General Knowledge Quiz – Set Seventy

1. Age of fishes is
a) Ordovician
b) Jurassic
c) Cretaceous
d) Devonian

View Answer
Answer d) Devonian

2. Which of the following river originates and ends in India
a) Kaveri
b) Brahmaputra
c) Rabi
d) Beas

View Answer
Answer a) Kaveri

3. The average salinity of oceans is
a) 3.5 mg per Lt
b) 3.5 g per Lt
c) 1.5 mg per Lt
d) 1.0 mg per Lt

View Answer
Answer b) 3.5 g per Lt

4. Puga valley in Ladakh is famous for
a) Hydroelectric power plant
b) Photovolataic power palnt
c) Wind energy
d) Geothermal wells

View Answer
Answer d) Geothermal wells

5. Erg is the CGS unit of
a) Chemical energy
b) Thermal energy
c) Mechanical energy
d) Electrical  energy

View Answer
Answer c) Mechanical energy

6. Once installed the cheapest source of electricity is
a) Hydrelectricity
b) Photovoltaic Unit
c) OTEC
d) Geothermal Well

View Answer
Answer b) Photovolataic unit

7. The biggest sources of world’s primary energy is
a) Fossils Fuels
b) Hydropower
c) Nuclear Power
d) Coal

View Answer
Answer a) Fossils Fuels

8. In India, Which sector uses the highest amount of coal produced
a) Metallurgical purposes
b) Electricity generation
c) Domestic use
d) Chemical Industry

View Answer
Answer b) Electricity generation

9. Which country gets about 80% its energy from nuclear power?
a) Japan
b) Germany
c) France
d) USA

View Answer
Answer c) France

10. In 1966 the first major tide based power plant was constructed in which city
a) India
b) France
c) Germany
d) USA

View Answer
Answer b) France

11. India has huge resources of which nuclear materials
a) Uranium
b) Thorium
c) Plutonium
d) Deuterium

View Answer
Answer b) Thorium

About the author

A Moorthy

Leave a Comment