Current Affairs Quiz – April 01 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been selected for the US India Business Council Award?
a) Pranab Mukherjee
b) Narendra Modi
c) N Chandrababu Naidu
d) Nithish Kumar

Click here to View Answer
Answer c) N Chandrababu Naidu. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu has been selected for the US India Business Council Award. The USIBC has selected Mr. Naidu for the award of ‘Transformative Chief Minister’ and he would be receiving the award at the second annual West Coast Summit to be held in Menlo Park, California on May 8.He has been requested to deliver his message on the occasion and a message towards award function has been received by the CMO.

2. The government has launched two mobile apps ____________ and ____________ related to road safety and customer facilitation
a) e-safety and m-Parivahan
b) e-challan and m-Parivahan
c) e-challan and m-Road
d) e-fine and m-Parivahan

Click here to View Answer
Answer b) e-challan and m-Parivahan. The government has launched two mobile apps, echallan and mParivahan, that provide access to various services and information, and enable citizens to report any traffic violation or road accident. Government has launched two new mobile apps – eChallan and mParivahan – related to road safety and customer facilitation.

3. Defence Ministry has given permission to ___________ government to use the functional Advance Landing Grounds (ALGs) in the state for civilian purpose.
a) Andra Pradesh
b) West Bengal
c) Arunachal Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Arunachal Pradesh. Defence Ministry has given permission to Arunachal Pradesh government to use the functional Advance Landing Grounds (ALGs) in the state for civilian purpose. The ALGs across the state have been developed by the Defence Ministry and are under the direct control of the Indian Air Force (IAF).

4. Which state celebrated the foundation day on April 01?
a) Bihar
b) Maharashtra
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. Odia communities across the country and abroad celebrated Utkal Divas to mark the formation of Odisha state on linguistic basis in 1936. The foundation day of Odisha is celebrated across the state on April 1 every year after it was carved out of the combined Bengal-Bihar-Orissa province in 1936. While the state government and different organisations held several programmes, the capital city wore a glittering look with regional fervour.

5. Minister of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas, Shri Dharmendra Pradhan formally launched BS-IV grade transportation fuels across the country from ___________
a) Patna
b) Amritsar
c) Bhubaneswar
d) Shimla

Click here to View Answer
Answer c) Bhubaneswar. Union Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan has launched a supply of BS-IV grade fuel in 12 towns through video-conferencing from BHUBANESWAR. A new era of clean transportation fuels that would benefit 1.25 billion citizens of our country by substantially reducing pollution levels in cities.

6. Which state government will provide one-time grant of Rs 21,000 to all those families whose third girl child was born after August 24, 2015, under the Aapki Beti, Hamari Beti scheme?
a) Gujarat
b) Haryana
c) Rajasthan
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. Haryana government will provide one-time grant of Rs 21,000 to all those families whose third girl child was born after August 24, 2015, under the Aapki Beti, Hamari Beti scheme. The eligible families will receive the amount irrespective of their caste, creed, religion, income and number of sons. The scheme is aimed to combat the problem of declining child sex ratio and promote girls’ education in the state.

7. India and ____________ have signed seven agreements, including in the areas of civil aviation and human resources development
a) Switzerland
b) Singapore
c) Malaysia
d) Poland

Click here to View Answer
Answer c) Malaysia. India and Malaysia have signed seven agreements, including in the areas of civil aviation and human resources development, following delegation-level bilateral talks headed by Prime Ministers Narendra Modi and Najib Razak. A memorandum of understanding (MoU) was signed on cooperation in the proposed development of an urea and ammonia manufacturing plant in Malaysia and offtake of existing surplus urea from Malaysia to India.

8. The Reserve Bank of India celebrated the 82nd Establishment Day on April 01 2017; the financial year of Reserve Bank of India from _______ to _________
a) April 01 to March 31
b) January 01 to December 31
c) September 01 to August 31
d) July 01 to June 30

Click here to View Answer
Answer d) July 01 to June 30. The Reserve Bank of India is the central bank of the country. The Reserve Bank of India was set up on the basis of the recommendations of the Hilton Young Commission. The Reserve Bank of India Act, 1934 (II of 1934) provides the statutory basis for the functioning of the Bank, which commenced operations on April 1, 1935. After the partition of India, the Reserve Bank served as the central bank of Pakistan upto June 1948 when the State Bank of Pakistan commenced operations. The Bank, which was originally set up as a shareholder’s bank, was nationalized in 1949.

9. The withdrawal of the service charge on online booking of train tickets has been extended till ________
a) April 30
b) May 31
c) June 30
d) July 31

Click here to View Answer
Answer c) June 30. The withdrawal of the service charge on online booking of train tickets has been extended till June 30, as against March 31 earlier. The government had waived the service charges after demonetisation in November last year to encourage digital modes of booking. Notably the service charge on booking train tickets online through IRCTC ranges from ₹20 to ₹40 per ticket.

10. Five Associates bank and the Bharatiya Mahila Bank have officially merged with country’s largest lender State Bank of India (SBI).Which of the following bank is not merged with SBI?
a) State Bank of Hyderabad
b) State Bank of Mauritius
c) State Bank of Travancore
d) State Bank of Bikaner and Jaipur

Click here to View Answer
Answer b) State Bank of Mauritius. Five associates and the Bharatiya Mahila Bank became part of the State Bank of India (SBI) catapulting the country’s largest lender to among the top 50 banks in the world. State Bank of Bikaner and Jaipur (SBBJ), State Bank of Hyderabad (SBH), State Bank of Mysore (SBM), State Bank of Patiala (SBP) and State Bank of Travancore (SBT), besides Bharatiya Mahila Bank (BMB), merged with SBI with effect from 1 April.

11. Who has been named Player of the Year by Australia’s Women’s Big Bash League team Sydney Thunder?
a) Harmanpreet Kaur
b) Poonam Raut
c) Mithali Raj
d) Deepti Sharma

Click here to View Answer
Answer a) Harmanpreet Kaur. Harmanpreet Kaur is all set to create history. She is set to become the first Indian cricketer to feature in a foreign Twenty20 cricket tournament after she was named in the 13-member squad for the Sydney Thunder franchise in the Women’s Big Bash League.

Leave a Comment