Current Affairs Quiz – May 05 & 06 2018

Current Affairs Quiz – May 05 & 06 2018

1. Arjun Hingorani passed away at the age of 92, is associated with__________.
a) Politician
b) Journalist
c) Cinema
d) Poet

Click here to view Answer
Answer c) Cinema. Filmmaker Arjun Hingorani, who directed Dharmendra’s debut film ‘Dil Bhi Tera Hum Bhi Tere’ in 1960, has passed away at the age of 92.

2. UNSC in this ‘S’ represents__________.
a) State
b) Satellite
c) Standard
d) Security

Click here to view Answer
Answer d) Security. Israel has announced its withdrawal from the bid for a non-permanent seat at the UN Security Council (UNSC) for the 2019-2020 term.

3. NASA launched $993-mn spacecraft to which planet?
a) Jupiter
b) Venus
c) Mars
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Mars. NASA has successfully launched a $993-million spacecraft called InSight which is designed to study quakes on Mars and explore the red planet’s deep interior.

4. According to new federal data, Which country’s state has become world’s 5th largest economy?
a) UK
b) India
c) US
d) Japan

Click here to view Answer
Answer c) US. US state California’s economy has surpassed that of the UK to become the world’s fifth largest, according to new federal data released on Friday.

5. World Laughter Day is observed on___________.
a) First Sunday of May
b) Second Sunday of May
c) First Sunday of April
d) Second Sunday of April

Click here to view Answer
Answer a) First Sunday of May. World Laughter Day takes place on the first Sunday of May of every year. The first celebration was on May 10, 1998, in Mumbai, India, and was arranged by Dr. Madan Kataria, founder of the worldwide Laughter Yoga movement.

6. Who is the Chairperson of NITI Aayog?
a) Ramnath Kovind
b) Narendra Modi
c) SusmaSwaraj
d) Vengaiyya Naidu

Click here to view Answer
Answer b) Narendra Modi. NITI Aayog and IBM signed a Statement of Intent (SoI) to develop a crop yield prediction model using Artificial Intelligence (AI) to provide real time advisory to farmers in Aspirational Districts.

7. APSTAR-6C is a which type of satellite?
a) Navigation Satellite
b) Communication Satellite
c) Astronomical Stallite
d) Bio Satellite

Click here to view Answer
Answer b) Communication Satellite. A Chinese-built communications satellite owned by Hong Kong-based operator launched aboard a Long March 3B rocket from the Xichang space base in southwest China.

8. Which railway station has been awarded first prize for most beautiful station by Ministry of Railways?
a) Madurai Railway Station
b) Madhubani Railway station
c) Kota Station
d) Balharshah and Chandrapur stations

Click here to view Answer
Answer d) Balharshah and Chandrapur stations. Balharshah and Chandrapur stations (Nagpur Division) of Central Railway have been awarded first prize for depicting the best art & refurbishing itself as the most beautiful station across Indian Railways.

9. First organised census of Indus Dolphins begins in ___________.
a) Orissa
b) Uttar Pradesh
c) Punjab
d) Madhya Pradesh

Click here to view Answer
Answer c) Punjab. The Punjab Government, together with the WWF, started the census of the Indus Dolphin found in the Indus River. This is the world’s extinct mammal species. Its aim is to preserve this species.

10. NMCG in this ‘C’ represents__________.
a) Clean
b) Commission
c) Council
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Clean. National Mission for Clean Ganga (NMCG) has brought on board Survey of India, the oldest scientific department in the country set up in 1767, to facilitate the Ganga rejuvenation task by using Geographic Information System (GIS) technology.

Leave a Comment