Current Affairs Quiz – April 18 2017

Current Affairs Quiz

1. Life Insurance Corporation of India (LIC) has appointed ___________as the new Managing Director (MD) and Chief Executive Director of its mortgage loan arm and listed entity LIC Housing Finance
a) Anil Sharma
b) Ajay Mishra
c) Dinesh Kumar
d) Vinay Shah

Click here to View Answer
Answer d) Vinay Shah. Life Insurance Corporation of India (LIC) has appointed Vinay Shah as the new Managing Director (MD) and Chief Executive Director of its mortgage loan arm and listed entity LIC Housing Finance. He comes in place of Sunita Sharma after Government had elevated her to Managing Director of LIC. Prior to joining LIC Housing Finance, Sah was Executive Director–Marketing/Product Development with LIC of India.

2. World Heritage Day was observed on?
a) April 16
b) April 17
c) April 18
d) April 19

Click here to View Answer
Answer c) April 18. The 2017 World Heritage Day was observed across the world on 18 April 2017. The theme for the year is Cultural Heritage & Sustainable Tourism. The theme for the 2017 World Heritage Day was chosen in relation to the United Nations International Year of Sustainable Tourism for Development and in the context of the 2030 Agenda for Sustainable Development and the Sustainable Development Goals. The day is aims at raising awareness of the importance of protecting and preserving various sites around the world that have achieved world heritage status.

3. Which state government will sign a reworked MoU with Hindustan Petroleum Corporation Limited -HPCL for the Rs 43,129 crore Barmer refineries?
a) Maharashtra
b) Rajasthan
c) Gujarat
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer b) Rajasthan. In Rajasthan, the state government will sign a reworked MoU with Hindustan Petroleum Corporation Limited -HPCL for the Rs 43,129 crore Barmer refineries in the presence of Union Minister of state for petroleum and natural gas Dharmendra Pradhan and Chief Minister Vasundhara Raje. The Barmer refinery will be the first in the country to produce BS-6 standard fuel. The state government will have 26% stake in the project while rest will be held by HPCL.

4. Which state has decided to provide pension to former circus artistes in the state?
a) Tamil Nadu
b) Andra Pradesh
c) Kerala
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. The Kerala Government has decided to provide pension to former circus artistes in the state and allocated 1.13 crore rupees for the same. The decision was taken after a group of circus artistes met Chief Minister Pinarayi Vijayan during his recent visit to Kannur district and appraised him of their plight. Thalassery in Kannur district is considered to be the cradle of Indian circus.

5. The Reserve Bank of India (RBI) has inked a supervisory cooperation pact with the Royal Monetary Authority of __________for information sharing
a) Bangladesh
b) Singapore
c) Bhutan
d) Malaysia

Click here to View Answer
Answer c) Bhutan. The Reserve Bank of India (RBI) has inked a supervisory cooperation pact with the Royal Monetary Authority of Bhutan for information sharing. A memorandum of understanding on ‘Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information’ was signed by RBI Deputy Governor S S Mundra and Royal Monetary Authority of Bhutan Deputy Governor Phajo Dorjee, the central bank.

6. Which country abolished the 457 visa programme which used by nearly 1 lakh temporary foreign workers, a majority of them Indians?
a) USA
b) Japan
c) Russia
d) Australia

Click here to View Answer
Answer d) Australia. Australian PM Malcolm Turnbull abolished the 457 visa programme used by nearly 1 lakh temporary foreign workers, a majority of them Indians. Turnbull announced, “Australian workers must have priority for Australian jobs.” Turnbull added that the Australian government would introduce a new visa programme “designed to recruit the best and the brightest in the national interest.”

7. Which e-commerce company has acquired Bengaluru-based InLogg for an undisclosed amount?
a) Snapdeal
b) Myntra
c) Shopclues
d) Amazon

Click here to View Answer
Answer b) Myntra. Fashion e-tailer Myntra has said it has acquired Bengaluru-based InLogg for an undisclosed amount, a move that will further strengthen the supply chain capabilities of the Flipkart-owned company. Founded in 2015, InLogg offers a technology platform that provides end-to-end logistics solutions for the e-commerce sector. The team at InLogg has been inducted into Myntra, making it an acquihire that will further strengthen and expand Myntra’s supply chain capabilities.

8. The Cabinet decided to ban the use of red beacons on the vehicles of government officials, starting from ___________
a) May 01
b) June 01
c) July 01
d) August 01

Click here to View Answer
Answer a) May 01. The Cabinet decided to ban the use of red beacons on the vehicles of government officials, starting May 1. The order allows red beacons on vehicles belonging to the fire service, police, army and ambulances, to ensure easier passage through traffic. Notably, UP and Punjab governments had also passed similar orders recently.

9. Indian Navy’s indigenously designed guided missile destroyer “INS Chennai” was formally dedicated to the city ____________
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) Bangalore
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer d) Chennai. Naval ship ‘INS Chennai’ was formally dedicated to the city in the presence of Chief Minister K Palaniswami and Flag Officer Commanding-in-Chief, Eastern Naval Command, Vice-Admiral HCS Bisht. The dedication ceremony of the ‘P15A Guided Missile Destroyer’ was marked by a series of drills and events, besides unveiling of a plaque by Palaniswami at the Chennai Port Trust.

10. Rodrigo Duterte has won Time magazine’s readers’ poll of the 100 most influential people in the world, He was the president of _______________
a) Philippines
b) Poland
c) Sweden
d) Germany

Click here to View Answer
Answer a) Philippines. Controversial Philippine President Rodrigo Duterte has won Time magazine’s readers’ poll of the 100 most influential people in the world, while Prime Minister Narendra Modi did not garner any votes in the online survey. Duterte had consistently led the Time 100 Reader Poll, an online survey in which the publication had asked its readers to vote for who should be included in this year’s Time 100 list of the world’s most influential people.

11. Uttar Pradesh Government renamed the Agra and Gorakhpur airports in the Cabinet meet, who is the governor of Uttar Pradesh?
a) Keshari Nath Tripathi
b) Ram Nath Kovind
c) Acharya Dev Vrat
d) Ram Naik

Click here to View Answer
Answer d) Ram Naik. The Yogi Adityanath-led government renamed the Agra and Gorakhpur airports in the Cabinet meet. While Gorakhpur airport is renamed as Mahayogi Gorakhnath Airport after the founder of the Nath monastic movement, Agra airport is named after RSS ideologue Pandit Deen Dayal Upadhyay. Furthermore, the Department of Disabled Welfare will now be called Divyang Jan Vikas Empowerment.

12. President Pranab Mukherjee has given his approval to a Parliamentary panel’s recommendation to make Hindi compulsory till Class ____ in CBSE-affiliated schools and Kendriya Vidyalayas
a) 6
b) 8
c) 10
d) 12

Click here to View Answer
Answer c) 10. President Pranab Mukherjee has given his approval to a Parliamentary panel’s recommendation to make Hindi compulsory till Class 10 in CBSE-affiliated schools and Kendriya Vidyalayas. Further, the Centre has been instructed to form a policy along with the states over the matter. However, the Human Resource Development Ministry is yet to take a call to make Hindi compulsory.

13. The Union Cabinet has approved signing of the protocol amending the convention between India and _________ for avoidance of double taxation
a) Austria
b) Poland
c) Finland
d) Portugal

Click here to View Answer
Answer d) Portugal. The Union Cabinet has approved signing of the protocol amending the convention between India and Portugal for avoidance of double taxation. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has given its approval for signing of a Protocol amending the convention between India and Portugal for avoidance of double taxation. The Protocol will also ensure prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income.

14. ____________ Government has introduced the Social Security Yojana by converging five separate beneficiary schemes for workers in the unorganised sectors and for self-employed people
a) Maharashtra
b) West Bengal
c) Gujarat
d) Madya pradesh

Click here to View Answer
Answer b) West Bengal. West Bengal Government has introduced the Social Security Yojana by converging five separate beneficiary schemes for workers in the unorganised sectors and for self-employed people. Around 5 crore people will benefit from the Yojana, with around 1 crore getting direct benefits. People will derive more benefits from this new scheme, as compared to the five earlier schemes.

15. Who became the first player to score 10,000 runs in T20 cricket?
a) Virat Kohli
b) Suresh Raina
c) AB De Villiers
d) Chris Gayle

Click here to View Answer
Answer d) Chris Gayle. Royal Challengers Bangalore cricketer Chris Gayle became the first player to score 10,000 runs in T20 cricket after reaching the landmark against Gujarat Lions. Notably, Gayle also holds the record for the highest individual score in T20 cricket as well as the record for the fastest century in the format.

16. Who became the first-ever player to score 100 goals in the UEFA Champions League?
a) Neymar
b) Cristiano Ronaldo
c) Lionel Messi
d) James Rodríguez

Click here to View Answer
Answer b) Cristiano Ronaldo. Real Madrid forward Cristiano Ronaldo became the first-ever player to score 100 goals in the UEFA Champions League, after bagging a match-winning hat-trick against Bayern Munich on Tuesday. Earlier, the 32-year-old Portuguese had also become the first player to register 100 goals in European club competitions, netting two goals against the German opponents in their quarter-final tie’s first leg.

17. Devineni Nehru (Rajasekhar) who passed away recently, he was a politician of _________state
a) Andra Pradesh
b) Kerala
c) Telangana
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer a) Andra Pradesh. Telugu Desam leader and former Andhra Pradesh minister, Devineni Nehru (Rajasekhar), died of cardiac arrest. He was 63. A powerful youth leader, Devineni Nehru has been part of the TDP since its formation in 1982 by the TDP supremo and leading star NT Rama Rao. He was elected MLA from Kankipadu in 1985, 1989 and 1994 and served as a minister in the NT Rama Rao cabinet.

Leave a Comment