Computer Quiz for Bank | SSC – 334

Computer Quiz for Bank | SSC – 334

1.The frequency at which a microprocessor executes instructions is called its-
a) Storage capacity
b) Size
c) clock speed
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) clock speed
The clock rate typically refers to the frequency at which a chip like a central processing unit (CPU), one core of a multi-core processor, is running and is used as an indicator of the processor’s speed. It is measured in clock cycles per second or its equivalent, the SI unit hertz (Hz).

2.The abbreviate wlords used by assembly language to write programs are called –
a) stems
b) Tokens
c) Mnemonics
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Mnemonics
Assembly language uses a mnemonic to represent each low-level machine instruction or opcode, typically also each architectural register, flag, etc.

3.Which of the following in initially required to boot a computer system?
a) Disk cleaner
b) Floppy
c) BIOS
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) BIOS

4.Which of the following file format is used to exchange documents reliably ,independent of software , hardware or operating system ?
a) RAR
b) DOC
c) PDF
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) PDF
PDF (Portable Document Format) is a file format which is used to present and exchange documents reliably, independent of software, hardware, or operating system.

5.In MS word ,automatically moving to the next line when you have filled one line with text is called-
a) Page margin
b) Hyphenation
c) Word warp
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Word warp

6.In MS word , function key to choose the spelling command is –
a) F1
b) F5
c) F7
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) F7

7.Which of the following is very much similar to flash memory ?
a) EPROM
b) EEPROM
c) ROM
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) EEPROM

8.Total number of addressable memory blocks using 10-bits address lines is-
a) 1023
b) 1026
c) 1024
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 1024

9.Which of the following is not a valid boot option for the BIOS?
a) RAM
b) Network
c) CD Drive
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) RAM
BIOS has a Setup utility stored in the BIOS flash memory. The configured data is provided with context-sensitive Help and is stored in the system’s battery-backed CMOS RAM. If the configuration stored in the CMOS RAM is invalid, the BIOS settings default to the original state specified at the factory.

10.With respect of security ,AES stand for –
a) Advanced Encryption Standard
b) Advanced Error Standard
c) Advanced Encryption Schema
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Advanced Encryption Standard
The more popular and widely adopted symmetric encryption algorithm likely to be encountered nowadays is the Advanced Encryption Standard (AES). It is found at least six time faster than triple DES.

Leave a Comment