Computer Quiz – 105

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks (40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. Abacus was the first?
a) electronic computer
b) mechanical computer
c) electronic calculator
d) mechanical calculator

Click here to View Answer
Answer d) mechanical calculator

2. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be?
a) 216
b) 65,536
c) 64K
d) Any of the above

Click here to View Answer
Answer b) 65,536

3. Instructions and memory address are represented by?
a) Character code
b) Binary codes
c) Binary word
d) Parity bit

Click here to View Answer
Answer b) Binary codes

4. Spoofing attack is?
a) an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the
computer or over the network.
b) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.
c) a toolkit for hiding the fact that a computer’s security has been compromised, is a general descriptionof a set of programs which work to subvert control of an operating system from its legitimate (in accordance with established rules) operators.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) a toolkit for hiding the fact that a computer’s security has been compromised, is a general descriptionof a set of programs which work to subvert control of an operating system from its legitimate (in accordance with established rules) operators.

5. Security exploit is?
a) a prepared application that takes advantage of a known weakness.
b) a tool used to quickly check computers on a network for known weaknesses.
c) an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the
computer or over the network.
d) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.

Click here to View Answer
Answer a) a prepared application that takes advantage of a known weakness.

6. A spoofing attack is?
a) a prepared application that takes advantage of a known weakness.
b) a tool used to quickly check computers on a network for known weaknesses.
c) an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the
computer or over the network.
d) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.

Click here to View Answer
Answer d) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.

7.Which is used for manufacturing chips?
a) Bus
b) Control unit
c) Semiconductors
d) A and b only

Click here to View Answer
Answer c) Semiconductors

8. Grey hat is?
a) hacker breaks security for altruistic or at least non-malicious reasons.
b) hacker of ambiguous ethics and/or borderline legality, often frankly admitted.
c) someone outside computer security consulting firms that are used to bug test a system prior to its launch, looking for exploits so they can be closed.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) hacker of ambiguous ethics and/or borderline legality, often frankly admitted.

9.The first computer introduced in Nepal was?
a) IBM 1400
b) IBM 1401
c) IBM 1402
d) IBM1402

Click here to View Answer
Answer b) IBM 1401

10. Black hat is?
a) someone who subverts computer security without authorization or whouses technology (usually a computer or the Internet) for terrorism, vandalism (malicious destruction), credit card fraud, identity theft, intellectual property theft, or many other types of crime.
b) a person, usually not an expert in computer security, who breaks into computer systems by using prepackaged automated tools written by others.
c) hacker who utilizes technology to announce a political message.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) someone who subverts computer security without authorization or whouses technology (usually a computer or the Internet) for terrorism, vandalism (malicious destruction), credit card fraud, identity theft, intellectual property theft, or many other types of crime.

Leave a Comment