GK Quiz on Telangana with Answers

GK Quiz on Telangana is must for all the state level exams in Telangana as well as central government exams, which are focusing more on individual states nowadays.

GK Quiz on Telangana

Attend our GK Quiz on Telangana and share your marks.

Quick Facts about Telangana:

Telangana is situated on Deccan plateau in the peninsular part of India. Culture of Telangana is blend of traditions of Mughals and Nizams of Hyderabad. Economy is mainly driven by agriculture. Rice is the major and staple food crop of the state.

GK Quiz on Telangana : Questions 1 to 10

1) Pillala Marri, which is an 800 year old banyan tree is located in which district of Telangana state?
a) Nizamabad
b) Mahabubnagar
c) Medak
d) Warangal

Click here to view Answer
Answer b) Mahabubnagar

2) During which of the following Telugu month, Bonalu festival is celebrated in Telangana?
a) Phaalgunamu
b) Maakhamu
c) Kaarthikamu
d) Aashaadhamu

Click here to view Answer
Answer d) Aashaadhamu. It is celebrated in the month of Ashada Masam.In July/August, Special poojas are performed for Yellamma on the first and last day of the festival. The festival is also considered a thanksgiving to the Goddess for fulfillment of vows.

3) Pembarthi located in Warangal district of Telangana is well-known for which of the following?
a) Cement industries
b) Iron ore
c) Paintings
d) Metal crafts

Click here to view Answer
Answer d) Metal crafts

4) Gnana Saraswati temple at Basara is located on the banks of which river?
a) Manjira river
b) Krishna river
c) Godavari river
d) Penganga river

Click here to view Answer
Answer c) Godavari river. The Godavari is India’s second longest river after the Ganga. Its source is in Triambakeshwar, Maharashtra.

5) Telangana state formation day ?
a) 01, August
b) 02, June
c) 24, July
d) 19, September

Click here to view Answer
Answer b) 02, June. The State government is pulling out all stops to make it memorable. The Telangana Formation Day also gives us an opportunity to revisit some of the key events that led to the creation of the 29th State of India

6) What is the state bird of Telangana?
a) Indian Roller
b) Peacock
c) House Sparrow
d) Peacock

Click here to view Answer
Answer a) Indian Roller. Indian Roller is a omnivorous bird. Indian roller, generally found in cultivation, thin forest and grassland. Habit and habitat of India roller. They are also spotted in urban and suburban areas. Indian Roller prefers open ground, cultivated fields, local parks and cities at lower elevation.

7) What is the State Animal of Telangana?
a) Spotted deer
b) Asian Elephant
c) Monkey
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Spotted deer. They prefer dense deciduous forests, semi-evergreen forests, and open grasslands. They also prefer heavy forest cover for shade. The highest numbers of spotted deer are found in the forests of India.

8) Which of the following Village/City is famous for Paper industry ?
a) Sirpur
b) Bellampalle
c) Manchiryal
d) Sangareddy

Click here to view Answer
Answer a) Sirpur

9) Nagarjuna Sagar dam was built on which river ?
a) Godavari
b) Bhima
c) Manjira
d) Krishna

Click here to view Answer
Answer d) Krishna. Nagarjuna Sagar Dam was built across the Krishna river at Nagarjuna Sagar which is in between Guntur District and Nalgonda District.

10) What is the name of the Hyderabad international airport?
a) Indira Gandhi International Airport
b) Rajiv Gandhi International Airport
c) Nehru International Airport
d) Kakatiya International Airport

Click here to view Answer
Answer b) Rajiv Gandhi International Airport

GK Quiz on Telangana : Questions 11 to 20

11) Which day is celebrated as Telangana Language day?
a) 02,September
b) 09,September
c) 01,September
d) 13,September

Click here to view Answer
Answer b) 09, September. ‘Telangana Language Day’ is celebrated on 9 September every year in Telangana, India.This date was chosen on the occasion of renowned writer, poet of the Telangana Kaloji Narayana Rao’s 100th birth anniversary.

12) Lord Narasimha temples are located in which of the following places of Telangana?
a) Dharmapuri
b) Yadagiri
c) Both a and b
d) Korutla

Click here to view Answer
Answer c) Both a and b

13) Who is the Brand Ambassador for Telangana?
a) Sania Mirza
b) Saina Nehwal
c) Saket M
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Sania Mirza. Sania Mirza was born on 15 November 1986. She is an Indian tennis player.

14) What is the capital of Telangana?
a) Warangal
b) Hyderabad
c) Karimnagar
d) Nizamabad

Click here to view Answer
Answer b) Hyderabad

15) Telangana has been formed by dividing which of these states?
a) Tamil Nadu
b) Arunachal Pradesh
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to view Answer
Answer d) Andhra Pradesh

16) State Sport of Telangana?
a) Hockey
b) Kabaddi
c) Cricket
d) Basket Ball

Click here to view Answer
Answer b) Kabaddi

17) State Festival of Telangana?
a) Bathukamma
b) Onam
c) Pongal
d) Ed-ul-Fitr

Click here to view Answer
]Answer a) Bathukamma. The Telangana government has declared Bonalu and Bathukamma festivals, the symbols of Telangana culture, as State festivals.This decision was taken at a meeting convened by Chief Minister K. Chandrasekhar Rao with leaders of Opposition parties at the Secretariat.

18) How Many Districts are in Telangana State?
a) 12
b) 14
c) 10
d) 30

Click here to view Answer
Answer c) 10

19) The famous Warangal fort was built by___
a) Chalukyas
b) Delhi Sultans
c) Kakatiyas
d) Musunuri Nayaks

Click here to view Answer
Answer c) Kakatiyas. Warangal Fort in Warangal district,Telangana in India. Appears to have existed since at least the 12th century when it was the capital of the Kakatiya dynasty. The fort has four ornamental gates, known as Kakatiya Kala Thoranam, that originally formed the entrances to a now ruined great Shiva temple. The Kakatiyan arch has been adopted and officially incorporated into the Emblem of Telangana after the state bifurcation.

20) Which district of Telangana is number one in Population and area?
a) Nalgonda
b) Rangareddy
c) Mahbubnagar
d) Nizamabad

Click here to view Answer
Answer c) Mahbhubnagar

GK Quiz on Telangana: Questions 21 to 30

21) Main Language of Telangana State?
a) Telugu
b) Tamil
c) Urdu
d) Telugu and Urdu

Click here to view Answer
Answer d) Telugu and Urdu

22) Kuntala Waterfalls is located in which district?
a) Mahabub Nagar
b) Warangal
c) Adilabad
d) Khammam

Click here to view Answer
Answer c) Adilabad. Kuntala Waterfall is waterfall located in Kuntala, Adilabad district, Telangana. It is located on Kadem river in Neredigonda mandal.It is the highest waterfall in the state of Telangana with a height of 147 feet (45 meters).

23) The Expert Appraisal Committee (EAC) of Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) has accorded environmental clearance for Kaleshwaram Lift irrigation Project(KLIP) in Telangana .The Project is to build the estimated to cost about_____?
a) Rs 80,499.7 crore
b) Rs 80,599.7 crore
c) Rs 80,699.7 crore
d) Rs 80,799.7 crore

Click here to view Answer
Answer a) 80,499.7 crore. The Expert Appraisal Committee (EAC) of Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) has accorded environmental clearance for Kaleshwaram Lift irrigation Project (KLIP) in Telangana . The project is to build at estimated to cost about Rs. 80,499.7 crore and proposed to be completed in three years. It is the costliest irrigation project to be taken up by any state in the country.

24) Which group has signed a MoU with which state government for setting up a food park in Telangana?
a) Patanjali
b) Himalaya
c) Lotus
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Patanjali. The Telangana government has signed a MoU with the Patanjali group with an aim to set up ‘Food Park’. The Patanjali Group will set up a large food park in Telangana with units for processing edible oil, fruit pulp and spices.

25) Which National Park is located in Telangana ?
a) Mrugavani
b) Silent Valley
c) Bandipur
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Mrugavani

26) Which Wild Life Sanctuary is in Telangana?
a) Gulmarg
b) Bandhi
c) Netravali
d) Kawal

Click here to view Answer
Answer d) Kawal

27) Which dam is present in Telangana ?
a) Jurala
b) Sripada
c) Srisailam
d) All of these

Click here to view Answer
Answer d) All of these

28) Which one is Telangana State dance?
a) Perini Tandavam
b) Kathak
c) Karakattam
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Perini Tandavam. Warriors before leaving to the battlefield enact this dance before the idol of Lord Śiva (Shiva). The dance form, Perini reached its pinnacle during the rule of the ‘Kakatiyas’ who established their dynasty at Warangal and ruled for almost two centuries.

29) In Which district Kota Gullu temple established?
a) Warangal
b) Adilabad
c) Mahbubnagar
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Warangal

30) Which Airport is located in Telangana?
a) Ramagundam
b) Chhatrapati Shivaji
c) Indra Gandhi
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Ramagundam

Leave a Comment