IBPS IT Officer MCQ – 35 (Networking)

Networking one among the most important SECTIONS in IBPS IT Officer. Here are the Questions based on Networking System.

Networking MCQ 1
Networking MCQ 2
Networking MCQ 3
Networking MCQ 4
NetWorking MCQ 5

Networking MCQ 6

1. The size of IP address in IPv6 is
a) 4bytes
b) 128bits
c) 8bytes
d) 100bits

Click here to Answer
Answer: b Explanation: An IPv6 address is 128 bits long.

2. The header length of an IPv6 datagram is _____.
a) 10bytes
b) 25bytes
c) 30bytes
d) 40bytes

Click here to Answer
Answer: d
Explanation: IPv6 datagram has fixed header length of 40bytes, which results is faster processing of the datagram.

3. In the IPv6 header,the traffic class field is similar to which field in the IPv4 header?
a) Fragmentation field
b) Fast-switching
c) ToS field
d) Option field

Click here to Answer
Answer: c
Explanation: This field enables to have different types of IP datagram.

4. IPv6 doesnot use ______ type of address
a) Broadcast
b) Multicast
c) Anycast
d) None of the mentioned

Click here to Answer
Answer: a
Explanation: Broadcast has been eliminated in IPv6.

5. These are the features present in IPv4 but not in IPv6.
a) Fragmentation
b) Header checksum
c) Options
d) All of the mentioned

Click here to Answer
Answer: d
Explanation: All the features are only present in IPv4 and not IPv6.

6. The ____ field determines the lifetime of IPv6 datagram
a) Hop limit
b) TTL
c) Next header
d) None of the mentioned

Click here to Answer
Answer: a
Explanation: The Hop limit value is decremented by one by a router when the datagram is forwaded by the router. When the value becomes zero the datagram is discarded.

7. Dual-stack approach refers to
a) Implementing Ipv4 with 2 stacks
b) Implementing Ipv6 with 2 stacks
c) Node has both IPv4 and IPv6 support
d) None of the mentioned

Click here to Answer
Answer: c
Explanation: dual-stack is one of the approach used to support IPv6 in already existing systems.

8. Suppose two IPv6 nodes want to interoperate using IPv6 datagrams but are connected to each other by intervening IPv4 routers. The best solution here is
a) use dual-stack approach
b) Tunneling
c) No solution
d) Replace the system

Click here to Answer
Answer: b
Explanation: The IPv4 routers can form a tuunel.

9. Teredo is an automatic tunneling technique. In each client the obfuscated IPv4 address is represented by bits
a) 96 to 127
b) 0 to 63
c) 80 to 95
d) 64 to 79

Click here to Answer
a) 96 to 127, Bits 96 to 127 in the datagram represents obfuscated 1Pv4 address.

10. To enable OSPFv3, which of the following would you use?
a) Router1(config-if)# ipv6 ospf 10 area 0.0.0.0
b) Router1(config-if)# ipv6 router rip 1
c) Router1(config)# ipv6 router eigrp 10
d) Router1(config-rtr)# no shutdown
e) Router1(config-if)# ipv6 eigrp 10

Click here to Answer
a) Router1(config-if)# ipv6 ospf 10 area 0.0.0.0

Leave a Comment