GK Quiz on Acids and Bases with Answers

GK Quiz on Acids and Bases


GK Quiz on Acids and Bases | Acids and Bases are very important for our life. In lower classes, we studied a lot about these. In our day today life, the usage of Acids and Bases has become very common.

Practice our GK Quiz on Acids and Bases and check out how well you remember what you studied in Chemistry during school days.

GK Quiz on Acids and Bases

GK Quiz on Acids and Bases


GK Quiz on Acids and Bases

1. Which of the following about Acids are TRUE?
a) Acids pH have level below 7 on a Zero to Fourteen scale
b) Acids have a sour taste
c) Acids can carry an electric current
d) All the above

Click here to View the Answer
Answer d) All the above

2. Which Acid is beneficial for those who have kidney stones?
a) Malic Acid
b) Oxalic Acid
c) Citric Acid
d) Lactic Acid

Click here to View the Answer
Answer c) Citric Acid. Citric Acid inhibits stone formation and breaking down smaller stones that have formed. This acid is rich in citrus fruits.

3. Which Acid is also known as Apple Acid?
a) Ascorbic Acid
b) Lactic Acid
c) Malic Acid
d) Tartaric Acid

Click here to View the Answer
Answer c) Malic Acid. Apples have high levels of Malic Acid. People take malic acid by mouth for fibromyalgia. In foods, malic acid is used as a flavoring agent to give food a tart taste.

4. Which Acid is also known as Vitamin C?
a) Ascorbic Acid
b) Lactic Acid
c) Citric Acid
d) Tartaric Acid

Click here to View the Answer
Answer a) Ascorbic Acid. Human body needs vitamin C to grow and repair tissues, heal wounds and maintain the strength of bones and teeth.

5. Which Acid has the smallest molecules of all the alpha-hydroxy acids?
a) Glycolic Acid
b) Tartaric Acid
c) Oxalic Acid
d) Sulphuric Acid

Click here to View the Answer
Answer a) Glycolic Acid. Glycolic acid is naturally derived from sugar cane. It is commonly known for its use in cosmetic and haircare products.

6. Which acid is derived from dairy products?
a) Madelic Acid
b) Malic Acid
c) Lactic Acid
d) Hydrochloric Acid

Click here to View the Answer
Answer c) Lactic Acid. Lactic acid is derived from soured dairy products, as well as fermented vegetables and fruit.

7. Name the Acid that is usually derived from bitter almond?
a) Sulphuric Acid
b) Mandelic Acid
c) Perchloric Acid
d) Hydroiodic Acid

Click here to View the Answer
Answer b) Mandelic Acid. Mandelic Acid has been used medicinally as a treatment for urinary tract infections and as an oral antibiotic.

8. Which acid is used for making explosives?
a) Hydrochloric Acid
b) Sulphuric Acid
c) Nitric Acid
d) Hydrobromic acid

Click here to View the Answer
Answer c) Nitric Acid.

9. Which acid has the Nickname ‘King of Chemicals’?
a) Hydrochloric Acid
b) Nitric Acid
c) Bromic Acid
d) Sulphuric Acid

Click here to View the Answer
Answer d) Sulphuric Acid. Couple of decades back, production of sulphuric acid was taken as a measure of the degree of industrialisation of a country, and earned it its nickname of the ‘king of chemicals’.

10. Which acid is predominant in soft drinks?
a) Perchloric Acid
b) Phosphoric Acid
c) Lactic Acid
d) Sulfonic Acid

Click here to View the Answer
Answer b) Phosphoric Acid. Phosphoric Acid is highly present in colas, many sports drinks, bottled teas, punches and fruit-flavored beverages.

11. Haloacetic acids are chemical compounds that contain chlorine and _________.
a) Iodine
b) Bromine
c) Melanine
d) Acetylene

Click here to View the Answer
Answer b) Bromine. Drinking water contaminated with haloacetic acids may cause irritation to eyes and skin and increase the risk of cancer.

12. Name the Scientist who is known for being the first person to synthesize, ingest, and learn of the psychedelic effects of lysergic acid diethylamide (LSD)?
a) Alfred Hannan
b) John Robert
c) Varys Grey
d) Albert Hofmann

Click here to View the Answer
Answer d) Albert Hofmann. Lysergic acid diethylamide (LSD), also known as acid, is a hallucinogenic drug. Effects typically include altered thoughts, feelings, and awareness of one’s surroundings. Many users see or hear things that do not exist.

13. Baking soda is the common name of ______________.
a) Calcium Carbonate
b) Calcium Bicarbonate
c) Sodium Carbonate
d) Sodium Bicarbonate

Click here to View the Answer
Answer d) Sodium Bicarbonate (NaHCO3). Baking soda is produced by the reaction of carbon dioxide, ammonia, sodium chloride (salt) and calcium carbonate in water.

14. Which of the following is also referred as Saltpetre?
a) Potassium Nitrate
b) Calcium Carbonate
c) Sodium Chloride
d) Zinc Sulphate

Click here to View the Answer
Answer a) Potassium Nitrate. Saltpetre is any of three naturally occurring nitrates, i.e. potassium nitrate or sodium nitrate or calcium nitrate.

15. An antacid is a substance which neutralizes stomach acidity and is used to relieve heartburn, indigestion or an upset stomach. Which of the following is the common component of Antacids?
a) Magnesium hydroxide
b) Sodium hydroxide
c) Magnesium sulphate
d) Sodium bicarbonate

Click here to View the Answer
Answer a) Magnesium hydroxide. Aluminum Hydroxide is also used in Antacids.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment