Banking Quiz – 108

Banking Quiz

1. Loans to poor people by banks have many limitations including lack of security and high operating cost. So to help them which type of finance system developed ?
a) Ponzi schemes
b) Micro Finance System
c) Money Laundering Schemes
d) Money tampering finance
e) Supervision Finance

Click here to View Answer
Answer b) Micro Finance System

2. The following statements are related to Micro Finance System. Locate the wrong option ?
a) It provides micro credit having scope for small savings and remittance of funds
b) It based on the principle of livelihood creation
c) The livelihood mission means engaging in activities in a routine fashion to generate cash or non-cash income
b) High volumes of low transactions done through this system.
e) None

Click here to View Answer
Answer e) None

3. Who introduced the concept of Micro Finance in Bangladesh in the form of the “Grameen Bank”? He is the Nobel laureate known by many as the “father of micro finance systems”?
a) C. D. Deshmukh
b) Amartya Sen
c) Muhammad Yunus
d) Sheik Haseena
e) Muzibaer Rehman

Click here to View Answer
Answer c) Muhammad Yunus

4. The beneficiaries of Micro finance business are _____________?
a) Land Less labour
b) Marginal farmers
c) Vendors in the small markets
b) Hawkers
e) All the above

Click here to View Answer
Answer e) All the above

5. The Micro Finance Institutions (MFI) differ from one another in terms of ?
a) Product offering
b) Loan repayment Structure
c) Product offerings
d) Legal structure
e) All of these

Click here to View Answer
Answer e) All of these

6. One of the delivery channel for Micro Finance is SHG model. SHG means ?
a) Soar Help Group
b) Sake Help Group
c) Self Hope Group
d) Store Help Group
e) Self Help Group

Click here to View Answer
Answer e) Self Help Group

7. Indian Micro Finance Institutes (MFI) usually adopt the group-based lending models, which are of two types. SHG model and JLG model. SHG means Self Help Group and JLG means ?
a) Joint Liability Game
b) Josh Liability Group
c) Joint Loan Group
d) Joint Liability Group
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Joint Liability Group

8. Non-banking financial companies, producer companies and LAB come under the category of For-Profit-MFIs. LAB means ?
a) Loan Area Banks
b) Legal Area Banks
c) Local Axis Banks
d) Local Area Banks
e) None

Click here to View Answer
Answer d) Local Area Banks

9. In the Not-For-Profit Micro Finance Institutes, which among the following are included ?
a) Societies
b) Public Trusts
c) Non-Profit Companies
d) All of these
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these

10. Co-operatives registered under state or National Acts and MACs come under Mutual benefit MFIs. MACS means ?
a) Moral-Aided Co-Operative Societies
b) Mint-Aided Co-Operative Societies
c) Mutually-Aided Co-Operative Societies
d) Mutually-Aided Co-Operative Societies
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Mutually-Aided Co-Operative Societies

Leave a Comment