Current Affairs Quiz – April 18 2018

Current Affairs Quiz – April 18 2018

1. Which company has launched web browser in India which uses less data?
a) Flipkart
b) Apple
c) Amazon
d) Paytm

Click here to view Answer
Answer c) Amazon. Amazon has launched an Android web browser app called Internet which is designed to use minimal storage and data.

2. Bandhan Bank’s Headquarters is situated in___________.
a) Pune
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Kolkata

Click here to view Answer
Answer d) Kolkata. Bandhan Bank, the private sector lender, has entered the list of the top-50 most valuable companies in terms of market capitalization (m-cap) following a sharp surge in its stock price post listing.

3. World Heritage Day is observed on_________.
a) April 13
b) April 15
c) April 17
d) April 18

Click here to view Answer
Answer d) April 18. April 18 is International Day For Monuments and Sites, also called World Heritage Day. As of 2018, India alone has 36 world heritage sites, the sixth most of any country.

4. DARPAN-PLI App is for __________.
a) Indian Postal Service
b) Indian Railways
c) Indian Police Service
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Indian Postal Service. Department of Posts has launched DIGITAL ADVANCEMENT OF RURAL POST OFFICE FOR A NEW INDIA (DARPAN) Project, which aims to connect all 1.29 lakh Rural Branch Post Offices in the country, to enable them to do online Postal and Financial Transactions.

5. Who served as First Lady of the United States?
a) Barbara Bush
b) Jim McGrath
c) Jenny Helen
d) Nancy Reagan

Click here to view Answer
Answer a) Barbara Bush. Former first lady Barbara Bush died at the age of 92. Mrs. Bush served as the country’s first lady from 1989 to 1993. She passed away shortly after deciding to forgo further medical treatments for her failing health.

6. Who will lead the jury of the 71st Cannes Film Festival?
a) Andrey Zvyagintsev
b) Robert Guediguian
c) Cate Blanchett
d) Chang Chen

Click here to view Answer
Answer c) Cate Blanchett. Actress Cate Blanchett will lead the jury of the 71st Cannes Film Festival. Filmmakers Ava DuVernay and Denis Villeneuve and actors Kristen Stewart and Lea Seydoux are also a part of it.

7. Google is set to launch a new security layer for its mailing service Gmail. It is named as_____________.
a) Security mode
b) Confidential mode
c) Protective mode
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Confidential mode. The ‘confidential mode’ will enable users to set a passcode to open emails, which will be generated through text message. In addition, one can set expiration date for sent emails. The new Gmail mode will available after its revamp.

8. How many UNESCO approved world heritage sites are there in India?
a) 24
b) 35
c) 36
d) 42

Click here to view Answer
Answer c) 36. India has 36 world heritage sites as of now, as approved by the UNESCO. The International Council on Monuments and Sites’s decision was approved by the United Nations’ General Assembly, with an aim towards increasing awareness about the rich heritage history of the world and to strive towards ensuring protection and preservation of the monuments and sites.

9. ASHAs (Accredited Social Health Activists) is launched by_____________.
a) Pratheepa Patil
b) Narendra Modi
c) Ram Nath Kovind
d) Manmohan Singh

Click here to view Answer
Answer d) Manmohan Singh. In order to enable people to access essential diabetes care, a mobile application was launched today by the George Institute for Global Health, India under its the “IMPACT Diabetes” programme. The programme will train female community health workers, popularly known as ASHAs (Accredited Social Health Activists), in the use of mobile application in Haryana’s Rohtak district.

Leave a Comment