Current Affairs Quiz– July 28 & 29 2021

Current Affairs Quiz– July 28 & 29 2021

Current Affairs Quiz – July 28 & 29 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1.Who has been sworn in as Karnataka’s new Chief Minister?
a) Arun Singh
b) Thaawarchand Gehlot
c) CT Ravi
d) Basavaraj Bommai

Click here to View Answer
Answer d) Basavaraj Bommai.

2. Sports legend Nandu Natekar passed away on July 28, 2021 at the age of 88 years. He was the first Indian to win an international title in which sporting disciple?
a) Tennis
b) Shooting
c) Archery
d) Badminton

Click here to View Answer
Answer d) Badminton. The former World No. 3 was the first Indian to win an international title at Sellanger International in Malaysia in 1956.

3. When is World Hepatitis Day observed?
a) July 26th
b) July 27th
c) July 28th
d) July 29th

Click here to View Answer
Answer c) July 28th.

4. Which country has become the world’s first to approve genetically modified ‘golden rice’ for production?
a) Singapore
b) Japan
c) The Philippines
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer c) the Philippines.

5. World Nature Conservation Day is observed on____________.
a) July 26th
b) July 27th
c) July 28th
d) July 29th

Click here to View Answer
Answer c) July 28th.

6. Which state government made ‘Devaranya’ scheme to promote Ayurveda?
a) MP
b) UP
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer a) MP. In order to promote AYUSH in Madhya Pradesh and to link it with employment, the government has made the ‘Devaranya’ scheme. The scheme has been made to provide employment to the people living in the tribal areas of the state.

7. Momiji Nishiya becomes one of the youngest gold medal winners in Olympic, belongs to which nation?
a) USA
b) Russia
c) Japan
d) UK

Click here to View Answer
Answer c) Japan. Rayssa Leal (13 years and 203 days) of Brazil won silver and Funa Nakayama (16 years) of Japan clinched the bronze.

8. When is International Tiger Day observed?
a) July 27th
b) July 28th
c) July 29th
d) July 30th

Click here to View Answer
Answer c) july 29th.

9. Which state has decided to launch a scheme to provide Rs 6,000 per year to landless families?
a) Jharkhand
b) Chhattisgarh
c) Odisha
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Chattisgarh.

10. Najib Mikati has become the new Prime Minister of which nation?
a) Lebanon
b) Vietnam
c) Tunisia
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer a) Lebanon. This will be the third stint of Mikati as Lebanon’s Prime Minister, as he had briefly served as caretaker Prime Minister in April 2005, and in 2011, he had headed a full-scale government for three years.

11. Which company has launched a new Robotics Company called Intrinsic?
a) Microsoft
b) Alphabet
c) Wipro
d) Accenture

Click here to View Answer
Answer b) Alphabet. The segment comes out of X, Alphabet’s Moonshot factory that houses futuristic firms such as Waymo, Wing and Verily.

12. Global Education Summit held in ___________.
a) Tokyo
b) Geneva
c) London
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer c) London. Kenya and United Kingdom are co hosting a Global Education Summit in the city of London with the objective to raise 5 billion USD for the Global Partnership for Education (GPE).

13. Which has become the first state in the country to reserve jobs for transgender persons?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka. Karnataka has become the first state in the country to provide one per cent reservation for the ‘transgender community in all the government services.

Leave a Comment