Current Affairs Quiz – April 19 2019

Current Affairs Quiz – April 19 2019


1. Mali’s Prime Minister ________________ has resigned along with his entire government .
a)Ibrahim Boubacar Keita
b)Soumeylou Boubeye Maiga
c)Ashraf Ghani
d)Abdelaziz Bouteflika

Click here to View Answer
Answer b)Soumeylou Boubeye Maiga. Mali’s Prime Minister Soumeylou Boubeye Maiga has resigned along with his entire government after it came under mounting pressure over handling the violence in the restive Mopti region.

2. Former Peruvian president ____________ died from a self-inflicted gunshot wound .
a)Alan Garcia
b)Abdelaziz Bouteflika
c)Soumeylou Boubeye Maiga
d)Youcef Yousfi

Click here to View Answer
Answer a)Alan Garcia.

3. Pakistan’s Finance Minister ____________, who was involved in extensive discussions with the IMF to finalise a bailout package for the cash-strapped country, quit the Cabinet .
a)Asad Umar
b)Imran Khan
c)Alan Garcia
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Asad Umar. Pakistan’s Finance Minister Asad Umar, who was involved in extensive discussions with the IMF to finalise a bailout package for the cash-strapped country, quit the Cabinet after Prime Minister Imran Khan expressed his desire to shift him to the energy ministry.

4._________will host the 18th Asian Billiards, the 20th Under-21 Asian Snooker Championship and the 3rd Ladies Asian Snooker Championship .
a)Indore
b)Chandigarh
c)Pune
d)Delhi

Click here to View Answer
Answer b)Chandigarh . Chandigarh will host the 18th Asian Billiards, the 20th Under-21 Asian Snooker Championship and the 3rd Ladies Asian Snooker Championship from April 27 to May 3, officials of the Punjab Billiards and Snooker Association (PBSA) said .

5. __________ becomes first Indian woman to be elected Royal Society Fellow.
a)Sean Vah
b)Pam Kostka
c)Gagandeep Kang
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Gagandeep Kang.The Royal Society of London has announced a list of 51 eminent scientists elected to its fellowship in the year 2019. Among these are Gagandeep Kang, who is now with the Translational Health Science and Technology Institute, Faridabad. Dr. Kang is the first Indian woman to be elected to the Fellow of the Royal Society (FRS).

6. India and__________to hold largest ever ‘Varuna’ naval exercise off Goa coast.
a)Russia
b)China
c)France
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer c)France .With the objective of expanding their strategic partnership in the Indian Ocean region (IOR), India and France will conduct their largest ever naval exercise ‘Varuna’. the exercise will be conducted early next month and will witness the participation of aircraft carriers, destroyers, submarines and fighters.

7. Two Indian Navy warships, namely the destroyer INS Kolkata and tanker INS __________, would be taking part In Chinese Fleet Review.
a)Shakti
b)Arihant
c)Virat
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Shakti.

8. ____________ has been elevated to the post of chairman of the Export Promotion Council for Handicrafts (EPCH).
a)N. Kashinath
b)Asad Umar
c)Ravinder Kumar Passi
d)Padmaja Alaganandan

Click here to View Answer
Answer c)Ravinder Kumar Passi. Ravinder Kumar Passi has been elevated to the post of chairman of the Export Promotion Council for Handicrafts (EPCH). Passi, who was previously the vice chairman of EPCH, has taken charge as the chairman from his predecessor O P Prahladka.

9. Deutsche Bank appointed __________as the chief executive officer.
a)Mohammed Ishtayeh,
b)Ravneet Gill
c)Kaushik Shaparia
d)Gargi Kaul

Click here to View Answer
Answer c)Kaushik Shaparia . Deutsche Bank appointed Kaushik Shaparia as the chief executive officer for India to succeed Ravneet Gill. Gill left the bank to head private lender YES Bank earlier this year.

10. India has dropped two places on a global press freedom index to be ranked ___________ out of 180 countries.
a)144th
b)145th
c)142th
d)140th

Click here to View Answer
Answer d)140th. India has dropped two places on a global press freedom index to be ranked 140th out of 180 countries in the annual Reporters Without Borders analysis released .

Norway is ranked first in the 2019 Index for the third year running while Finland (up two places) has taken second place from the Netherlands (down one at 4th).

11. McAfee, the device-to-cloud cybersecurity company, announced the appointment of ____________ as managing director, India.
a)Gargi Kaul
b)Sanjay Singh
c)Sanjay Manohar
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Sanjay Manohar.

Leave a Comment