Current Affairs Quiz – April 07 2020

Current Affairs Quiz – April 07 2020

1. Lifeline UDAN has launched by_____________.
a) Ministry of Health dept
b) Ministry of Civil Aviation
c) Ministry of Finance
d) Ministry of External Affairs

Click here to View Answer
Answer b) Ministry of Civil Aviation. The Lifeline UDAN was launched by the Ministry of Civil Aviation to help India fight against COVID-19. Under this initiative, flights were operated in transporting essential equipment and medicines all over the country.

2. IIT Roorkee has developed low cost portable ventilator called “_____________”.
a) Prana Vayu
b) Special V12
c) Prana Nirbandham
d) S Ventilator 20

Click here to View Answer
Answer a) Prana Vayu. With only 40,000 ventilators in India, the demand for ventilators are increasing day by day as the number of cases of COVID-19 are increasing day by day.

3. Cabinet – Ordinance to cut salary of PM and MPs by _______ approved.
a) 20%
b) 10%
c) 50%
d) 30%

Click here to View Answer
Answer d) 30%. The Union Cabinet approved to cut the salary of Prime Minister and other MPs by 30%. Apart from them, the salaries of president, governor and vice president are also to be cut.

4. Which state CM has received PETA award for allocating funds to feed community animals?
a) Kerala
b) Assam
c) Odisha
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. Chief Minister Naveen Patnaik has been conferred with an award by animal rights body PETA India for allocating funds to feed community animals in Odisha during the lockdown over the novel coronavirus pandemic.

5. Jay Benedict is passed away at 68, is associated with_____________.
a) Politician
b) Golf Legend
c) Actor
d) Vocalist

Click here to View Answer
Answer c) Actor. American actor Jay Benedict, known for his roles in the 1986 film ‘Aliens’ and TV show ‘Emmerdale’, has passed away aged 68 due to complications from the coronavirus (COVID-19).

6. World Health Day is observed on _____________.
a) May 27
b) April 13
c) April 07
d) June 14

Click here to View Answer
Answer c) April 07. The World Health Day is a global health awareness day celebrated every year on 7 April, under the sponsorship of the World Health Organization (WHO), as well as other related organizations.

7. Theme for World Health Day is_________________.
a) Support Doctors and Nurses
b) Support nurses and midwives
c) Importance to global health each year
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Support nurses and midwives.

8. Stephen O’Keefe forced to retire after becoming shock omission from NSW player contract list, is associates with ___________.
a) Australia
b) New Zealand
c) South Africa
d) Zimbabwe

Click here to View Answer
Answer a) Australia. O’Keefe confirmed his retirement from Sheffield Shield on Sunday but said he would continue playing Big Bash for the Sydney Sixers.

9. ‘5T’plan to fight COVID-19 has launched by______________.
a) Tamil Nadu
b) Delhi
c) Uttar Pradesh
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer b) Delhi. Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal Tuesday unveiled a five-point plan to tackle the coronavirus outbreak after speaking to experts and doctors. The “5Ts”, Kejriwal said, include testing, tracing, treatment, teamwork and tracking and monitoring of the virus.

10. NASA plans Artemis Base Camp to land human on moon by _____________.
a) 2021
b) 2022
c) 2023
d) 2024

Click here to View Answer
Answer d) 2024. National Aeronautics and Space Administration (NASA) has been working on the ‘Artemis Program’ that aims at landing humans on the moon by 2024.

Leave a Comment