Current Affairs Quiz – April 16 2017

Current Affairs Quiz

1. Who won the 2017 edition of the Miss Congo UK beauty pageant?
a) Christelle Mbeni
b) Andrea Moloto
c) Horcelie Sinda Wa Mbongo
d) Nelly Dembo Osongo

Click here to View Answer
Answer c) Horcelie Sinda Wa Mbongo. Horcelie Sinda Wa Mbongo who was diagnosed with HIV-positive at the age of 11 won the 2017 edition of the Miss Congo UK beauty pageant. The grand finale was held at the Stratford Town Hall. The gorgeous lady hails from the Democratic Republic of Congo, but is presently studying for in London, pursuing a Fine Arts degree. Post her magnificent win at the pageant she has plans to return to Congo, and help promote campaigns on HIV and AIDS, with a youth-led group called Youth Stop AIDS, which campaigns “for a world without AIDS.

2. Mahavir Singh Phogat, a real life hero and father of______________, along with Apollo Hospital founder Prathap C Reddy, bagged FICCI’s gender parity award
a) PV Sindhu
b) Saina Nehwal
c) Sakshi Malik
d) Geeta Phoghat

Click here to View Answer
Answer d) Geeta Phoghat. Mahavir Singh Phogat, a real life hero and father of wrestler Geeta Phoghat, along with Apollo Hospital founder Prathap C Reddy, bagged Ficci’s gender parity award for their contribution in harnessing the talents of their daughters. Phogat was accompanied by his Commonwealth Games gold medal winner daughter Geeta at the event that marked the launch of the country’s first gender parity index by Ficci’s Ladies Organisation (FLO), which will gauge how women fare in a male dominated corporate sector of India.

3. _____________government is planning to supply seeds, fertilisers and pesticides free of cost to small and marginal farmers to keep the production costs minimal and to reduce their losses
a) Andra Pradesh
b) Maharashtra
c) Haryana
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra. The Maharashtra government is planning to supply seeds, fertilisers and pesticides free of cost to small and marginal farmers to keep the production costs minimal and to reduce their losses. Maharashtra Revenue Minister Chandrakant Patil gave this information while talking to the reporters today in Mumbai.

4. Prime Minister Narendra Modi inaugurated various units of thermal power plants at Koradi, Chandrapur and Parli with a total capacity of 3,230 Mega Watts in ___________
a) Maharashtra
b) Andra Pradesh
c) Gujarat
d) Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Maharashtra. Prime Minister Narendra Modi inaugurated various units of thermal power plants at Koradi, Chandrapur and Parli with a total capacity of 3,230 Mega Watts. These include three super-critical units 660 MW each at Koradi, two of 500 MW each at Chandrapur and one of 250 MW at Parli. The Prime Minister also released two special commemorative postal stamps – one depicting Deekshabhoomi in its full glory and the other with twin pictures of Lord Gautam Buddha and Dr. Babasaheb Ambedkar at another function in the city.

5. Who won the Singapore Open Badminton title 2017?
a) Sourabh Varma
b) Sai Praneeth
c) Ajay Jayaram
d) Srikanth Kidambi

Click here to View Answer
Answer b) Sai Praneeth. Indian shuttler B Sai Praneeth clinched his maiden Super Series title at the Singapore Open after defeating compatriot K Srikanth in a historic all-Indian final. World No.30 Praneeth, who had won the Canada Open Grand Prix last year and reached the Syed Modi Grand Prix Gold final this year, outmanoeuvred Srikanth 17-21, 21-17, 21-12 in the summit clash of the $350,000 event. It was the first time in the history of international badminton that two Indians were playing a Super Series final and it turned out to be a thrilling contest.

6. World’s oldest person Emma Morano who passed away recently, she was from _________
a) India
b) China
c) Japan
d) Italy

Click here to View Answer
Answer d) Italy. Emma Morano, who at 117 was believed to be the world’s oldest person and the last surviving child of the 19th century, died. Morano, who lived 117 years and 137 days, was born on Nov. 29, 1899, four years before the Wright brothers first took to the air. Her life spanned three centuries, two World Wars and more than 90 Italian governments.

7. Girish Chandra Saxena who passed away recently, he was a former governor of _______________
a) Gujarat
b) West Bengal
c) Jammu and Kashmir
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer c) Jammu and Kashmir. Former Jammu and Kashmir Governor Girish Chandra Saxena, whose tenure saw a significant decline of militancy in the Valley, died. He was 90. The funeral pyre of Saxena, who served as the governor of the troubled state twice, was lit by his grandson Varun in the presence of political leaders and senior bureaucrats, including National Security Advisor A K Doval.

8. Amílcar Henríquez was shot dead in the coastal town of Colón, he associated with _________ sports
a) Football
b) Cricket
c) Hockey
d) Tennis

Click here to View Answer
Answer a) Football. International football player Amilcar Henriquez has been shot and killed in the country’s Colon province. Henriquez was a member of Panama’s national team which is participating in eliminatory rounds for the 2018 World Cup in Russia. He was 33.

9. Mark Wainberg who passed away recently was a/an
a) Politician
b) HIV/AIDS researcher and Activist
c) Economist
d) Author

Click here to View Answer
Answer b) HIV/AIDS researcher and Activist. Renowned Canadian AIDS researcher and social activist Dr Mark Wainberg passed away in Florida, USA. He was 71. Wainberg is believed to have drowned while on holiday with his family in Miami. Mark A. Wainberg was a Canadian HIV/AIDS researcher and HIV/AIDS activist. He was the Director of the McGill University AIDS Centre at the Montreal Jewish General Hospital and Professor of Medicine and of Microbiology at McGill University.

10. Robert Taylor who passed away recently was a/an
a) Space Scientist
b) Economist
c) Computer scientist
d) Actor

Click here to View Answer
Answer c) Computer scientist. Robert Taylor, a pioneer of Modern Computing and the Internet has passed away at the age of 85. Rob Taylor was instrumental in creating the internet and the modern personal computer. Taylor’s engineering team was also responsible for the development of Ethernet and a word processing program, Microsoft Word.

Leave a Comment