Current AFfairs Quiz – April 04 and 05 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been honored with the 2016 Turing Award, computing version of the Nobel Prize?
a) Robert Cailliau
b) Ted Nelson
c) Tim Berners-Lee
d) Robert E. Kahn

Click here to View Answer
Answer c) Tim Berners-Lee. Berners-Lee who invented the World Wide Web is this year’s recipient of the A.M. Turing Award, computing’s version of the Nobel Prize. He is 61. The award, announced by the Association for Computing Machinery, marks another pinnacle for the British native, who has already been knighted by Queen Elizabeth II and named as one of the 100 most important people of the 20th Century by Time magazine.

2. Who has been appointed as Executive Director of Reserve Bank of India Recently?
a) Usha Ananthasubramanian
b) Malvika Sinha
c) Priya Krishnan
d) Meena Gupta

Click here to View Answer
Answer b) Malvika Sinha. The Reserve Bank has appointed Malvika Sinha as Executive Director following the appointment of B P Kanungo as Deputy Governor. Sinha took charge on April 3. As Executive Director, she will look after foreign exchange department, department of government and bank accounts and internal debt management wing.

3. Which state government waived farmers’ loan of up to ₹1 lakh recently?
a) Uttar Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Andra pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. During the first Cabinet meeting of the new Uttar Pradesh government, CM Yogi Adityanath waived farmers’ loan of up to ₹1 lakh. The state will spend around ₹36,000 crore to fund the loan waiver which will benefit around 86 lakh farmers. Loan waiver for farmers was one of the biggest poll promises of the Bharatiya Janata Party.

4. Foreign tourists visiting India on e-visa can now stay up to _____ days instead of 30 days earlier
a) 45
b) 60
c) 75
d) 90

Click here to View Answer
Answer b) 60. Foreign tourists visiting India on e-visa can now stay up to 60 days instead of 30 days earlier, Home Minister Rajnath Singh said. The window for applications under the e-visa scheme was also increased from 30 days to 120 days. Under the regulations effective from April 1, business and medical visas will be granted within 48 hours upon urgent requests.

5. IT industry body Nasscom has appointed _____________ as its chairman for 2017-18
a) Anand Mahindra
b) Mukesh Ambani
c) Vineet Nayar
d) Raman Roy

Click here to View Answer
Answer d) Raman Roy. IT industry body Nasscom has appointed Quatrro CMD Raman Roy its chairman for 2017-18. It has also named Rishad Premji, Wipro chief strategy officer and son of technology czar Azim Premji, as the vice chairman. Roy, who served as the vice chairman in the previous fiscal, will take on the new role from 6 April.

6. Chief Minister Mamata Banerjee has declared Jhargram as the _____ district of West Bengal
a) 21st
b) 22nd
c) 26th
d) 27th

Click here to View Answer
Answer b) 22nd. Chief Minister Mamata Banerjee has declared Jhargram as the 22nd district of West Bengal, fulfilling a longstanding demand of its residents. “April 4 will henceforth be celebrated as Jhargram Divas,” Banerjee said at a public meeting in Jhargram town, headquarters of the new district. She announced a bouquet of developmental projects for the district, including a stadium and several schools, colleges, and hospitals.

7. _____________government has increased the minimum wages of workers on the basis of the revised dearness allowance (DA) rates in the state with effect from April 1
a) Madya Pradesh
b) Karnataka
c) Assam
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer a) Madya Pradesh. The Madhya Pradesh government has increased the minimum wages of workers on the basis of the revised dearness allowance (DA) rates in the state with effect from April 1, an official said on Tuesday. As per the new rates, unskilled workers would get ₹7,125/month at the rate of ₹274/day, while semi-skilled workers would get ₹7,982/month at the rate of ₹307/day.

8. International Day of Mine Awareness and Assistance in Mine Action was observed on?
a) April 01
b) April 02
c) April 03
d) April 04

Click here to View Answer
Answer d) April 04. International Day of Mine Awareness and Assistance in Mine Action was observed on 4 April 2017 across the world. The theme of the year 2017 is Needs driven. People Centred. Mine action ensures that landmines and explosive hazards in war-torn areas are found and destroyed, making possible the delivery of humanitarian assistance so that people and supplies reach those most in need.

9. Which state government has directed officials to take steps to make Yoga, along with a self-defence programme for girls, compulsory in all state government-run schools?
a) Gujarat
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath has directed officials to take steps to make Yoga, along with a self-defence programme for girls, compulsory in all state government-run schools. In a meeting with the Education Department officials, Adityanath also stressed on filing FIRs in instances of mass copying. Adityanath also ordered framing of guidelines to curtail private schools from charging high fees.

10. Malaysian PM Mohd Najib Tun Razak announced the launch of multiple-entry e-visas, allowing Indians to fly to Malaysia and visit _________________________using just one visa
a) Vietnam, Singapore, and Brunei
b) South Thailand, Singapore, and Philippines
c) South Thailand, Singapore, and Indonesia
d) South Thailand, Brunei, and Indonesia

Click here to View Answer
Answer c) South Thailand, Singapore, and Indonesia. Malaysian PM Mohd Najib Tun Razak announced the launch of multiple-entry e-visas, allowing Indians to fly to Malaysia and visit South Thailand, Singapore, and Indonesia using just one visa. Malaysia will serve as the gateway to ASEAN for Indians, officials said. Malaysia also decided to not charge visa fees and approve online applications within 48 hours for Indians.

11. Who has become the first woman IPS officer to be appointed for the top job in Gujarat?
a) Geetha Johri
b) Archana Johri
c) Mamta Johri
d) Swathi Johri

Click here to View Answer
Answer a) Geetha Johri. Director General of Police (DGP) Geetha Johri was appointed in-charge police chief of Gujarat. The minister of state for home Pradeepsinh Jadeja announced the decision while stating that Johri has been given the additional charge as she is the senior-most IPS officer in the state. With this Johari has become the first woman IPS officer to be appointed for the top job in the state.

12. National Maritime Day was observed on?
a) April 04
b) April 05
c) April 06
d) April 07

Click here to View Answer
Answer b) April 05. April 5 marks the National Maritime Day of India. On this day in 1919 navigation history was created when SS Loyalty, the first ship of the Scindia Steam Navigation Company, journeyed to the United Kingdom. The National Maritime Day was first celebrated on 5th April, 1964.

13. India’s first transgender Sub-Inspector, K Prithika Yashini, has joined the ____________ police force after completing her one-year training
a) Andra Pradesh
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. India’s first transgender Sub-Inspector, K Prithika Yashini, has joined the Tamil Nadu police force after completing her one-year training. Yashini had moved the Madras High Court in 2015 after her application for the post was rejected. The court ordered the authorities to appoint her as an SI and asked for the inclusion of transgenders as a third category.

14. A Malaysian company has agreed to help set up a technology park in ______________
a) Rajasthan
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andra Pradesh. A Malaysian company has agreed to help set up a technology park in Andhra Pradesh that’s expected to attract private sector investment of $100 million in the first phase. The Andhra Pradesh Economic Development Board and MIGHT Technology Nurturing Sdn. Bhd (MTN) have signed a memorandum of understanding to collaborate on building the park, which will cover 250 acres and focus on new technologies.

15. The board of the Reserve Bank of India (RBI) has cleared a proposal to introduce banknotes of ____ denomination
a) 200
b) 300
c) 1000
d) 1500

Click here to View Answer
Answer a) 200. The board of the Reserve Bank of India (RBI) has cleared a proposal to introduce banknotes of ₹200 denomination, according to multiple reports. The decision was reportedly taken at an RBI board meeting held in March. The process of printing the new ₹200 notes is likely to begin after June, once the government officially approves this new denomination, reports added.

16. India has been ranked __________ for the third year in a row in a doping violation report published by the World Anti-Doping Agency (WADA) for 2015
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth

Click here to View Answer
Answer b) Third. India has been ranked third for the third year in a row in a doping violation report published by the World Anti-Doping Agency (WADA) for 2015, with 117 athletes from the country being punished after testing positive for banned substances. India followed the Russian Federation (176) and Italy (129) in the chart, the same position as in the reports of 2013 and 2014.

17. Who is the new President of Serbia?
a) Vojislav Šešelj
b) Milorad Dodik
c) Aleksandar Vulin
d) Aleksandar Vucic

Click here to View Answer
Answer d) Aleksandar Vucic. Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic has won the country’s presidential election, securing 55% of votes. A self-professed pro-EU reformer, Vucic said the people had voted for his policy of joining the European Union while strengthening ties with traditional allies Russia and China. The win is believed to tighten his rule in the country where his Serbian Progressive party dominates parliament.

18. Aditya Birla Group has received licence from the Reserve Bank of India to start payments bank recently, it is a joint venture with group firm ___________ to set up a payments bank
a) Aircel
b) Docomo
c) Idea
d) Vodafone

Click here to View Answer
Answer c) Idea. The Aditya Birla Group said it has received licence from the Reserve Bank of India to start payments bank. Headed by Kumar Mangalam Birla, the group’s outfit Aditya Birla Nuvo had set up a 51:49 joint venture Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd — with telecom major Idea Cellular to launch payments bank services in the country.

19. Who has been named as the Leading Cricketer in the World for 2016, in this year’s edition of the Wisden Cricketer’s Almanack?
a) Mahendra Singh Dhoni
b) Virat Kohli
c) Ravichandran Ashwin
d) Ajinkya Rahane

Click here to View Answer
Answer b) Virat Kohli. Virat Kohli has been named as the Leading Cricketer in the World for 2016, in this year’s edition of the Wisden Cricketer’s Almanack. Kohli becomes the third Indian to be bestowed with the honour, with Virender Sehwag winning it twice in 2008 and 2009, and Sachin Tendulkar in 2010. Kohli had the highest average in all three formats last year.

20. Kishori Amonkar who passed away recently was a/an
a) Singer
b) Actress
c) Journalist
d) Poet

Click here to View Answer
Answer a) Singer. Renowned Hindustani classical vocalist Kishori Amonkar passed away after a brief illness. She was 84. Born on April 10, 1932, Amonkar was recognised as one of the foremost singers in the Hindustani tradition and as an innovative exponent of the Jaipur gharana. A gharana is a community of musicians sharing a distinctive musical style.

Leave a Comment