Current Affairs Quiz – January 08 2019

Current Affairs Quiz – January 08 2019

Current Affairs Quiz


1. Central Statistics Office (CSO) stated that the growth in GDP during 2018-19 is estimated at ______.
a) 7.0%
b) 7.1%
c) 7.5%
d) 7.2%

Click here to View Answer
Answer d) 7.2%. Releasing the first advance estimates of National Income for 2018-19, Central Statistics Office (CSO) stated that the growth in GDP during 2018-19 is estimated at 7.2% as compared to the growth rate of 6.7% in 2017-18, mainly due to improvement in the performance of agriculture and manufacturing sectors.

2. Who has been reinstated as the CBI chief by the Supreme Court?
a) Rangachari Sridharan
b) Vikram Misri
c) Alok Verma
d) Rakesh Asthana

Click here to View Answer
Answer c) Alok Verma. Alok Verma has been reinstated as the CBI chief by the Supreme Court, three months after the government divested him of his powers and sent him on forced leave. Alok Verma and his deputy Rakesh Asthana were both sent on leave in October amid a bitter feud between the CBI’s top two.

3. Civil Aviation Security head and senior IPS officer __________was appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB).
a) Kumar Rajesh Chandra
b) Rita Baranwal
c) Rakesh Sharma
d) Sunil Bhaskaran

Click here to View Answer
Answer a) Kumar Rajesh Chandra. Civil Aviation Security head and senior IPS officer Kumar Rajesh Chandra was appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB), a Personnel Ministry order said. Chandra, a 1985-batch IPS officer of Bihar cadre, is at present the director general of the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS).

4. Malaysia’s King ____Becomes 1st Monarch to resign before completing their five year tenure.
a) Muhammad V
b) Lt Gen Asim Munir
c) Brett Kavanaugh
d) Lt Gen Asim Munir

Click here to View Answer
Answer a) Muhammad V. Malaysia’s King Muhammad V abdicated, the first time a monarch has stepped down before completing their five-year tenure.

5. The 106th session of Indian Science Congress (ISC), 2019 concluded at Lovely Professional University in which city?
a) Bhopal
b) Jalandhar
c) Jaipur
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer b) Jalandhar. The 106th session of Indian Science Congress (ISC), 2019 concluded in Lovely Professional University, Jalandhar The five-day session was inaugurated by Hon’ble Prime Minister ShriNarendraModiand attended by Union Science &Technology Minister Dr. Harsh Vardhan.

6. Which among the following Ministry Introduced a 70-Point Grading Index To Assess The Quality Of School Education.
a) Ministry of Culture
b) Ministry of AYUSH
c) HRD Ministry
d Ministry of Coal

Click here to View Answer
Answer c) HRD Ministry. The HRD ministry has introduced a 70-point grading index to assess the quality of school education offered by states. A state performance grading will be done wherein the states will be marked out of 1,000 scores on 70 parameters.

7. Drone Regulations 1.0 can fetch India major slice of $_______ billion industry.
a) 100
b) 200
c) 150
d) 250

Click here to View Answer
Answer b) 200. The global market for drones and drone powered solutions is expected to cross $100 billion by 2023, and India seems to be on the right track to cash on in this sector.

8. Jim Yong Kim has announced he is stepping down as the head of the _________ in a move that sent shockwaves through the international aid community.
a)UNIDO
b) UNICEF
c) IMF
d) World Bank

Click here to View Answer
Answer d) World Bank. World Bank Group President Jim Yong Kim, who was at odds with the Trump administration’s policies on climate change, will resign effective Feb. 1, more than three years ahead of his term’s expiration. Kristalina Georgieva, the bank’s second in command, will take over as interim president on Feb 1

9. The Union Cabinet has given its nod for a Constitutional amendment Bill providing ____ percent reservation for economically weaker sections in direct recruitment.
a) 5
b) 20
c) 10
d) 11

Click here to View Answer
Answer c) 10. The Union Cabinet has given its nod for a Constitutional amendment Bill providing 10 percent more reservation for economically weaker sections in direct recruitment (in Government jobs) and for admission in higher educational institutions.

10. Prime Minister Narendra Modi and US President discussed over phone the prospects for increasing cooperation in which country?
a) India
b) China
c) Russia
d) Afghanistan

Click here to View Answer
Answer d) Afghanistan. Narendra Modi, Donald Trump discussed prospects for increasing cooperation in Afghanistan, the India-US strategic partnership, trade deficit, and security issues in a telephonic conversation

11. Who is the Prime Minister of Norway?
a) Erna Solberg
b) Ashraf Ghani
c) Edi Rama
d) Abdelaziz Bouteflika

Click here to View Answer
Answer a) Erna Solberg. Prime Minister of Norway Erna Solberg and Prime Minister Narendra Modi held bilateral talks in New Delhi. Prime Minister Modi said that both the countries have vibrant trade ties. MoUs were exchanged on India-Norway Ocean Dialogue.

12. Global Aviation Summit 2019 with the theme “Flying for all”will be organized by the Ministry of Civil Aviation (MoCA) in collaboration with FICCI from January 15-16, 2019 in Which among the following city?
a) Mumbai
b) Pune
c) Indore
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai. The summit is supported by International Civil Aviation Organization (ICAO), Federal Aviation Administration of US (FAA), International Air Transport Association (IATA), CiviI Air Navigation Services Organisation (CANSO), Airports Council International (ACl) and Association of Asia Pacific Airlines (AAPA).

13. The Reserve Bank of India named a five-member panel to encourage digital payments and to “enhance financial inclusion through digitization. The High level committee is chaired by _______?
a) Nandan Nilekani
b) Bimal Jalan
c) Urjit Patel
d) K. V. Kamath

Click here to View Answer
Answer a) Nandan Nilekani. The Reserve Bank of India named a five-member panel to encourage digital payments and to “enhance financial inclusion through digitisation”. Former Unique Identification Authority of India Chairperson Nandan Nilekani will head the panel, which will be known as the High-Level Committee on Deepening of Digital Payments.

14. _____has joined International Monetary Fund as its Chief Economist, becoming the first woman to occupy the top IMF post.
a) Gita Gopinath
b) Shikha Shrama
c) Janet Currie
d) Anne Case

Click here to View Answer
Answer a) Gita Gopinath. Mysore-born Gita Gopinath has joined International Monetary Fund as its Chief Economist, becoming the first woman to occupy the top IMF post.

15.___ is the author of the book ‘We are Displaced’?
a) Chetan Bhagat
b) William Blake
c) Rima Hooja
d) Malala Yousafzai

Click here to View Answer
Answer d) Malala Yousafzai.

16. The Supreme Court reinstated _________ as the director of the Central Bureau of Investigation (CBI).
a) Ashok Kumar Gupta
b) Rajeev Kumar
c) A N Jha
d) Alok Verma

Click here to View Answer
Answer d) Alok Verma. The Supreme Court on Tuesday reinstated Alok Kumar Verma as the director of the Central Bureau of Investigation (CBI) but, dampening the moral victory, barred him from taking fresh policy decisions for the remaining three weeks of his term.

17. “Round Revolution” is associated with________?
a) Petroleum Production
b) Fish Production
c) Jute Production
d) Potato Production

Click here to View Answer
Answer d) Potato Production.

18. “Tobin Tax” is related to which among the following?
a) Banking
b) Trading
c) Agriculture
d) Currency

Click here to View Answer
Answer d) Currency.

Leave a Comment