Current Affairs Quiz – April 13 2019

Current Affairs Quiz – April 13 2019


1.__________ announced as Haiti’s new Prime Minister.
a)Abdelkader Bensalah
b)Nitin Chugh
c)Jean Michel Lapin
d)Sudhir Mathur

Click here to View Answer
Answer c)Jean Michel Lapin. President Jovenel Moise announced that Jean Michel Lapin, who once served as a courier in the public administration, to be the new prime minister of this French-speaking Caribbean Community (CARICOM) country.

2. The Centre has appointed ___________ a 1984-batch officer of the Indian Audit and Accounts Service (IA&AS), as Secretary, Defence Finance.
a)Vikramjit Singh
b)Benny Gantz
c)Gargi Kaul
d)Praful Patel

Click here to View Answer
Answer c)Gargi Kaul.In a bureaucratic reshuffle, the Centre has appointed Gargi Kaul, a 1984-batch officer of the Indian Audit and Accounts Service (IA&AS), as Secretary, Defence Finance. Kaul was earlier Financial Advisor, Defence Services in the Defence Ministry.

3. Two schemes of the government for skill development and distribution of bi-cycles to students have won the prestigious World Summit on the Information Society (WSIS) awards.
a)Madhya Pradesh
b)Assam
c)West Bengal
d)Kerala

Click here to View Answer
Answer c)West Bengal . Two schemes of the West Bengal government for skill development and distribution of bi-cycles to students have won the prestigious World Summit on the Information Society (WSIS) awards of the United Nations, Chief Minister Mamata Banerjee said . The schemes are “Utkarsh Bangla” and “Sabooj Sathi”.

4. ____________ has celebrated its 125th foundation day at Ranchi Mandal office.
a)BOB
b)BOM
c)SBI
d)PNB

Click here to View Answer
Answer d)PNB. Punjab National Bank has celebrated its 125th foundation day at Ranchi Mandal office. On 12 April 1895, the first indigenous bank, Punjab National Bank, was founded by the people like late Dayal Singh Majithia, lawyer Kali Prasanna Roy, Lala Harkishan Lal, EC Jessore, Prabhu Dayal, Jayashi Ram Bakshi and Lala Dolan Das.

5. _________bagged six Abby awards, including three silvers.
a)business standard
b)The Hindu
c)The Times of India
d)Indian Express

Click here to View Answer
Answer c)The Times of India . The Times of India Group bagged six Abby awards, including three silvers, within the writer category on day some of the star-studded GoaFest 2019, thought to be the Oscars of the media and advertising global.

6. Digital payments facilitator ________- has acquired US-based financial technology firm Wibmo for USD 70 million .
a)CardPe Services Pvt Limited
b)PayU
c)Asia Pay
d)Freecharge Payment

Click here to View Answer
Answer b)PayU. Digital payments facilitator PayU has acquired US-based financial technology firm Wibmo for USD 70 million (about Rs 484 crore), that will help the company scale-up its business. Under the agreement, PayU and Wibmo businesses will continue to run separately.

7. ‘Uri: The Surgical Strike’ actor ____________ passed away.
a)K. M. Mani
b)Mus Mulyadi
c)J. K. Rithesh
d)Navtej Hundal

Click here to View Answer
Answer d)Navtej Hundal.Actor Navtej Hundal, who played the role of the home minister in Vicky Kaushal-starrer ‘Uri: The Surgical Strike’, passed away .

8. World Allergy Week 2019 is being observed between ________ 2019.
a)05-11 April
b)08-14 April
c)09-15 April
d)07-13 April

Click here to View Answer
Answer d)07-13 April. World Allergy Week 2019 is being observed between 07-13 April 2019. World Allergy Week is a global campaign of the World Allergy Organisation (WAO), which aims to raise awareness of the impact of allergy in our communities.
Theme for 2019: “The Global Problem of Food Allergy.

9. World Parkinson’s Day is celebrated on _________.
a)April 13
b)April 10
c)April 12
d)April 11

Click here to View Answer
Answer d)April 11. World Parkinson’s Day is celebrated on April 11 to create awareness about the long-term degenerative disorder. It also marks the birthday of James Parkinson, a physician who described the disease.

10. National Safe Motherhood Day (NSMD) is observed annually on __________.
a)15 April
b)19 April
c)11 April
d)10 April

Click here to View Answer
Answer c)11 April . National Safe Motherhood Day (NSMD) is observed annually on 11 April to raise awareness about the proper healthcare of women and maternity facilities to pregnant and lactating women. The theme of 2019 NSMD is “Midwives for Mothers”. Last year’s NSMD theme was ‘Respectful Maternity Care’.

11. The head of Sudan’s National Intelligence and Security Service, _________–, has resigned from his post.
a)Salih Ghosh
b)Nitin Chugh
c)Vikramjit Singh
d)Kirstjen Nielsen

Click here to View Answer
Answer a)Salih Ghosh. The head of Sudan’s National Intelligence and Security Service, Salih Ghosh, has resigned from his post. Salih Ghosh had overseen a sweeping crackdown led by National Intelligence and Security Service agents against protesters taking part in mass demonstrations that led up to the toppling of President Omar al-Bashir in a coup by the army .

12. The US Senate has confirmed Colorado native ____________ as secretary of the Interior Department.
a)David Malpass
b)Kirstjen Nielsen
c)David Bernhardt
d)Graham Reid

Click here to View Answer
Answer c)David Bernhardt. The US Senate has confirmed Colorado native David Bernhardt as secretary of the Interior Department. The Republican-controlled upper chamber approved Bernhardt’s nomination in a 56-41 vote, with support from several Democrats who crossed party lines yesterday.

Leave a Comment