Current Affairs Quiz – April 17 2020

Current Affairs Quiz – April 17 2020

1. Who has been appointed as the new Ambassador for World Wide Fund (WWF)
a) Akshay Kumar
b) Virat Kholi
c) Viswanathan Anand
d) Dutee Chand

Click here to View Answer
Answer c) Viswanathan Anand. The main objective of the organization is to generate critical thinking, problem-solving, and environmentally-conscious individuals. The Environment Education program impacts over 5 million children across 2000 schools.

2. OBICUS (banking terms) is expand as______________.
a) Order books, inventories, and capacity utilization survey
b) Order banking norms, infusion, and capacity utilization survey
c) Order books, injection, and capitalization utilization survey
d) Order banking norms, inventories, and capacity urban survey

Click here to View Answer
Answer a) Order books, inventories, and capacity utilization survey. The Reserve Bank of India (RBI) released the 49th round of quarterly OBICUS (Order books, inventories, and capacity utilization survey) of the manufacturing sector. The survey includes the reference period January-March 2020.

3. Who is the Chief Minister of Chhattisgarh?
a) Shri Manohar Parikar
b) Bhupesh Baghel
c) Ravi Singh Tomar
d) Raman Singh

Click here to View Answer
Answer b) Bhupesh Baghel. Chief Minister of Chhattisgarh Bhupesh Baghel inaugurated the online delivery website ‘Cghaat’ on 16 April. Cghaat will facilitate doorstep delivery of fruits and vegetables during the extended lockdown phase due to contain COVID-19 spread.

4. Who is the current Indian Army chief?
a) Ajay Singh
b) Manoj Naravane
c) Raj Chouhan
d) Narendra Singh

Click here to View Answer
Answer b) Manoj Naravane. The Indian Army chief Lt General Manoj Naravane issued directives to all the military cantonments, headquarters, establishments to strictly ensure no movement of forces till April 19, 2020. This is being done to fight COVID-19 during extended lock down.

5. Who is the new President of South Korea?
a) Jim Kin
b) Moon Jae
c) Tyong Yang
d) Jang Tim

Click here to View Answer
Answer b) Moon Jae. The ruling democratic party of President Moon Jae won the election taking 180 seats. The opposition United Future Party took 103 seats. There are 300 seats in the South Korea National Assembly.

6. Who has been appointed MD, CEO of Paytm General Insurance?
a) Manoj Sam
b) Shravan Kishore
c) Vineet Arora
d) Vikranth Stalin

Click here to View Answer
Answer c) Vineet Arora. Digital payments major Paytm said it has named Vineet Arora as the managing director and chief executive officer of Paytm General Insurance Ltd.

7. Who has become Dubai-based coaching academy’s brand ambassador?
a) Virat Kholi
b) Suresh Raina
c) Rohit Sharma
d) MS Dhoni

Click here to View Answer
Answer c) Rohit Sharma. India’s limited-overs vice-captain Rohit Sharma has become brand ambassador of ‘CricKingdom’.

8. The Headquarters of Kotak Mahindra Bank is situated in____________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Hyderabad
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai. Kotak Mahindra Bank (Kotak) announced the launch of its first “ATM on Wheels” facility in Mumbai. The mobile ATM will bring cash withdrawal services to local neighbourhoods during this critical period when the city is in a lockdown mode due to the COVID-19 pandemic.

9. ______________ is launched ‘Nearby Spot’ to help users find local stores selling essentials.
a) Paytm
b) Phonepe
c) Google Pay
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Google Pay. The Nearby Spot will be launched in Hyderabad, Chennai, Mumbai, Pune, and Delhi soon, Google India said in a blogpost.

10. According to Survey, India is ________most digitally dexterous country.
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 8th

Click here to View Answer
Answer b) 3rd. The Gartner 2019 Digital Workplace Survey found that India is the most digitally dexterous country in the world – followed by the UK and the US, due to having the largest Gen Z workforce along with the desire to learn new skills using digital technologies in the workplace.

Leave a Comment