Current Affairs Quiz – July 25 & 26 2021

Current Affairs Quiz – July 25 & 26 2021

Current Affairs Quiz – July 25 & 26 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Ramappa Temple has become the 39th Indian site to be inscribed in UNESCO’s World Heritage List. It is located in which state?
a) Telangana
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Telangana.

2. Which country is going to launch ‘Jogajog’ as an alternative to Facebook?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer d) Bangladesh. ‘Jogajog’ which is an alternative to the globally popular Facebook and ‘Alapon’ which will be an alternative of WhatsApp.World Drowning Prevention Day.

3. Which state CM has launched ‘MyGov-Meri Sarkar’ portal?
a) MP
b) UP
c) Assam
d) AP

Click here to View Answer
Answer b) UP. Through this portal, the people of the state can give various feedbacks to the government and the UP government can also inform them about the various schemes of the state.

4. World Drowning Prevention Day is observed on______________.
a) June 12
b) July 23
c) June 23
d) July 25

Click here to View Answer
Answer d) July 25.

5. Kargil Vijay Diwas is observed on______________.
a) June 12
b) July 23
c) June 23
d) July 26

Click here to View Answer
Answer d) July 26. Kargil Vijay Diwas is celebrated every year on July 26 since the year 1999, to mark India’s victory over Pakistan in the Kargil conflict.

6. India has secured _______________ in the list of agricultural produce exporters in 2019.
a) Ninth
b) Tenth
c) Second
d) Fifth

Click here to View Answer
Answer a) Ninth. India ranked ninth with a share of 3.1% in global agricultural exports. Earlier this place was New Zealand.

7. Which country has topped in the list of agricultural produce exporters in 2019?
a) US
b) Brazil
c) UK
d) China

Click here to View Answer
Answer a) US. While the US, which topped the list in 1995 (22.2%), was overtaken by the European Union in 2019 (16.1%). Brazil maintained its ranking as the third-largest exporter, increasing its share from 4.8% in 1995 to 7.8% in 2019. China climbed from the sixth spot in 1995 (4%) to fourth in 2019 (5.4%).

8. Pramod Bhagat named Differently Abled Sportsman of the Year 2019, is associated with_____________.
a) Shuttler
b) Athletics
c) Tennis player
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Shuttler. World No. 1 para shuttler Pramod Bhagat was named Differently Abled Sportsman of the Year at Indian Sports Honour for 2019. The delay in the announcement was due to the COVID-19 pandemic.

9. Who among the following Chief Ministers has announced his resignation from the position?
a) BS Yediyurappa
b) Shivraj Singh Chouhan
c) Ashok Gehlot
d) Amarinder Singh

Click here to View Answer
Answer a) BS Yediyurappa.

Leave a Comment