Quantitative Aptitude Quiz for IBPS | RRB – Set 302

Given below is the percentage of marks obtained by different students in different subjects.

1)If the total marks obtained by Deepak are 496 and ratio between marks obtained in Math and marks obtained in Marathi is 3 : 1. Then marks obtained by Deepak in Marathi is what percent of marks obtained by Vikas in Marathi?
a)92.5%
b)93.5%
c)96.5%
d)91.5%

Click here to View Answer
Answer a)92.5%

2)If marks obtained by Vivek in English is 8 marks less than marks obtained by Varun in English, Then find the total marks percentage of Vivek.
a)96.4%
b)84.4%
c)86.5%
d)86.4%

Click here to View Answer
Answer d)86.4%

3)If score of Sangam in S.S.T. would have been 25% more, then it would be 140 marks. Find the average score of all the students in S.S.T.
a)101 2/3
b)103 2/3
c)100 1/2
d)100 3/2

Click here to View Answer
Answer b)103 2/3

4)If Deepak has scored 96% in Maths and 64% in Marathi. Then find his total marks?
a)510
b)524
c)550
d)530

Click here to View Answer
Answer b)524

5)Marks obtained by Sanjay is S.S.T., Math and Science together is what percent more/less than marks obtained by Vivek in S.S.T., Science and Marathi? (approximate)
a)32% more
b)36% more
c)36% less
d)30% more

Click here to View Answer
Answer b)36% more

6)A person travelled 120 km by steamer , 450 km by train and 60km by horse. It took 13hour 30min. If the rate of train is 3times that of the horse and 1.5 times that of the steamer , find the rate of train per hour?
a)56km/h
b)65km/h
c)60km/h
d)40km/h

Click here to View Answer
Answer c)60km/h
Horse=x train=3x steamer=2x
120/2x+450/3x+60/x=13.5
X=20
Speed of train=20*3 = 60km/h

7)same quantity of rice is required for each member of a family of 15 members. On a particular day due to the absence of some members of tha faimliy , the consumption of rice was reduce in the ratio 5:3 the number of members absent on that day was.
a)3
b)4
c)6
d)5

Click here to View Answer
Answer c)6
15/15-x=5/3
X=6

8)Ramesh borrows Rs 7000 from a bank at SI. Aftrt 3 years he paid Rs 3000 to the bank and at the end of 5years from the date of borrowings he paid rs 5450 to the bank to settle the a/c. find the rate of interest.
a)5%
b)10%
c)3%
d)25%

Click here to View Answer
Answer a)5%
5450+3000=8450 total paid
Interest=8450-7000
=1450
7000*3*r/100+4000*2*r/100
1450=210r+80r
R=5%

9)A person borrows Rs 15000 at a rate of 12% p.a ci.but for the second year the rate of interest changed was different and he had to pay Rs 18480 at the end of the second year to clear the debt. What is the rate of interest for the second year.
a)25%
b)20%
c)10%
d)5%

Click here to View Answer
Answer c)10%
15000*112%=16800

18480-16800=1680
rate =1680*100/16800 = 10%

10)A certain sum of money amounts to Rs 756 in 2 years and to Rs 873 in 3.5 years. Find the sum and rate.
a)15%
b)20%
c)13%
d)10%

Click here to View Answer
Answer c)13%
117 =1.5year
78 = 1year
78*2=156 2year interest
756-156==600 amount
Rate=78*100/600
=13%

Also Check Out Quantitative Aptitude Quiz for IBPS | RRB – Set 301

Leave a Comment