Banking Quiz – 125

Banking Quiz 

1. Who will settle the grievances of customers of banks?
a) Reserve Bank of India
b) State Bank of India
c) Local Courts
d) Ombuds Men

Click here to View Answer
Answer d) Ombuds Men

2. Where is the headquarters of SWIFT?
a) Hong Kong
b) Brussels
c) London
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Brussels

3. Section 14 of Banking Regulation Act, 1949?
a) Prohibits a banking company from creating a charge upon any unpaid capital of the company
b) Contains a system of licensing of banks by the R.B.I.
c) Provides that the subscribed capital of a banking company should not be less than one-half of its authorized capital.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Prohibits a banking company from creating a charge upon any unpaid capital of the company

4. Prospectus is issued by a Private Limited Company when it issues?
a) Debentures
b) Shares
c) Both debentures and shares
d) None of these

Click here to View Answer
Answer d) None of these

5. Drawing power in an account means?
a) Limit sanctioned
b) Value of security
c) Value of security minus unpaid stock
d) Value of stock minus unpaid stock minus margin

Click here to View Answer
Answer d) Value of stock minus unpaid stock minus margin

6. A and B have jointly hired a locker under “Either or Survivor” clause . A dies. The bank should?
a) Permit B to operate the locker
b) Seal the locker and open it only in the presence of B and A is legal representative
c) Permit operation by B and legal representative of A jointly
d) Not have allowed operation

Click here to View Answer
Answer a) Permit B to operate the locker

7. _____function are the core activities of banking?
a) agency and general utility
b) borrowing and lending
c) accepting deposit and borrow money
d) lending and bill discounting

Click here to View Answer
Answer b) borrowing and lending

8. Every central bank has the monopoly right of?
a) moral suasion
b) note issue
c) direct action
d) credit regulation

Click here to View Answer
Answer b) note issue

9. Which bank operates on behalf of the SBI in Nigeria and was established in 1981?
a) SBI
b) RBI
c) ICICI
d) INMB

Click here to View Answer
Answer d) INMB

10. What was established in Kolkata on 1 st April 1935 in accordance with the provision of an act of the same name passed in 1934?
a) SBI
b) RBI
c) ICICI
d) IDBI

Click here to View Answer
Answer b) RBI

Leave a Comment