Banking Quiz for SBI PO| IBPS – 130

1. Through which of the following sources domestic funds are raised by companies?
a) IPO only
b) FPO only
c) Commercial papers only
d) Both IPO and FPO
e) All IPO, FPO and commercial papers

Click here to View Answer
Answer a) IPO only

2. The inflation led by rising food prices caused by increased demand for agricultural commodities is called –
a) Hyperinflation
b) Stagflation
c) Agflation
d) Deflation
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Agflation

3. Credit is a
a) Stock concept
b) Flow concept
c) A stock-flow concept
d) A holding concept
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) A stock-flow concept

4. What does ‘L’ stands for in term CBLO?
a) Liquidity
b) Lending
c) Lower
d) License
e) Latency

Click here to View Answer
Answer b) Lending (Collateralized Borrowing & Lending Obligation)

5. Who compiles Economic Survey report in India?
a) RBI
b) Ministry of Finance
c) SEBI
d) IRDA
e) options a) and b) combined

Click here to View Answer
Ans: b) Ministry of Finance

6. SEBI is a
a) Constitutional body
b) Statutory body
c) Advisory body
d) Non-statutory body
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Statutory body

7. If the Cash Reserve Ratio (CRR) is lowered by the RBI, its impact on the credit creation will be to
a) Decrease it
b) No effect
c) Increase it
d) None of these
e) First increase then decrease

Click here to View Answer
Answer c) Increase it

8. Who was the first Indian Governor of RBI?
a) Yash Pal Singh
b) Hemant Rao
c) CD Deshmukh
d) Jaipal Singh
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) CD Deshmukh

9. Retail banking sector is not not characterized by which of the following?
a) Multiple products
b) Multiple Channels of distribution
c) Multiple Brands
d) Mutiple consumer groups
e) Multiple Groups

Click here to View Answer
Answer c) Multiple Brands

10. When was IDBI delinked from the RBI and taken over by Government of India?

a) 1976
b) 1977
c) 1978
d) 1980
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 1976

Leave a Comment