Current Affairs Quiz – April 16 2019

Current Affairs Quiz – April 16 2019


1. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has given ex-post facto approval to the Memorandum of Understanding (MoU) between India and ______________on Cooperation in the field of Geology and Mineral Resources.
a)China
b)Cambodia
c)Italy
d)Bolivia

Click here to View Answer
Answer d)Bolivia . The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has given ex-post facto approval to the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Bolivia on Cooperation in the field of Geology and Mineral Resources. The MoU was signed in Bolivia in March, 2019.

2. Cabinet approved MoU between India and _________ on Cooperation in the field of Communications.
a)Nepal
b)Russia
c)Bolivia
d)Cambodia

Click here to View Answer
Answer d)Cambodia. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has given ex post-facto approval to the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Cambodia on Cooperation in the field of Communications. The MoU was signed in Cambodia in March, 2019.

3. Cabinet approved Cooperation Agreement between India and _____________ in the field of Renewable Energy with focus on Offshore Wind Energy.
a)Russia
b)Bolivia
c)Cambodia
d)Denmark

Click here to View Answer
Answer d)Denmark. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for a Cooperation Agreement between Ministry of New and Renewable Energy of India and Ministry for Energy, Utilities and Climate of the Kingdom of Denmark on strategic sector cooperation in the field of Renewable Energy with a focus on Offshore Wind Energy and a Letter of Intent to establish an Indo-Danish Centreof Excellence for renewable energy in India. The Agreement was signed in March, 2019 in New Delhi.

4. Cabinet apprised about MoU between India and______________________the area of Biotechnology.
a)Russia
b)Cambodia
c)Brazil
d)Denmark

Click here to View Answer
Answer c)Brazil .The MoU has been signed to strengthen the ties between India and Brazil to work out the future agenda for the collaboration for innovation in Science & Technology diplomacy to evolve a concrete strategic plan in the area of biotechnology education, training and research.

5. Boost, one of the leading brands in the health food/drinks category, announced appointment of cricketers ____________ and Shreyas Iyer as brand ambassadors.
a)Virat Kohli
b)Rohit Sharma
c)MS Dhoni
d)Rishabh Pant

Click here to View Answer
Answer d)Rishabh Pant. Boost, one of the leading brands in the health food/drinks category, announced appointment of cricketers Rishabh Pant and Shreyas Iyer as brand ambassadors.

6. The travel spend in India is expected to grow at 13 per cent to a total of $136 billion by _____________.
a)2022
b)2023
c)2020
d)2021

Click here to View Answer
Answer d)2021. The travel spend in India is expected to grow at 13 per cent to a total of $136 billion by 2021, said a new report by Bain & Company and Google India .

7. Scientists in Israel unveiled a ‘First’ 3D print of a_________________ with human tissue and vessels.
a)heart
b)kidney
c)gut
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)heart. Scientists in Israel unveiled a 3D print of a heart with human tissue and vessels, calling it a first and a “major medical breakthrough” that advances possibilities for transplants.

8. Bus ticketing platform redBus has appointed cricketer _________ as its brand ambassador.
a)Rishabh Pant
b)Virat Kohli
c)Rohit Sharma
d)Mahendra Singh Dhoni

Click here to View Answer
Answer d)Mahendra Singh Dhoni.Bus ticketing platform redBus announced that it has appointed cricketer Mahendra Singh Dhoni as its brand ambassador. The cricketer will appear in a hockey player avatar in his first cameo for the brand, slated to be launched soon.

9. The Supreme Court has banned all mining activities along the _________________.
a)Kanha National Park
b)Pench National Park
c)Jim Corbett National Park
d)Kaziranga National Park

Click here to View Answer
Answer d)Kaziranga National Park. The Supreme Court has banned all mining activities along the Kaziranga National Park and catchment area of rivers originating in Karbi Anglong Hills in Assam. A bench comprising Justices Arun Mishra and Deepak Gupta issued a notice to the Assam government and sought its reply within three weeks.

10. Former Congress MP and freedom fighter _________________died at his residence .
a)D. Babu Paul
b)Anne Ware Lewis
c)Nand Lal
d)Paripooranand Painuli

Click here to View Answer
Answer d)Paripooranand Painuli . Former Congress MP and freedom fighter Paripooranand Painuli died at his residence .Painuli was 94. Born on November 19, 1924, Painuli was elected to the 5th Lok Sabha in 1971 after defeating the erstwhile Maharaja of Tehri Garhwal.

Leave a Comment