 Asian Games
a) Cricket
b) Video gaming
c) Boat Race
d) Board Games

Click here to View Answer
Answer b) Video gaming. Video gaming will be featured as a full sport at the 2022 Asian Games, with competitors in electronic sports set to receive medals for their digital prowess. The Olympic Council of Asia says it will introduce e-sports to the official program of the Asian Games at Hangzhou, China. It will also be a demonstration sport at the 2018 Asian Games in Palembang, Indonesia.

15. Ali Mohammad Naik who passed away recently, Senior National Conference (NC) leader and former speaker of ________________Legislative Assembly
a) Maharashtra
b) Kerala
c) Haryana
d) Jammu and Kashmir

Click here to View Answer
Answer d) Jammu and Kashmir. Senior National Conference (NC) leader and former speaker of Jammu and Kashmir Legislative Assembly, Ali Mohammad Naik, passed away at the age of 87. Naik, a resident of Tral in south Kashmir’s Pulwama district, was suffering from chest disease.

Leave a Comment