Banking Quiz for SBI| IBPS – 135

1. A rate of exchange established between any two currencies on the basis of the respective quotation of each currency in terms of a third currency is known as:
a) Cross rate
b) Merchant rate
c) Wash rate
d) Composite rate
e) None of the above

Click here to see Answer
Ans: a) Cross rate

2. Some banks are financing big projects like construction of roads, bridges etc. Financing such projects means banks are helping exactly in:
a) Infrastructural Development
b) Project Management
c) Developing core sector Industry
d) Financial Inclusion
e) All of the above

Click here to see Answer
Ans: a) Infrastructural Development

3. Infusion of liquidity, by RBI, is done through _____ from / to banks under a _____ transaction.
a) borrowing, repo
b) borrowing, reverse repo
c) lending, repo
d) lending, reverse repo
e) None of the above

Click here to see Answer
Ans: c) lending, repo

4. The SARFAESI Act 2002 empowers Banks / Financial Institutions to recover their non-performing assets (bad loans) without the intervention of the Court. In “SARFAESI” second “S” stands for ____.
a) Securitisation
b) Security
c) Statutory
d) Share
e) Saving

Click here to see Answer
Ans: b) Security

5. Banking Companies are prohibited under Sec 8 of banking Regulation Act to sell and purchase securities. Yet Banks are selling securities (of the customer) which are under pledge as permitted by:
a) Indian Contract Act
b) SARFAESI Act
c) Government Notification
d) Banking Regulation Act
e) None of these

Click here to see Answer
Ans: d) Banking Regulation Act

6. Mortgage is a:
a) Security on movable property for a loan
b) Security on immovable property for a loan
c) Concession on immovable property
d) Facility on immovable property
e) Security on loan sanctioned against fixed deposits

Click here to see Answer
Ans: b) Security on immovable property for a loan

7. A fixed deposit receipt is kept with the bank for its safety, is known as ___?
a) Safe custody
b) Safe deposit
c) Locker
d) Valid safe deposit
e) None of the above

Click here to see Answer
Ans: a) Safe custody

8. Which type of machine is used by Business Correspondents?
a) Micro ATMs
b) POS
c) Biometric Card Reader
d) Solar empowered
e) Water resistant

Click here to see Answer
Ans: c) Biometric Card Reader

9. In India, conventionally, bonds are issued by institutions in ____ sector while debentures by corporate in ____ sector.
a) private, public
b) public, private
c) either a or b
d) cooperative, NBFC
e) None of the above

Click here to see Answer
Ans: b) public, private

10. The Bank for International Settlements (BIS) is the world’s oldest international financial organization established on 17 May 1930. The mission of the BIS is to serve central banks in their pursuit of monetary and financial stability, to foster international cooperation in those areas and to act as a bank for central banks. The head office of BIS is located in ___.
a) Hong Kong
b) Switzerland
c) China
d) Mexico
e) Australia

Click here to see Answer
Ans: b) Switzerland

Leave a Comment