Banking Quiz – 4

My Dear Banking Aspirants,

Awareness in Banking as well as Economics is very important for all kind of Bank exams ie Private as well as Public sector banks. This Banking Quiz comprises Question from Economic Planning of India. Hope it helps you all.

1. The concept of Economic Planning was derived from
a) UK
b) USA
c) Denmark
d) Russia

Click to View Answer
Answer d) Russia

2. The People’s Plan was proposed in April 1944 by
a) Mannarayan
b) Mahalanobis
c) MN Roy
d) Jai Prakash Narayan

Click to View Answer
Answer c) MN Roy

3. The First Five year Plan was based on
a) Gandhian Model
b) Herrod-Domar Model
c) Mahalanobis Model
d) Sarvodaya Plan

Click to View Answer
Answer b) Herrod-Domar Model

4. The Sarvodaya Plan was proposed in January 1950 by
a) MN Roy
b) Ashok Rudra
c) Jai Prakash Narayan
d) Rangarajan

Click to View Answer
Answer c) Jai Prakash Narayan

5. The steel plant at Durgapur, Bhilai, and Rourkela were set up during
a) First Five Year Plan
b) Second Five Year Plan
c) Third Five Year Plan
d) Fourth Five Year Plan

Click to View Answer
Answer b) Second Five Year Plan

6. Which five year plan is also called as Gadgil Yojana?
a) Third Five Year Plan
b) Fourth Five Year Plan
c) Fifth Five Year Plan
d) Sixth Five Year Plan

Click to View Answer
Answer a) Third Five Year Plan

7. The reasons for the failure of Third Five Year Plan are
a) Indo-China War
b) Indo-Pakistan War
c) Unprecedented drought
d) All the above

Click to View Answer
Answer d) All the above

8. Garibi Hatao was the objective of
a) Third Five Year Plan
b) Fourth Five Year Plan
c) Fifth Five Year Plan
d) Sixth Five Year Plan

Click to View Answer
Answer c) Fifth Five Year Plan

9. The final draft of the Fifth Five Year Plan was prepared and launched by
a) C Subramaniam
b) DP Dhar
c) Ashok Rudra
d) Prof Saddy

Click to View Answer
Answer b) DP Dhar

10. The Integrated Rural Development Program and Minimum Needs Programme were started in
a) Second Five Year Plan
b) Fourth Five Year Plan
c) Sixth Five Year Plan
d) Eighth Five Year Plan

Click to View Answer
Answer c) Sixth Five Year Plan

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment