Current Affairs Quiz – April 17 2018

Current Affairs Quiz – April 17 2018

1. Who has become the first rapper to win the Pulitzer prize?
a) Kendrick Lamar
b) Drake
c) J. Cole
d) Kanye West

Click here to view Answer
Answer a) Kendrick Lamar. Kendrick Lamar became the first rapper to win a Pulitzer Prize for music. The 30-year-old won the Pulitzer for his album ‘DAMN’.

2. S Nihal Singh passed away at 88, is associated with_______.
a) Politician
b) Cinema
c) Journalist
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Journalist. Veteran journalist and editor S Nihal Singh, who won the International Editor of the Year Award for his role in opposing the Emergency by former PM Indira Gandhi, passed away aged 88.

3. Which city is the highest paying city in India?
a) Hyderabad
b) Pune
c) Kolkata
d) Bangalore

Click here to view Answer
Answer d) Bangalore. Bengaluru is the highest paying city in India with an average cost to company (CTC) of ₹10.8 lakh per annum, the Randstad Insights Report 2018 has revealed.

4. World Haemophilia Day is observed on___________.
a) March 21
b) April 17
c) April 18
d) May 05

Click here to view Answer
Answer b) April 17. Every April 17 World Haemophilia Day is recognised worldwide to increase awareness of haemophilia and other inherited bleeding disorders.

5. ASCI – in this ‘S’ represents____________.
a) Standards
b) Social
c) System
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Standards. The Advertising Standards Council of India (ASCI) was on April 16, 2018 inducted to the Ayush Ministry’s empowered committee with an objective to control misleading advertisements and exaggerated claims of its drugs.

6. Who approved world’s first contact lens that automatically darkens when exposed to light?
a) WHO
b) USFDA
c) UNO
d) USDA

Click here to view Answer
Answer b) USFDA. The US Food and Drug Administration (FDA) approved use of ‘Acuvue Oasys Contact Lenses’ with Transitions Light Intelligent Technology, world’s first contact lens that automatically darkens when exposed to bright light.

7. Which Union Minister has launched digital platform for MSME Exporters?
a) Smriti Irani
b) Arun Jaitley
c) Suresh Prabhu
d) Sushma Swaraj

Click here to view Answer
Answer c) Suresh Prabhu. The Minister of Commerce & Industry Suresh Prabhu launched the ‘FIEO GlobalLinker’, a digital platform for MSME exporters to digitise their businesses and join a global community of growing businesses.

8. India-Wiesbaden Conference 2018 held in __________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Pune

Click here to view Answer
Answer b) New Delhi. India-Wiesbaden Conference 2018 held in New Delhi. India has hosted a global conference aimed at helping nations to implement a UN resolution that seeks to check proliferation of nuclear, chemical, and biological weapons to terrorists and other non-state actors.

9. The Wiesbaden Process was initiated by___________.
a) Germany
b) France
c) Spain
d) Austria

Click here to view Answer
Answer a) Germany. The Wiesbaden Process was initiated by Germany in 2012 to strengthen the implementation of UNSC 1540 through government-industry partnerships.

10. Sampanna Ramesh Shelar has set a world record in_____________.
a) Shooting
b) Swimming
c) Athletics
d) Wrestling

Click here to view Answer
Answer b) Swimming. Pune-based 17-year-old swimmer Sampanna Ramesh Shelar has set a world record to double cross the Bangla Channel. Shelar, is the first person to swim to and fro from Saint Martin’s Island Jetty to Teknaf in Bangladesh also known as the Bangla Channel.

11. Which city is Second highest Paying city in India?
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Trissur
d) Pune

Click here to view Answer
Answer d) Pune. Pune and Delhi-NCR are second and third on the list with average CTC of ₹10.3 lakh and ₹9.9 lakh respectively.

12. NYT and New Yorker won Pulitzer for reporting ___________.
a) Politics Corruption
b) Crime death
c) sexual harassment and abuse in Hollywood
d) All the above

Click here to view Answer
Answer c) sexual harassment and abuse in Hollywood. The New York Times and The New Yorker magazine have won a joint Pulitzer Prize for their revelations of sexual harassment and abuse in Hollywood. The New York Times also won Pulitzers in the national reporting and editorial cartooning category.

Leave a Comment