Computer Quiz for SBI PO | IBPS PO | LIC AAO | RRB – 145

Computer Quiz

1. Fifth generation computer is also known as?
a) Knowledge information processing system
b) Very large scale integration (VLSI)
c) Both of above
d) None of above

Click here to View Answer
Answer a) Knowledge information processing system. Explanation: Fifth Generation computers will have artificial intelligence and will be able to understand making knowledge information processing system possible

2.Central Processing Unit is combination of ?
a) Control and storage
b) Control and output unit
c) Arithmetic logic and input unit
d) Arithmetic logic and control unit

Click here to View Answer
Answer d) Arithmetic logic and control unit. Explanation: Arithmetic logic and control unit along with memory unit forms a complete central processing unit and central processing unit along with input/output unit forms a computer system.

3. Pick the one that is used for logical operations or comparisons such as less than equal to or greater than?
a) Arithmetic and Logic Unit
b) Control Unit
c) Both of above
d) None of above

Click here to View Answer
Answer a) Arithmetic and Logic Unit. Explanation: Logical sub-unit of ALU performs all the comparisons such as less than equal to or greater than. Arithmetic sub-unit of ALU performs calculations such as addition, subtraction and so on.

4. Analog computer works on the supply of ?
a) Continuous electrical pulses
b) Electrical pulses but not continuous
c) Magnetic strength
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Continuous electrical pulses. Explanation: Analog computers works on the continuous electrical pulses and digital computers work on the discrete electrical pulses. Analog computers need to process physical quantities such as temperature, pressure, speed etc)

5. Latency time is?
a) Time to spin the needed data under head
b) Time to spin the needed data under track
c) Time to spin data under sector
d) All of above

Click here to View Answer
Answer a) Time to spin the needed data under head

6. Hard disk is coated in both side above?
a) Magnetic metallic oxide
b) Optical metallic oxide
c) Carbon layer
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer a) Magnetic metallic oxide

7. Which of the following is not computer language?
a) High level language
b) Medium level language
c) Low level language
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

8. Which language is directly understood by the computer without translation program?
a) Machine language
b) Assembly language
c) High level language
d) None of above

Click here to View Answer
Answer a) Machine language

9. Machine language is?
a) Machine dependent
b) Difficult to program
c) Error prone
d) All of above

Click here to View Answer
Answer d) All of above

10.Artificial Intelligence is associated with which generation?
a) First Generation
b) Second Generation
c) Fifth Generation
d) Sixth Generation

Click here to View Answer
Answer c) Fifth Generation

Leave a Comment