Banking Quiz – 25

BANKING QUIZ

1. “DD” in banking term stands for:
a) Demand Cheque
b) Doordarshan
c) Demand Draft
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Demand Draft

2. CPI refers to:
a) Cost Price Index
b) Consumer Price Index
c) Current Price Index
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Consumer Price Index

3. “Imperial Bank of India” is the former name of which of the following bank:
a) SBI
b) IndusInd Bank
c) RBI
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) SBI

4. “RAND” is currency of :
a) South Korea
b) South Africa
c) South America
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) South Africa

5. SLR stands for:
a) Special Liquidity Ratio
b) Special Lending Rate
c) Statutory Liquidity Ratio
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Statutory Liquidity Ratio

6. REC stands for:
a) Rural Economic Corporation
b) Rural Electricity Corporation
c) Rural Electrification Corporation
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Rural Electrification Corporation

7. PSU stands for:
a) Public Sector Utilities
b) Public Sector Units
c) Public Sector Undertaking
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Public Sector Undertaking

8. A right to keep possession of property belonging to another person until a debt owned by that person is discharged is called as:
a) Lien
b) Mortgage
c) Custody
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Lien

9. The stated principal amount of a financial instrument is known as:
a) Market Value
b) Book Value
c) Face Value
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Face Value

10. A person who sets up a business or businesses, taking on financial risks in the hope of profit is known as:
a) Partner
b) Entrepreneur
c) Owner
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Entrepreneur

11. Out of Profits/Reserves, money given by company to its shareholders is:
a) Interest
b) Dividend
c) Bonus
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Dividend

12. WPI stands for:
a) Wholesale Price in India
b) Wholesale Price Institution
c) Wholesale Price Index
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Wholesale Price Index

13. PLR stands for:
a) Poverty Line Remark
b) Price Lending Rate
c) Prime Lending Rate
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Prime Lending Rate

14. Excess of Supply over Demand denotes:
a) Buyers Market
b) Sellers Market
c) Both of Above
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Buyers Market

15. Regulator of Capital Market is
a) SEBI
b) RBI
c) World Bank
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) SEBI

16. NREGA was renamed with the name of:
a) Indira Gandhi
b) Rajiv Gandhi
c) Mahatma Gandhi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Mahatma Gandhi

17. Which of the following is incorrect:
a) WTO-Geneva
b) IMF-Washington D.C.
c) World Bank-Washington D.C.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer d) None of these

18. Drafts of Five years plans are approved by:
a) Planning Commission
b) National Development Council
c) National Planning Council
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) National Development Council

19. National Stock Exchange is located in:
a) Mumbai
b) Delhi
c) Kolkata
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai

20. The market in which long term securities such as stocks and bonds are bought and sold is commonly known as:
a) Bullion Market
b) Capital Market
c) Bull Market
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Capital Market

Leave a Comment