Banking Quiz for SBI PO | LIC AAO | IBPS – 128

1. Real time gross settlement benefits
a) The customers
b) The banks
c) Reserve Bank of india
d) Both a) and b)
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) Both a) and b)

2. ATM cards are issued to a person who maintains any of following accounts with the bank.
a) Saving bank accounts
b) Current accounts
c) Term deposits
d) Loan or Cash credit accounts
e) Either a) or b)

Click here to View Answer
Answer e) Either a) or b)

3. “Social Control” was imposed on commercial banks effective from
a) 2nd October, 1965
b) 1st February, 1969
c) 1st April, 1967
d) All of these
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) 1st February, 1969

4. Commercial paper may be issued for a period
a) Not exceeding five years
b) Not exceeding three years
c) Ranging from 7 days to one year
d) All of the above
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Ranging from 7 days to one year

5. The Reserve Bank of India Act,1934 was enacted on the recommendations of
a) The Hilton Young Commision
b) The Banking Commision, 1933
c) The Rural Credit Survey Committee
d) The James Raj Committee
e) NOne of the above

Click here to View Answer
Answer a) The Hilton Young Commision

6. The minting of rupee coin is governed by
a) Coinage Act, 1906
b) Reserve Bank of india Act, 1934
c) Banking Regulation Act, 1949
d) Currency Act, 1902
e) none of the above

Click here to View Answer
Answer a) Coinage Act, 1906

7. The note-issue system in india is based on
a) Gold Deposit System
b) Minimum Reserve System
c) Proportional Reserve System
d) Simple Deposit System
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Minimum Reserve System

8. The Public Debt Offices function under the control of
a) Reserve Bank of India
b) Central Goverment
c) Both of these
d) All of these
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Reserve Bank of India

9. The management of SEBI consists of
a) chairman and two members
b) chairman and five members
c) chairman only
d) chairman and four directors
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) chairman and five members

10. Treasury bill is
a) Negotiable security
b) Non-negotiable security
c) No security at all
d) Quasi-negotiable security
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Negotiable security

Leave a Comment