Current Affairs Quiz – June 12 2020

Current Affairs Quiz – June 12 2020

1. Who won the prestigious 2020 World Food Prize?
a) Rattan Lal
b) Ayush Kumar
c) Salim ALi
d) Jagdish Bose

Click here to View Answer
Answer a) Rattan Lal. Indian-American soil scientist Dr. Rattan Lal has won the prestigious 2020 World Food Prize, which is considered to be equivalent to a Nobel Prize in the field of agriculture.

2. What is the rank of India under the category of Nature index?
a) 7
b) 9
c) 12
d) 15

Click here to View Answer
Answer c) 12. The Nature Research, a division of the popular Springer Nature recently released Nature Index. India secured 12th rank in the index. The countries that secured top 5 places in the index includes USA, China, Germany, UK and Japan.

3. Which institute/s ranked among the top 30 Indian Institutions in the 2020 Nature Index?
a) Indian Association for Cultivation of Science
b) Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research
c) N Bose National Centre for Basic Sciences
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. The three institutions that are placed among the top 30 ranks in the 2020 Nature Index are IACS (Indian Association for the Cultivation of Science), Kolkata – 7th position, JNCASR (Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research), Bangalore – 14th position, Kolkata’s S.N.Bose National Centre for Basic Sciences – 30th position.

4. Which state has launched Jagananna Chedodu Scheme?
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh Chief Minister Jagan Mohan Reddy recently launched “Jagananna Chedodu” scheme. The scheme is to provide financial assistance to barbers, tailors and washer men.

5. Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation (SAUNI) scheme was launched by which state?
a) Chandigrah
b) Assam
c) Gujarat
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. The third phase of Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation (SAUNI) scheme was launched by the Gujarat Chief Minister Vijay Rupani. The scheme is to fill 115 dams with Narmada water by August 15, 2020 and March, 2021.

6. When do we observe World Day Against Child Labour?
a) July 08
b) June 12
c) May 28
d) April 30

Click here to View Answer
Answer b) June 12. The World Day Against Child Labour is an International Labour Organization aiming to raise awareness and activism to prevent child labour.

7. Which construction sector has become first construction sector to go completely digital?
a) National Highway Authority of India
b) ITD Cementation India
c) ILandFS
d) L&T

Click here to View Answer
Answer a) National Highway Authority of India. The National Highway Authority of India (NHAI) has become of the first construction sector organization to go fully digital.

8. Where is the headquarters of the International Labour Organization (ILO) located?
a) Geneva
b) Vienna
c) Rome
d) Davos

Click here to View Answer
Answer a) Geneva.

9. When was the first World Day Against Child Labour observed?
a) 1998
b) 2000
c) 2002
d) 2004

Click here to View Answer
Answer c) 2002.

10. Who initiated the World Day Against Child Labour 2020?
a) International Labour Organization
b) World Labour & Welfare Organization
c) International Partnership for Cooperation on Child Labour in Agriculture
d) UNICEF

Click here to View Answer
Answer a) International Labour Organization.

11. How many member countries in ASEAN forum?
a) 08
b) 10
c) 13
d) 15

Click here to View Answer
Answer b) 10. The third India-ASEAN Youth Dialogue as held between June 8, 2020 and June 10, 2020. The dialogue was held in virtual mode. ASEAN has been India’s utmost priority under its Act East Policy. There are 10 countries in ASEAN grouping.

Leave a Comment