Computer Quiz for SBI PO | IBPS PO | RRB – 161

1. The startup routine runs, when machine boots up is known as?
a) POST
b) BOOT up
c) Operating Routine
d) I/O operation

Click here to View Answer
Answer b) BOOT up

2. Operating system is also known as?
a) database
b) system software
c) hardware
d) printer

Click here to View Answer
Answer b) system software

3. What is the maximum length allowed for primary name of a computer file under DOS?
a) 8
b) 12
c) 3
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) 8

4. is used in operating system to separate mechanism from policy?
a) Single level implementation
b) Two level implementation
c) Multi level implementation
d) None

Click here to View Answer
Answer b) Two level implementation

5. The operating system creates____from the physical computer?
a) Virtual space
b) Virtual computers
c) Virtual device
d) None

Click here to View Answer
Answer b) Virtual computers

6. Swapping?
a) Works best with many small partitions
b) Allows many programs to use memory simultaneously
c) Allows each program in turn to use the memory
d) Does not work with overlaying

Click here to View Answer
Answer c) Allows each program in turn to use the memory

7. Which switch should be used in the DIR command to view files in all directories?
a) /p
b) /w
c) /s
d) /l

Click here to View Answer
Answer c) /s

8. Which type of command in DOS needs additional files for their execution?
a) Internal commands
b) External commands
c) Batch commands
d) Re directors

Click here to View Answer
Answer b) External commands

9. With DOS, you may use the `*’ and `?’.
a) when changing the default settings
b) To represent unspecified characters in a filename
c) Instead of wildcard characters
d) In the extension but not in the drive name or the file name

Click here to View Answer
Answer b) To represent unspecified characters in a filename

10. DOS system file consists of?
a) IBMBIO.COM, IBMDOS.COM, COMMAND.COM
b) COMMAND.COM, IBMBIO.COM, FORMAT.COM
c) SYS.COM,IBMBIO.COM,IBMDOS.COM
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) IBMBIO.COM, IBMDOS.COM, COMMAND.COM

Leave a Comment