Current Affairs Quiz – March 15 2019

Current Affairs Quiz – March 15 2019


1. Former India captain __________has been named the advisor of Delhi Capitals.
a)Anil Kumble
b)Ajinkya Rahane
c)Ajit Wadekar
d)Sourav Ganguly

Click here to View Answer
Answer d)Sourav Ganguly. Former India captain Sourav Ganguly has been named the advisor of Delhi Capitals. Former India captain and Cricket Association of Bengal president Sourav Ganguly said that he has taken up an advisory role with IPL franchise Delhi Capitals after consulting Committee of Administrators (CoA).

2. First woman Lingayat ‘jagadguru’ and Basava Dharma Peetha President, ____________ passed away aged 73.
a)Lam Jones,
b)Maate Mahadevi
c)Okwui Enwezor
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Maate Mahadevi. First woman Lingayat ‘jagadguru’ and Basava Dharma Peetha President, Maate Mahadevi passed away aged 73 at Manipal hospital in Bengaluru .

3. Former Texas star and Olympic gold medalist ___________dies at age 60.
a)Keith Butler
b)Michael Skråmo
c)Okwui Enwezor
d)Lam Jones

Click here to View Answer
Answer d)Lam Jones.
Former Texas Longhorns star and Olympic gold medalist Johnny “Lam” Jones died Friday at age 60, according to the Austin American-Statesman. Jones had fought cancer for years.

4. Leading industrialist ___________will step down as the Chairman and Non-Executive Director of Bajaj Finserv .
a)Nageshwara Rao Guntur
b)Arvind Saxena
c)Rahul Bajaj
d)Nanoo Pamnani

Click here to View Answer
Answer c)Rahul Bajaj. Leading industrialist Rahul Bajaj will step down as the Chairman and Non-Executive Director of Bajaj Finserv from May 16 as part of succession planning, the diversified non-banking financial company said .Vice-Chairman Nanoo Pamnani will take over as the new Chairman of Bajaj Finserv.

5. Hyderabad and _________ continue to be the most liveable cities in India for expatriates, Mercer survey found .
a)Delhi
b)Pune
c)Mumbai
d)Indore

Click here to View Answer
Answer b)Pune. Hyderabad and Pune continue to be the most liveable cities in India for expatriates, a Mercer survey found, even though their overall global ranking remains a lowly 143.

6. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the Festival of Innovation and Entrepreneurship in________ .
a)Kerala
b)Sikkim
c)Assam
d)Gujarat

Click here to View Answer
Answer d)Gujarat. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the Festival of Innovation and Entrepreneurship in Gandhinagar, Gujarat . He also presented the 10th Biennial National Grassroots Innovation Awards.

7. _________in Uttarakhand tied up with ISRO to set up a Space Technology Cell at its campus.
a)IIT Delhi
b)IIT Indore
c)IIT Kanpur
d)IIT Roorkee

Click here to View Answer
Answer d)IIT Roorkee. The Indian Institute of Technology (IIT) Roorkee in Uttarakhand tied up with the Indian Space Research Organisation (ISRO) to set up a Space Technology Cell at its campus.The ISRO-IIT Roorkee Space Technology Cell shall pursue advanced research in the areas of relevance to the future technological and programmatic needs of the Indian space programme.

8. Actress _________has partnered with Los Angeles Tourism for a new campaign.
a)Alia Bhatt
b)Anushka Sharma
c)Priyanka Chopra
d)Sonam A. Kapoor

Click here to View Answer
Answer d)Sonam A. Kapoor . Actress Sonam A. Kapoor and her husband, businessman Anand Ahuja have partnered with Los Angeles Tourism for a new campaign. The digital initiative highlights the city’s vibrant arts, culture, culinary and hotel scenes.
Los Angeles Tourism began investing in travel trade efforts in India back in 2016 and consumer marketing efforts began in 2017.

9. The first Afghan shipment to India via Chabahar arrived at Nhava Sheva port in ________.
a)Delhi
b)Pune
c)Kochi
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer d)Mumbai. In a major boost to ties between India and Afghanistan, the first Afghan shipment to India via Chabahar arrived at Nhava Sheva port in Mumbai.The 570 tonnes of consignment contained mung beans and talc.

10. South African all-rounder _________–announced that he would retire from ODIs after the ICC World Cup in England.
a)JP Duminy
b)Jacques Kallis
c)Beuran Hendricks
d)Anrich Nortje

Click here to View Answer
Answer a)JP Duminy . South African all-rounder JP Duminy announced that he would retire from ODIs after the ICC World Cup in England. Duminy will, however, continue to be available for South Africa in T20 internationals.

11. India-Africa joint field training exercise __________to kick off in Pune from March 18 to 27.
a)Lamitye
b)Khan Quest
c)vayu shakti
d)AFINDEX-19

Click here to View Answer
Answer d)AFINDEX-19.

12.World Consumer Rights Day is celebrated every year on March 15, What is the theme for this year ?
a)“Trusted Smart customers”
b)“Trusted Smart Products”
c)“Trusted Smart Markets”
d)“Trusted Smart variety”

Click here to View Answer
Answer b)“Trusted Smart Products”. World Consumer Rights Day is celebrated every year on March 15. It is a day marked to raise global awareness about consumer rights and needs. This year, the theme of promoted World Consumer Rights Day is “Trusted Smart Products”.

Leave a Comment