Current Affairs Quiz – April 19 & 20 2018

Current Affairs Quiz – April 19 & 20 2018

1. Planning death penalty for those who rape kids below ____.
a) 10
b) 12
c) 18
d) All the above

Click here to view Answer
Answer b) 12. The Centre has told the Supreme Court it is planning to amend the Protection of Children from Sexual Offences Act to give death penalty to those raping children under 12 years.

2. Arsene Wenger is associated with?
a) Soccer
b) Polo
c) Football
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Football. Arsène Wenger OBE is a French football manager and former player. Arsenal manager Arsene Wenger has announced that he will leave the club at the end of the current season, ending an almost 22-year reign at the club.

3. Which country has changed their name of the country?
a) Swaziland
b) Lesotho
c) Botswana
d) Seychelles

Click here to view Answer
Answer a) Swaziland. Swaziland’s King Mswati III has changed the name of the country to the ‘Kingdom of eSwatini’.

4. According to World Bank, India has secured world’s ______largest unbanked population.
a) 2nd
b) 3rd
c) 6th
d) 10th

Click here to view Answer
Answer a) 2nd. India has 19 crore adults without a bank account, making it the world’s second-largest unbanked population after China, a World Bank report has said. Almost half of Indian account owners had an inactive account in past year, it added.

5. Which country has proposed to build an economic corridor with India and Nepal?
a) Bhutan
b) Bangladesh
c) Burma
d) China

Click here to view Answer
Answer d) China. China has proposed to build an economic corridor with India and Nepal through the Himalayas in a bid to enhance connectivity. China’s Foreign Minister Wang Yi said trilateral cooperation will lead to the development and prosperity of all the three nations.

6. Village in Pakistan’s Rawalpindi named after ___________.
a) Imran Khan
b) Musharaff
c) Malala
d) Benazir Bhutto

Click here to view Answer
Answer c) Malala. A village in Pakistan’s Rawalpindi has been named after Nobel Peace Prize winner Malala Yousafzai. The youngest ever Nobel Prize laureate, who recently visited Pakistan, had said during her visit that she plans to permanently return to the country after completing her studies.

7. Who is the current President of Cuba?
a) Fidel Castro
b) Raul Castro
c) Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez. Cuba’s National Assembly has appointed First Vice President Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez as the country’s President, replacing Raúl Castro who retired recently. The 57-year-old is the first leader outside the Castro dynasty to lead the country since the 1959 revolution.

8. Kartik Aaryan is associated with?
a) Cinema
b) Journalist
c) Politics
d) Scientist

Click here to view Answer
Answer a) Cinema. Actor Kartik Aaryan will be conferred with the Dadasaheb Phalke Excellence Award for his performance in the film ‘Sonu Ke Titu Ki Sweety’. He will get the Best Entertainer of The Year award for the film.

9. For attract foreign students, the Union government has launched the programme is named as______________.
a) Grow with India
b) Study in India
c) Explore in India
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Study in India. The Union government has launched the ‘Study in India’ programme to attract foreign students to India. The programme projects 160 premier universities and institutes, including IITs and IIMs, as the ideal destination for higher education.

10. According to the International Monetary Fund (IMF), India is world’s _______ largest economy.
a) Second
b) Fourth
c) Sixth
d) Tenth

Click here to view Answer
Answer c) Sixth. India is now the world’s sixth largest economy, displacing France, with a Gross Domestic Product (GDP) of $2.6 trillion in 2017, according to the International Monetary Fund (IMF).

11. Microsoft has launched its first product based on _____________.
a) Ubuntu
b) Android
c) MacOS
d) Linux

Click here to view Answer
Answer d) Linux. Microsoft is launching a product based on former rival technology Linux kernel for the first time, announcing a new operating system Azure Sphere.

12. Who has become the first filmmaker from India who will get his wax statue at Madame Tussauds Museum?
a) Karan Johar
b) Anurag Kashyap
c) Mani Ratnam
d) Parkash Jha

Click here to view Answer
Answer a) Karan Johar. Karan Johar has become the first filmmaker from India who will get his wax statue at Madame Tussauds Museum. “Thank you to the entire team in London who worked tirelessly…will have further details about when and where soon!!!” Johar tweeted.

13. Vice-President inaugurates 2-day Civil Services Day event in ___________.
a) Pune
b) Assam
c) Nagpur
d) New Delhi

Click here to view Answer
Answer d) New Delhi. Vice President M. Venkaiah Naidu has inaugurated the two-day Civil Services Day (April 21) event in New Delhi. Vice President also inaugurated an exhibition put up by Department of Administrative Reforms and Public Grievances on identified priority programmes and innovations.

14. 16th Federation Cup Jr National athletics ch’ship has begin in____________.
a) Bangalore
b) Coimbatore
c) Chennai
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer b) Coimbatore. Over 800 athletes from 32 states across the country will take part in the 16th Federation Cup Junior National athletics championship, beginning at Coimbatore on April 20 2018.

15. World Liver Day is observed on?
a) April 19
b) April 18
c) May 06
d) May 27

Click here to view Answer
Answer a) April 19. World Liver day is observed on the 19 April every year to spread awareness about the second largest organ in the body. Liver diseases can be caused by hepatitis A, B, C, alcohol and drugs.

16. According to TRA Brand Trust Report 2018, India’s most trusted private sector bank is_____________.
a) HDFC
b) IDFC
c) ICICI
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) ICICI. The TRA Brand Trust Report 2018, launched on April 18, 2018, stated that the State Bank of India is the most trusted bank in the country and ICICI Bank topped the chart among the private ones.

17. Malaria Summit held in ___________.
a) Germany
b) Paris
c) New York
d) London

Click here to view Answer
Answer d) London. India was conspicuous by its absence from the Malaria Summit in London alongside the 25th Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) despite having the third largest malaria cases in the world after Congo and Nigeria.

Leave a Comment