Current Affairs Quiz – October 27 2020

Current Affairs Quiz – October 27 2020

Current Affairs Quiz – October 27 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Mahesh Kanodia who passed away, is associated with_____________.
a) Film Musician
b) Actor
c) Politician
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c. Famous Gujarati film musician, singer and former Parliamentarian Mahesh Kanodia passed away. He was born at Kanoda village of Mehsana district on January 27, 1937.

2. Alpha Condé won the 3rd Term as President of _____________.
a) Uruguay
b) Spain
c) Guinea
d) Portugal

Click here to View Answer
Answer c) Guinea. Alpha Condé, the incumbent president of Guinea and leader of Rally of the Guinean People (Rassemblement du Peuple Guinéen – RPG) party won the 3rd the term as the President of Guinea by winning the 2020 presidential elections.

3. Which state has topped in Anemia Mukt Bharat Index in country?
a) Punjab
b) Haryana
c) Uttar Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. Haryana is the best State in Anemia Mukt Bharat (AMB) Index with 46.7 among 29 states in the country. Further, in the year 2019-20, the state had achieved 93 per cent of immunization.

4. Which company has topped in Forbes’ list of World’s Best Employer 2020?
a) Apple
b) Samsung
c) Microsoft
d) Alibaba

Click here to View Answer
Answer b) Samsung. Amazon, IBM, Microsoft and LG are among the top 5 in the list respectively. The global list features 750 multinational and large corporations headquartered in 45 countries.

5. World Day for Audiovisual Heritage is observed on_____________.
a) October 27
b) October 30
c) November 02
d) November 05

Click here to View Answer
Answer a) October 27. The World Day for Audiovisual Heritage is observed globally on 27 October every year. The day was chosen by UNESCO to raise awareness of the significance and preservation risks of recorded sound and audiovisual documents.

6. What is the theme for World Day for Audiovisual Heritage ?
a) Your Window to the World
b) Significance and preservation risks of recorded sound
c) Make a smart World
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Your Window to the World. The theme of the World Day for Audiovisual Heritage 2020: “Your Window to the World”.

7. Vigilance Awareness Week 2020 is observed from__________to___________.
a) 25 October, 01 November
b) 28 October, 04 November
c) 27 October, 02 November
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) 27 October to 2 November . The is observed every year by the Central Vigilance Commission during the week in which the birthday of Sardar Vallabhbhai Patel (31 October) falls.

8. Vulture conservation centres to be established in which among the following states?
a) Tripura and Uttar Pradesh
b) Karnataka and Maharashtra
c) Tamil Nadu
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. The new vulture conservation centres are to be established in the states of Tripura, Uttar Pradesh, Karnataka, Maharashtra and Tamil Nadu.

9. Which state has become first state to fix floor price for vegetables?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Kerala has become the first state to set floor prices for vegetables which would be 20% above the production cost, CM Pinarayi Vijayan said.

Leave a Comment