Banking Quiz for IBPS | RBI – 167

Banking Quiz

1. The Reserve Bank of India (RBI) has launched a website ____________ to curb illegal and unauthorised pooling of funds by unscrupulous firms
a) bharat.rbi.org.in
b) blackmoney.rbi.org.in
c) money.rbi.org.in
d) sachet.rbi.org.in

Click here to View Answer
Answer d) sachet.rbi.org.in.

2. In which year does the RBI has introduced the Banking Ombudsman Scheme?
a) 2000
b) 1993
c) 1995
d) 1989

Click here to View Answer
Answer c) 1995.

3. Who is the Managing Director and CEO of Syndicate Bank?
a) Ravi Shanker Pandey
b) Arun Shrivastava
c) Mallikarjun Rao
d) Upendra Ananth Pai

Click here to View Answer
Answer b) Arun Shrivastava.

4. Expand CDR?
a) Corporate Debt Restructuring
b) Company Debt Restructuring
c) Corporate Debt Reconstruction
d) Corporate Debt Restructuring

Click here to View Answer
Answer a) Corporate Debt Restructuring.

5. RBI constitutes _________________ committee to look at household finances in India
a) Kamlesh Chandra
b) BB Tandon
c) Tarun Ramadorai
d) Ashok Lahiri

Click here to View Answer
Answer c) Tarun Ramadorai.

6. How many Deputy Governors are there in RBI?
a) five
b) seven
c) three
d) four

Click here to View Answer
Answer d) four.

7. India’s largest lender State Bank of India (SBI) recently had launched ___________, a social media banking platform for Facebook and Twitter users
a) SBI Social
b) SBI Mingle
c) SBI Banking
d) SBI Online

Click here to View Answer
Answer b) SBI Mingle.

8. What is mean by money laundering?
a) Process of conversion of money obtained illegally to appear to have originated from legitimate sources
b) Money acquired from undisclosed sources and deposited in foreign banks
c) Money acquired through criminal source
d) Money acquired from drug trafficking

Click here to View Answer
Answer a) Process of conversion of money obtained illegally to appear to have originated from legitimate sources.

9. The Union Government has set an inflation target of _____ per cent for the next five years i.e. till March 31, 2021
a) Seven
b) Three
c) Four
d) Five

Click here to View Answer
Answer c) Four.

10. What is the money, which was accepted temporary in lieu of gold?
a) Plastic Money
b) Commodity Money
c) Currency Money
d) Fiat Money

Click here to View Answer
Answer d) Fiat Money.

Leave a Comment