Banking Quiz – 89

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Banking Awareness Quiz. Here we give a set of questions. We have given the explanation as well. We hope it helps you all.This Quiz deals with important topics related to Banking.

1. The Securitisation and Reconstruction of Financial Asset and enforce of Security Interest Act came into force from?
a) 21.08.02
b) 21.06.02
c) 21.07.02
d) 21.12.02
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 21.06.02

2. Who signs on 1 Rupee currency note?
a) Governor of RBI
b) Finance Secretary
c) Finance Minister
d) The President
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Finance Secretary

3. How many Deputy Governors are there in RBI?
a) 4
b) 2
c) 5
d) 10
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 4

4. Who regulate monetary policy?
a) IRDA
b) SEBI
c) RBI
d) SIDBI

Click here to View Answer
Answer c) RBI

5. What is the full form of LIBOR?
a) London-India Bureau of Regulations
b) London Interbank Offer Rate
c) London india interbank Offered Rate
d) None

Click here to View Answer
Answer b) London Interbank Offer Rate

6. Which one of the following belongs to Bank Capitalization?
a) Basel III norms
b) Basel II norms
c) Basel I norms
d) Solvency II norms

Click here to View Answer
Answer a) Basel III norms

7. What is USGAAP?
a) United States Generally Accepted Accounting Principles
b) Union State Generous Agreement & Accounting Principles
c) United State General Allies & Army Practices
d) Union State Generous Accounts & Affairs and Practices

Click here to View Answer
Answer a) United States Generally Accepted Accounting Principles

8. What does RTGS enable?
a) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another bank.
b) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another branch within the same bank.
c) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another country.
d) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of RBI

Click here to View Answer
Answer a) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another bank.

9. Which of the following permit cheque operation?
a) Savings bank accounts and fixed deposit accounts
b) Current accounts and fixed deposit accounts
c) Savings bank accounts and current accounts
d) Savings bank accounts and cash accounts
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Savings bank accounts and current accounts

10. Which is known as the arrangement when more than one banks allow credit facilities to one party in co-ordination with each other?
a) Amortization
b) Consortium
c) Moratorium
d) Subvention

Click here to View Answer
Answer b) Consortium

Leave a Comment