Banking Quiz – 98

BANKING QUIZ
1. Bank conducts Government business at it’s  branches as an agent of _____?
a) RBI
b) SBI
c) Government of India
d) State Government
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) RBI

2. Foreign exchange Reserves of India are kept in the  custody of ______?
a) World Bank
b) International Monetary Fund
c) Prime Minister Rahat Kosh
d) Reserve Bank of India
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) Reserve Bank of India

3. Which of the following Apex body and Regulator  has asked banks to swap customer related  information so that the frauds and Defaults may be  prevented?
a) Bombay Stock Exchange
b) Indian Banks’ Association
c) Securities & Exchange Board of India
d) Reserve Bank of India
e) None of the Above

Click here to View Answer
Answer d) Reserve Bank of India

4. What is meant by Repo Rate?
a) At what rate of interest banks offer the funds to  Reserve Bank of India.
b) At what rate of interest World Bank offer the  funds to Central Government for not less than the  period of 364 days.
c)At what rate of interest banks borrow the  funds from Reserve Bank of India for short  term.
d) At what rate of interest banks borrow the funds  from the other banks for long term.
e) At what rate of interest central government barrow the funds from the other banks for long  term.

Click here to View Answer
Answer c)At what rate of interest banks borrow the  funds from Reserve Bank of India for short  term.

5. Which of the following notes cannot be exchanged?
a) Solid notes
b) Mismatched notes
c) Mutilated notes
d) All the above
e) None of the Above

Click here to View Answer
Answer b) Mismatched notes. ‘mismatched note’ means a mutilated note which has been formed by joining a half note of any one note to a half note of another note. For the removal of doubts, it is hereby declared that a mismatched note can be identified on the basis of number, signature etc. and /or after examining other security features.

6. Daily operations on the currency chest are advised  to ______?
a) RBI
b) Concerned bank
c) Main branch of the district
d) Through link branch to RBI
e) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) Through link branch to RBI

7. An order cheque can be converted into a bearer  cheque by means of ________?
a) Sans recourse endorsement
b) Special endorsement
c) Blank endorsement
d) Sans frais endorsement
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Blank endorsement.

8. In Banking parlance, “Sub-Prime” refers to _______?
a) Lending by Banks at rates below PLR
b) Funds raised by banks at sub-LIBOR rates
c) Group of banks which are not rated as Prime Banks as per Bankers’ Almanac
d) Lending done by Banks/Fls to customers not meeting with normally required credit appraisal standards
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) Lending done by Banks/Fls to customers not meeting with normally required credit appraisal standards

9. The logo of Bank of Baroda is known as ______?
a) Sun of Bank of Baroda
b) Baroda Sun
c) Bank of Baroda’s rays
d) Sunlight of Bank of Baroda
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Baroda Sun

10. These days Banks are offering Loans against Property? Under which business segment, this activity may be categorized?
a) Corporate Banking
b) Personal Banking
c) Merchant Banking
d) Portfolio Management-Services
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Personal Banking

Leave a Comment