Banking Quiz – 88

BANKING QUIZ

1. A merchant bank is a financial institution conducting money market activities and?
a) Lending
b) Underwriting and financial advice
c) Investment service
d) All of the above
e) Non of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

2. In India Merchant banking along with management of public issues and loan syndication covering activities like?
a) Project counseling
b) Portfolio management
c) Investment counseling
d) Mergers and amalgamation of the corporate firms
e) All of the above

Click here to View Answer
Answer e) All of the above

3. Formal merchant banking activity in India was originated in______?
a) 1978
b) 1969
c) 1769
d) 1987
e) Non of the above

Click here to View Answer
Answer b) 1969

4. In India, merchant-banking activity was originated with the merchant banking division set up by the __________?
a) Barclays bank
b) Grind lays bank
c) Yes bank
d) None of the above
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer b) Grind lays bank

5. State Bank of India started merchant banking in ______ followed by ICICI in ______?
a) 1972, 1974
b) 1978, 1980
c) 1973, 1974
d) 1980, 1981
e) Non of the above

Click here to View Answer
Answer c) 1973, 1974

6. The early growth of merchant banking in the country is assigned to the ________?
a) FEMA
b) Foreign Exchange Regulation Act, 1973
c) Securities Contracts Act
d) Income-tax Act
e) Non of the above

Click here to View Answer
Answer b) Foreign Exchange Regulation Act, 1973

7. Developmental activities of merchant banking?
a) Sources of funds forever
b) Expanding industry and trade
c) Leaving a widening gap unbridged between supply and demand of investible funds.
d) All of the above
e) Non of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

8. Different enactments for raising funds from the capital market?
a) Companies Act
b) Income-Tax Act
c) Foreign Exchange Regulation Act
d) Securities Contracts Act
e) Corporate laws and Regulations
f) All of the above

Click here to View Answer
Answer f) All of the above

9. The term ‘Merchant Bank’ is used in?
a) United States
b) United Kingdom
c) America
d) India
e) Non of the above

Click here to View Answer
Answer b) United Kingdom

10. In India, merchant Banks operate in the form of divisions of India and foreign banks and financial institution, Subsidiary companies established by?
a) SBI Capital Markets Ltd.
b) Can Bank Financial Services Ltd.
c) PNB Capital Services Ltd.
d) BOI Finance Ltd.
e) Indian Bank Merchant Banking Services Ltd.
f) All of the above

Click here to View Answer
Answer f) All of the above

Leave a Comment