Reasoning Quiz for IBPS| RRB – 370

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement:
Input: 82 machine them 72 86 complete required 75 79 speak
Step I: 72 82 machine 86 complete required 75 79 speak them
Step II: 75 72 82 machine 86 complete required 79 them speak
Step III: 79 75 72 82 machine 86 complete them speak required
Step IV: 82 79 75 72 86 complete them speak required machine
Step V: 86 82 79 75 72 them speak required machine complete
And Step V is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input:
Input: word 51 above 49 21 report lock 32 from key 25 36

1)How many steps will be required to complete the given arrangement based on the given input?
a) Seven
b) Six
c) Eight
d) Five
e) None of the above

Click to View Answer
Answer b) Six

Logic: In the rearrangement both numbers and words are arranged in each step. In step I the smallest number comes to the left and the last word in alphabetical order comes to the right. In step II the second smallest number comes to the left and the second word from the last in alphabetical order comes to the right. This goes on finally, numbers are arranged from left to right in descending order and words are arranged in reverse alphabetical order.
Input: word 51 above 49 21 report lock 32 from key 25 36
Step I: 21 51 above 49 report lock 32 from key 25 36 word
Step II: 25 21 51 above 49 lock 32 from key 36 word report
Step III: 32 25 21 51 above 49 from key 36 word report lock
Step IV: 36 32 25 21 51 above 49 from word report lock key
Step V: 49 36 32 25 21 51 above word report lock key from
Step VI: 51 49 36 32 25 21 word report lock key from above

2)What will be the position of ‘report’ in the last step?
(a) First from the left end
(b) Third from the right end
(c) Second from the left end
(d) First from the right end
(e) None of the above

Click to View Answer
Answer e) None of the above

3)How many words/numbers are there between ‘49’ and ‘word’ in the third step?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) None of the above

Click to View Answer
Answer b) Three

4)Which element is exactly between ‘51’ and ‘word’ in the second-last step?
a) word
b) 51
c) lock
d) above
e) None of the above

Click to View Answer
Answer d) above

5)In which step are the elements ’51 above 49 from’ present in the same order?
a) Third and fourth
b) Fourth and fifth
c) Fifth
d) Sixth
e) None of the above

Click to View Answer
Answer a) Third and fourth

Directions: (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
T-20 World Cup is being organized by Australia. Different teams are participating in the T-20 World Cup. There are some new teams which are also participating in this T-20 for the first time. Seven new teams which are participating for the first time are – Afghanistan, Nepal, UAE, Australia, Netherlands, Hong Kong and Ireland. They will be playing there practice matches at different places, namely Melbourne, Canberra, Adelaide, Darwin, Brisbane, Perth and Hobart, but not necessarily in the same order, on different days of the week, starting from Monday.

• Afghanistan will be playing at Canberra, but neither on Friday nor on Monday.
• The host country will be playing on Thursday at Brisbane.
• There is a gap of one day between Afghanistan and Australia match.
• Hong Kong will be playing the match before Ireland but after Netherlands at Adelaide on Wednesday.
• Ireland will be playing on the last day of the week.
• Nepal will be playing at Hobart.
• No match will be played at Melbourne on Monday.
• The match at Perth will be played on the last day of the week.
• The match at Darwin will be played on Tuesday.
• No match will be played at Hobart on Tuesday and Friday.

6)Nepal will be playing the match on which day of the week?
a) Friday
b) Tuesday
c) Saturday
d) Wednesday
e) Monday

Click to View Answer
Answer e) Monday

7)Which team will be playing the match between Saturday and after Thursday?
a) Ireland
b) UAE
c) Australia
d) Netherlands
e) Afghanistan

Click to View Answer
Answer b) UAE

8)Which of the following combinations is true?
a) Australia – Thursday – Brisbane
b) Netherlands – Wednesday – Melbourne
c) Ireland – Saturday – Perth
d) UAE – Monday – Canberra
e) Nepal – Friday – Darwin

Click to View Answer
Answer a) Australia – Thursday – Brisbane

9)Which team will be playing in Darwin?
a) Nepal
b) Australia
c) Netherlands
d) Hong Kong
e) Ireland

Click to View Answer
Answer c) Netherlands

10)Which of the following combinations is true?
a) Nepal – Tuesday
b) Hong Kong – Sunday
c) Netherlands – Thursday
d) Nepal – Monday
e) None of the above

Click to View Answer
Answer d) Nepal – Monday

Also Check Out Reasoning Quiz for IBPS| RRB – 369

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment