Current Affairs Quiz – April 01 & 02 2020

Current Affairs Quiz – April 01 & 02 2020

1. SUNRISE Mission has launched by___________.
a) ISRO
b) Russian Space Agency
c) NASA
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) NASA. NASA announced Sun Radio Interferometer Space Experiment (SUNRISE) mission. The mission is to study about how sun creates Giant Solar Particle Storms.

2. SUNRISE Mission is study about_____________.
a) Solar System
b) Milky way
c) Moons
d) Stars

Click here to View Answer
Answer a) Solar System. Studying the solar storms, the mission aims to understand the working of the solar system. The study will also aid future astronauts travelling to Mars and protect them from solar storms.

3. SBI employees commit __________ crore to PM-CARES fund.
a) ₹100
b) ₹500
c) ₹300
d) ₹400

Click here to View Answer
Answer a)₹100. The employees of State Bank of India (SBI) have decided to contribute two days’ salary to PM Narendra Modi’s PM-CARES Fund to combat coronavirus pandemic, Chairman Rajnish Kumar said. The bank has over 2.5 lakh employees and the total contribution will be around ₹100 crore.

4. Who is the CEO of NITI Aayog?
a) Rajnish Kant
b) Sathyamurthy Rao
c) Sasi Kumar
d) Amitabh Kant

Click here to View Answer
Answer d) Amitabh Kant. A panel led by NITI Aayog chief executive officer (CEO) Amitabh Kant has begun working on a response strategy to contain the spread of COVID-19.

5. PM CARES – in this “A” represents_____________.
a) Aid
b) Aerial
c) Assistance
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Assistance. State-owned Coal India (CIL) has pledged Rs 220 crore to the Prime Minister”s Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations Fund (PM CARES) to fight against coronavirus pandemic, Coal Minister Pralhad Joshi has said.

6. Merger of 10 PSU Banks into ____ comes into effect from April 01 2020.
a) 3
b) 4
c) 6
d) 7

Click here to View Answer
Answer b) 4. The merger of 10 state-run banks into 4 larger banks has been implemented from today, April 1, 2020. The announcement regarding the amalgamation has been done by GOI earlier in March 2020.

7. Navaratnalu Pedalandariki Illu Programme has launched by ______________ Government.
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Telanagan
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. The Government of Andhra Pradesh modified the guidelines of Navatatnalu-Pedalandariki Illu programme. The scheme is called “Houses for all the poor”.

8. World Bank offers ____________ USD for India’ Emergency Response Project.
a) 1 billion
b) 2 Billion
c) 5 Million
d) 10 Million

Click here to View Answer
Answer a) 1 Billion. The World Bank announced that it is to offer 1 billion USD to Government of India to implement Covid-19 Emergency Response and Health Systems preparedness project.

9. Who has been appointed as ED at Canara Bank post merger?
a) Shree Kumaran
b) Rahman M
c) Aravind Raman
d) Krishnan S

Click here to View Answer
Answer d) Krishnan S. State-owned Canara Bank on Wednesday said Krishnan S has become its executive director post its merger with Syndicate Bank. Krishnan held the same portfolio in Syndicate Bank.

10. WMA ( Banking terms) in this “M” represents________________.
a) Money
b) Monetary
c) Means
d) Measure

Click here to View Answer
Answer c) Means. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to increase the Ways and Means Advances (WMA) limit for state governments and Union Territories by 30 per cent till September 30.

11. World Autism Awareness Day is observed on _______________.
a) April 01
b) May 23
c) April 02
d) June 07

Click here to View Answer
Answer c) April 02. On World Autism Awareness Day, we recognize and celebrate the rights of persons with autism. This year’s observance takes place in the midst of a public health crisis unlike any other in our lifetimes.

12. Theme for World Autism Awareness Day is 2020 _______________.
a) The transition to Adulthood
b) Rights of persons with autism
c) Knowledgable Autism Person
d) Next step to Autism

Click here to View Answer
Answer a) The transition to Adulthood.

13. Which app has India’s first comprehensive COVID-19 tracking app, was launched by the central government?
a) Aarogya Setu
b) Aarogya Swasam
c) Swachch Janata
d) Janat Gan

Click here to View Answer
Answer a) Aarogya Setu. Aarogya Setu, India’s first comprehensive COVID-19 tracking app, was launched by the central government on April 2, 2020. The app will help people get connected with health services to combat the COVID-19 outbreak.

Leave a Comment