Current Affairs Quiz – April 21 2020

Current Affairs Quiz – April 21 2020

1. The headquarters of City Union Bank situated in_____________.
a) Trichy
b) Coimbatore
c) Nellur
d) Kumbakonam

Click here to View Answer
Answer d) Kumbakoman.

2. Who has been appointed as MD and CEO of City Union Bank?
a) B Chandrasekar
b) N Kamakodi
c) Sivakodi Arunaselvan
d) Thanikanchalam

Click here to View Answer
Answer b) N Kamakodi. Kamakodi’s reappointment is for a further period of three years with effect. The reappointment will be effective from 1 May 2020.

3. Daporijo bridge is situated in____________.
a) Himachal Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh. The bridge was inaugurated by the Chief Minister of Arunachal Shri Pema Khandu over video conferencing and open for traffic movement from 20 April.

4. Civil Services Day is observed on _____________.
a) April 21
b) May 23
c) June 07
d) July 17

Click here to View Answer
Answer a) April 21. The Civil Services Day celebrates all the civil servants who dedicated their lives to the cause of citizens. It also aims to renew their commitments to public service and excellence in work.

5. Who has been appointed as Secretary to President of India?
a) Pajang Lal
b) Trimothi Kajang
c) Akilesh Kumar
d) Kapil Dev Tripathi

Click here to View Answer
Answer d) Kapil Dev Tripathi. His appointment is on a contract basis. He has been appointed for a term co-terminus with the tenure of the President of India.

6. The Institute of Nano Science and Technology has launched low cost electro-catalysts. The Catalyst is made up of ______________.
a) Fish gills
b) Fungi
c) Calves bladder
d) Spirulina

Click here to View Answer
Answer a) Fish gills. The Catalyst used is made of fish gills. It is low cost and can be used in energy conversion devices. The catalyst invented will overcome the bottlenecks in storage technologies such as metal-air battery, fuel cell and biofuel.

7. World Creativity and Innovation Day is observed on _____________.
a) June 27
b) September 19
c) April 21
d) November 03

Click here to View Answer
Answer c) April 21. World Creativity and Innovation Day is a global UN day celebrated on April 21 to raise awareness around the importance of creativity and innovation in problem solving with respect to advancing the United Nations sustainable development goals.

8. Who is the Chief minister of Arunachal Pradesh?
a) PK Sangma
b) Shri Narendra Tomar
c) Pema Khandu
d) Nubam Tiki

Click here to View Answer
Answer c) Pema Khandu.

9. Ratnakar Chaini who passed away at 75, is associated with_____________.
a) Journalist
b) Politics
c) Actor
d) litterateur

Click here to View Answer
Answer d) litterateur. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik expressed grief over the passing away of renowned litterateur Ratnakar Chaini. Chaini died at his residence in Cuttack due to age-related ailments. He was 75 years old.

10. Electric Vehicle Sale increases by ___________ in 2020-21.
a) 20%
b) 10%
c) 36%
d) 42%

Click here to View Answer
Answer a) 20%. The Society of Manufacturers of Electric Vehicles (SMEV) has released its data on Electric Vehicles sales.

Leave a Comment