Computer Quiz – 93

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks (40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. An adder which adds three binary digits and outputs a result bit and a carry bit is referred as?
a) Half adder
b) Quarter adder
c) Full adder
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Full adder

2. Emulator is a program that?
a) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of a different make
b) Which is not broken down into smaller units
c) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of same make.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of a different make

3. A device used for transmission of images scanned at a transmitting point and duplicated at a receiving point is ?
a) Facsimile (FAX)
b) Telephone
c) Photocopier
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Facsimile (FAX)

4. Speech synthesis is?
a) The ability to input data directly into a computer system by speaking to it
b) The ability to output data directly from a computer system in spoken words
c) Processing of voice in computer systems
d) None of these.

Click here to View Answer
Answer b) The ability to output data directly from a computer system in spoken words

5. Data communications involving telegraph lines uses?
a) simplex lines
b) wideband channels
c) narrowband channels
d) dialed service

Click here to View Answer
Answer c) narrowband channels

6. An advantage of the laser printer respect to impact printer is?
a) it is quieter/ faster
b) output is of a high quality
c) support wide range of type fonts
d) all the above

Click here to View Answer
Answer d) all the above

7. Data entry can be performed with all of the following except?
a) OCR / OMR
b) COM
c) Voice-recognition systems
d) MICR

Click here to View Answer
Answer b) COM

8. A symbol to indicate beginning (START), ending (STOP) and pauses (HALT) in program logic flow are referred as?
a) Terminal symbol
b) Decision symbol
c) Processing symbol
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Terminal symbol

9. Portability is program ability to run on?
a) dissimilar machines with minimum modification
b) similar machines with maximum modification
c) dissimilar machines with maximum modification
d) similar machines with maximum modification

Click here to View Answer
Answer a) dissimilar machines with minimum modification

10. A protocol that specifies how a personal computer can connect to a mail server on the Internet and download E-mail is  known as?
a) Post office protocol
b) System protocol
c) Network protocol
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Post office protocol

Leave a Comment