Current Affairs Quiz – April 20 & 21 2017

Current Affairs Quiz

1. Which Organization awarded its Peace Prize to Giuseppina (Giusi) Nicolini, the mayor of the Italian island of Lampedusa?
a) WHO
b) UNESCO
c) UNICEF
d) FDA

Click here to View Answer
Answer b) UNESCO. She has been chosen for her commitment to saving the lives of migrants and refugee. Since becoming Mayor in 2012, Nicolini has been an outspoken defender of refugee and migrant rights.

2. Tamil Nadu, Himachal Pradesh and _________ have been chosen for Krishi Karman Awards, 2015-16.
a) Arunachal Pradesh
b) Nagaland
c) Sikkim
d) Tripura

Click here to View Answer
Answer d) Tripura. The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has selected Tripura for the Krishi Karman Award 2015-16 for commendable increase in food grain production in small category states.

3. Civil Services Day is observed on
a) April 20
b) April 21
c) April 22
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) April 21. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the two-day 11th Civil Services Day programme. The theme of the Conference was ‘Transforming India – Reform to Transform’.

4. The GOI has extended the ceasefire with two Naga armed groups, National Socialist Council of Nagaland-Reformation (NSCN-R) and National Socialist Council of Nagaland-Neakpao-Kithovi (GPRN/NSCN) till __________.
a) April 27, 2018
b) April 29, 2018
c) May 27, 2018
d) May 29, 2018

Click here to View Answer
Answer a) April 27, 2018.

5. Who is the First Secretary in the Permanent Mission of India to the United Nations in New York?
a) Divya Kumari
b) Alagu Pillai
c) Eenam Gambhir
d) Revathy Menon

Click here to View Answer
Answer c) Eenam Gambhir. India has made a quarter-million-dollar contribution to the UN programme for helping countries to hold elections and develop their electoral systems.

6. Project ‘Cloth pads’ is an initiative taken by the municipal corporation of which Indian state to make access to sanitary napkins easy?
a) Gujarat
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. According to an AC Nielsen report, number of girls in India who use sanitary napkin in 2010 was 12%, which increased to 45% by 2014. This increase in use of commercial sanitary napkins has led to problems of disposal, as they are made of non-biodegradable materials.

7. Malcolm Turnbull is the Prime Minister of
a) New Zealand
b) Australia
c) Canada
d) Mexico

Click here to View Answer
Answer b) Australia. Australian Prime Minister Malcolm Turnbull has announced sweeping changes to Australia’s citizenship laws, introducing tighter requirements for new applicants, a move that follows the scrapping of the 457 visa schemes for foreign workers.

8. Which company has recently announced new Azure migration tools?
a) Google
b) Microsoft
c) IBM
d) Apple

Click here to View Answer
Answer b) Microsoft. Microsoft has announced new Azure migration tools and resources to help organisations utilise the power of the hybrid cloud.

9. Which country has recently launched its first-ever satellite?
a) Malaysia
b) Cambodia
c) Vietnam
d) Mongolia

Click here to View Answer
Answer d) Mongolia. Mongolia launched its first satellite part of its efforts to make use of new technology to diversify its resource-dependent economy. The 1,227-megahertz satellite, called Mongol Sat-1, will help landlocked Mongolia expand its television, telecoms and broadband services.

10. Tianzhou-1, an unmanned cargo spacecraft, has been launched by
a) Japan
b) China
c) South Korea
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) China. China has launched its first cargo spacecraft, making further progress in its goal of establishing a permanently manned space station by 2022. The Tianzhou-1 cargo resupply spacecraft lifted off a Long March-7 Y2 rocket from the Wenchang Satellite Launch Centre in the southern island province of Hainan.

Read Complete Current Affairs For April 20 & 21 2017

Leave a Comment