GK Quiz – 200 (Indian Economy)

GK Quiz on Indian Economy

1. _________________ estimate measures the volume of commodities and service turned out during a given period counted without duplication.
a) Total Income
b) Indian Income
c) National Income
d) Government Income

Click here to View Answer
Answer c) National Income.

2. ____________________ is the total money value of all final goods and services produced within the geographical boundaries of the country during a given period of time.
a) National Income
b) Gross Domestic Product
c) Indian Income
d) Gross National Product

Click here to View Answer
Answer b) Gross Domestic Product.

3. _________________ is a type of investment that involves the injection of Foriegn funds into an enterprises that operate in different country of origin from the investor.
a) Foriegn Direct Investment
b) National Direct Investment
c) Foriegn Indirect Investment
d) National Indirect Investment

Click here to View Answer
Answer a) Foriegn Direct Investment.

4. __________________ means reducing the value of a currency by the fiscal authorities.
a) Revaluation of Currency
b) Inflation of Currency
c) Devaluation of Currency
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Devaluation of Currency.

5. ___________________ is a market for ‘near money’ or it is the market for borrowing and lending of short term funds.
a) Currency market
b) Share market
c) Cash market
d) Money market

Click here to View Answer
Answer d) Money market.

6. _____________________is that tax, which is born by the person on whom it is levied.
a) Natural Tax
b) Indirect Tax
c) Direct Tax
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Direct Tax.

7. ________________________ are those taxes, which have their primary burden or impact on one person.
a) Direct Tax
b) Indirect Tax
c) Natural Tax
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Indirect Tax.

8. ________________ refers to the money value of total output of production of final goods and services produced by the nationals of a country during a given period of time.
a) Indian Income
b) Gross Domestic Product
c) National Income
d) Gross National Product

Click here to View Answer
Answer d) Gross National Product.

9. A price index that measures the cost of a fixed basket of consumer goods and services is called as __________________ .
a) Consumer Price Index
b) Cash Price Index
c) Cost Price Index
d) Consumer Plan Index

Click here to View Answer
Answer a) Consumer Price Index.

10. A market structure in which there is a single supplier of a good or service is called ___________________.
a) Solopoly
b) Oligopoly
c) Monopoly
d) Non Monopoly

Click here to View Answer
Answer c) Monopoly.

About the author

mohamed

Leave a Comment